Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα ζητούμενα μετά την τραπεζική αντίδραση

Σε οριακά υψηλότερα επίπεδα ο ΓΔ, κέρδη για τις τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola. Ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία. Η αποκόμιση κερδών στα blue chips και η εικόνα στα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια. Μόχλευση και στα mid-small caps.

ΧΑ: Τα ζητούμενα μετά την τραπεζική αντίδραση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street, στις 2.718,86 μονάδες ο S&P 500, συντηρώντας την ανοδική τάση για τον «δείκτη των δεικτών». 

Στο ΧΑ, μέσω... Πειραιώς η πορεία προς την άνοδο, με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» στις 647,19, πάνω από τις κρίσιμες 636 μονάδες.

Με τον Δείκτη Τραπεζών να πλησιάζει προς τις 403 μονάδες, να διαμορφώνεται τελικά στις 397,75, με το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών να αλλάζει χέρια στις μετοχές του πολύπαθου κλάδου. Οσον αφορά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στα blue chips καταγράφηκαν επιμέρους ρευστοποιήσεις (ΟΤΕ,ΟΠΑΠ), μετά από έναν ανοδικό κύκλο που οδήγησε την αγορά από τις 600 υψηλότερα των 636, με στόχευση προς τις 650 μονάδες.

Τεχνικά, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, «... αριστοτεχνικό το κλείσιμο ακριβώς πάνω στην εξαιρετικά κρίσιμη αντίσταση των 1.720 μονάδων. Η υπέρβαση και κυρίως η κατοχύρωσή της θα βελτιώσει θεαματικά την τεχνική εικόνα. Η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση για να διατηρηθεί η ανοδική τάση είναι μέχρι τις 1.652 μονάδες. Αναφορικά με την εβδομαδιαία προσέγγιση, στις 1.750 μονάδες εντοπίζεται η επόμενη εξαιρετικά ισχυρή και καθοριστικής σημασίας αντίσταση, όπου εκτός της τοπικής κορυφής συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 30 εβδομάδων».

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο είχαμε θέσει δύο απαραίτητες προϋποθέσεις, που θα έπρεπε να επιβεβαιωθούν Δευτέρα-Τρίτη, σε σημερινό κλείσιμο. Η πρώτη αφορούσε στη συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να πιάνει τις 403 (και ει δυνατόν να τις υπερβεί) και η δεύτερη στην επιβεβαίωση της τάσης συγκεκριμένων blue chips.

Για τον ΔΤΡ, ζητούμενη η υπέρβαση των 403 και προκειμένου να μην ακυρωθεί το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, η μη απώλεια των 385 μονάδων.

Για τα blue chips, μερική κατοχύρωση θέσεων, σε ΟΤΕ και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ, που με απόδοση 12,82% και 12,11%, αφενός, συνέβαλαν στην αντίδραση της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά της, αφετέρου, πρόσφεραν αποδόσεις διψήφιες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσα funds παρακολουθούν τον δείκτη.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil και δευτερευόντως σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Grivalia κ.α., οι αγοραστές κράτησαν ή ενίσχυσαν περαιτέρω τις θέσεις τους, δίνοντας συνέχεια σε έναν καλό μήνα (Ιανουάριο) με ορίζοντα κατ' αρχάς την Παρασκευή, οπότε αναμένεται η βαθμολόγηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Οπως σημειώναμε στα τελευταία σχόλιά μας, η αγορά έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση του outlook από ουδέτερο σε θετικό.

Στην περίπτωση που σήμερα δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί το βραχυπρόθεσμο momentum, πιθανότατα θα συνεχιστεί η μόχλευση που το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον σε μία σημαντική ομάδα εισηγμένων/μετοχών από τη μεσαία/χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v