Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Μέσω… Πειραιώς η πορεία προς την άνοδο

Εβγαλαν αντίδραση οι τραπεζικές μετοχές με οδηγό την Πειραιώς (+14%). Ακολούθησαν από τις τάξεις των blue chips Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola. Αρνητικός πρωταγωνιστής στη συνεδρίαση ο ΟΤΕ (-2,3%). Χαμηλός ο όγκος συναλλαγών.

XA: Μέσω… Πειραιώς η πορεία προς την άνοδο

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθαρά ανοδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, η αυξημένη παρουσία αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, η σαφώς πιο αδύναμη εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, το μειωμένο “stock picking” για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αλλά και το κλείσιμο σχετικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “γεμάτη Τράπεζες”, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η εμφανής παρουσία πωλητή στον τίτλο του ΟΤΕ (-2,27%), που ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στο τέλος της εβδομάδος που ξεκινάει αναμένεται η ετυμηγορία της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ την Τετάρτη υπάρχει δημοπρασία για 3μηνα έντοκα και λήγει η προθεσμία για υποβολή προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ. Η συναλλακτική βελτίωση και η παρουσία θετικών καταλυτών, είναι προαπαιτούμενα για συνέχιση ανοδικής κίνησης του ΓΔ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων της Χώρας προς χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει αποτυπωθεί στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. Ωστόσο, είναι σημαντικότερο, στην παρούσα φάση και απαραίτητο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, το χαμηλότερο κόστος χρήματος να μην είναι συγκυριακό. Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Ελληνικός Markit PMI της Μεταποίησης υποχώρησε ελαφρώς στο 53,7, την ώρα που στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 50,5, ενώ στην Γερμανία έδειξε και συρρίκνωση καθώς μετρήθηκε στο 49,7. Δεν έχει διαφοροποιηθεί η εικόνα του Γενικού Δείκτη με τα πρώτα κρίσιμα σημεία να εντοπίζονται στην ζώνη των 650 - 660 μονάδων” σημείωνε η Merit Sec.

“Η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να κινείται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και επιλεκτικές τοποθετήσεις” ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από τον πρωταγωνιστή ημέρας, που δεν ήταν άλλος από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της Εθνικής (+2,80%) ο τίτλος της οποίας άλλαξε και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, Alpha Bank (+2,30%), Eurobank (+0,98%) και Πειραιώς (+14,04%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι υποχώρησαν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 401,61 μονάδες (+4,33%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 397,09 (+3,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 394,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,59%.

Τεχνικά, ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 403 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), κίνηση που θα δώσει ανοδικά “καύσιμα” προς τις 439 και 469 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στην ζώνη 360 – 355.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην πρώτη μείωση από το 2015 των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, που οφείλει να πληροί η Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτελεστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης προκύπτει ότι η κατάσταση της Τράπεζας είναι πλέον τέτοια που δικαιολογείται η μείωση της κεφαλαιακής απαίτησης του Πυλώνα ΙΙ από 3,75%, στο 3,25%. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στον μήνα”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “την εκτίμηση ότι η πρόταση της ΤτΕ για συλλογική υποβοήθηση των Τραπεζών, στην προσπάθειά τους να επιταχύνουν τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων, μπορεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά κατά περίπου 50%, με την κεφαλαιακή επίπτωση να αναπληρώνεται πλήρως σε βάθος τριετίας” διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές θεωρούν απόλυτα καλοδεχούμενη την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, αλλά και την συνεχιζόμενη απομάκρυνση του Γενικού Δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, όμως συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, όσο η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, δειλή επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου να υποχωρεί στο 3,86% (-2 μονάδες βάσης).

Εξαιρετικά περιορισμένη η ειδησεογραφία που ακολούθησε την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, τόνισε στο πρόσφατο Euroworking Group πως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε βασικά Τραπεζικά ζητήματα και χαρακτήρισε απογοητευτική την πρόσφατη αποστολή των Θεσμών στην Ελλάδα.

Το θέμα ωστόσο που ενόχλησε περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού. “Ούτε οι Έλληνες εμπειρογνώμονες δεν είχαν προτείνει τόσο μεγάλη αύξηση ύψους 11%” ανέφερε ο κ. Κοστέλο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,53%), ΕΕΕ (1,63%), Ελ. Πετρέλαια (+1,17%), ΕΧΑΕ (+1,64%), Μυτιληναίος (+2,75%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,02%) και Motor Oil (+1,36%), ένδειξη της επιφυλακτικότητας με την οποία “υποδέχθηκαν” την σημερινή Τραπεζική αντίδραση, τα μη Τραπεζικά blue chips.

Από την άλλη, εμφανής η απόσυρση των εν δυνάμει πωλητών και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, από τα μη Τραπεζικά blue chips και πλην του ΟΤΕ, με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι Lamda Development (-0,65%), Fourlis (-1,13%), ΟΠΑΠ (-0,06%), Σαράντης (-0,55%), Τιτάν (-0,10%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ.

Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 10,80 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο “short”, με “stop” στα 11,16 ευρώ.

Επόμενες στηρίξεις στα 10,49 και 9,70 ευρώ.

Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει η μετοχή της Viohalco (+0,75%), που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Στα 2,48 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 2,855 η πρώτη αντίσταση.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όλο και ψηλότερα Σελόντα (+13,30%), ΕΚΤΕΡ (+2,27%) και Profile (+2,56%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Νηρέας (+5,38%) και Ιατρικό (+0,89%).

Στην περίπτωση του ΙΑΤΡ συνέβησαν πολύ όμορφα πράγματα, καθώς ο τίτλος βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,22 ευρώ (+8,93%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση οριακά ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα στα 1,13 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,89% (!)

Τεχνικά, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 0,515 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο η Foodlink (+8,37%), προς νέα υψηλά πολυετίας ο Παπουτσάνης (+0,86%), τέσσερις ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+0,99%), ενώ από τις 13/12 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΓΕΔ (+16,67%).

Επιστροφή των αγοραστών στην Attica Group (+2,96%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+1,89%) με ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 14,00 ευρώ, ενώ αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς, ήταν το σημερινό +7,69% για τον Δρομέα.

Τεχνικά, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης είναι “long” με “stop” στις 609 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 655 και 663 – 667 μονάδες.

Σε ημερήσιο “long” και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με “stop” στις 1627 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 1750 και 1784 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η συνεδρίαση της Παρασκευής κατάφερε να δώσει λύση στην συσσώρευση των τελευταίων ημερών” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλο το σκηνικό από την άλλη έχει συμβεί χωρίς την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου που παραμένει “short” και αν μη τι άλλο χρειάζεται κατοχύρωση των 403 μονάδων σε κλείσιμο, αν θέλει να δοκιμάσει μία καλύτερη κίνηση στις 439 μονάδες.

Από τον Τραπεζικό κλάδο έχει διαφοροποιηθεί, εδώ και αρκετό διάστημα και με “Long” σήμα η Eurobank μιας και μετά το deal με την Grivalia είναι και η μόνη που δεν προβληματίζεται για το επόμενο διάστημα για ΑΜΚ, ενώ φαίνεται πως κινείται ήδη με ένα επιθετικό business plan.

Οι δηλώσεις για τον Τραπεζικό κλάδο, εκ μέρους της Κυβέρνησης, δείχνουν ότι ο κλάδος έχει μπροστά του να λύσει σοβαρά προβλήματα με τα “κόκκινα” δάνεια και το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά, ή γρήγορα θα έχουμε εξελίξεις.

Από την άλλη τέλος της εβδομάδας έχουμε την έκθεση της Fitch για την Ελλάδα, ενώ θυμίζουμε ότι ακολουθεί αρχές Μαρτίου και η βαθμολόγηση από την Moody’s.

Το σενάριό μας για αντίδραση της Αγοράς από την ζώνη των 600 παίρνει σάρκα και οστά, θυμίζοντας πως τα απόλυτα νούμερα σε εβδομαδιαίο γράφημα είναι το 1750 και 663 αντίστοιχα σε FTSE25 και ΓΔ αντίστοιχα.

Η αγορά συνεχίζει να κινείται με δύο ταχύτητες με ένα τραπεζικό κλάδο να περιμένει λύση και να κινείται σπασμωδικά σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, ενώ και αρκετοί τίτλοι της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται σε ανοδική κίνηση, με αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν.

Ο διαγωνισμός για τις Λιγνιτικές Μονάδες στην ΔΕΗ φαίνεται να πηγαίνει σε επανάληψη της διαδικασίας, με τον κίνδυνο να ενταχθούν και τα Υδροηλεκτρικά στο πακέτο, αν θέλουν να αποκτήσουν σοβαρό ενδιαφέρον. Μένει να δούμε αν επιτέλους έχουμε λύση με την προκήρυξη στον διαγωνισμό του Ελληνικού για την άδεια Καζίνο, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για να αρχίσει το πολύ σημαντικό αυτό έργο.

Δυστυχώς η Αγορά επηρεάζεται σημαντικά και από τον πολιτικό παράγοντα, παρόλα αυτά όσο οι εκλογές έρχονται πιο κοντά θα είναι όλο και πιο δυνατή στις θετικές κινήσεις της.

“Το μόνο σίγουρο ότι μετά από μεγάλο διάστημα οι συγκινήσεις θα είναι όλο και πιο δυνατές, με τον τζίρο να δείχνει ότι μπορεί να αρχίσει να ανεβάζει στροφές, ειδικά σε ανοδικές συνεδριάσεις” εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα χρηματιστήρια σε Ηπειρωτική Κίνα, Ταϊβάν και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Υποχωρούν χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των Υπηρεσιών στην Κίνα ήταν μικρότερη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα Ιδιωτικής εταιρείας. Ο δείκτης ΡΜΙ των εταιρειών Caixin και Markit υποχώρησε στις 53,6 μονάδες, από 53,9 τον Δεκέμβριο.

“Η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2023, εάν δεν περιστείλει τις Δημόσιες δαπάνες, καθώς τα έσοδα από τη φορολογία οδεύουν να μειωθούν και οι μισθοί στον Δημόσιο Τομέα αυξάνονται”, αποκαλύπτει η εφημερίδα “Bild” επικαλούμενη εσωτερικό Κυβερνητικό έγγραφο.

“Η προοπτική της καταγραφής ελλειμμάτων θα σηματοδοτούσε μια δραματική επιδείνωση για τα δημοσιονομικά της μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρώπης, η οποία σημείωσε πλεόνασμα ύψους 11,2 δισ. ευρώ πέρυσι”. Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε έγγραφο που προετοίμασε ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προς τους Συναδέλφους του, ενόψει συζήτησης για τον προϋπολογισμό σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Η αβεβαιότητα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα λόγω των αδύναμων στοιχείων που έρχονται από τη Γερμανία, αλλά η Οικονομία περνάει μία επιβράδυνση και δεν είναι αντιμέτωπη με ύφεση”, σημείωσε ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν, σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές στα Εργοστάσια των 19 Χωρών που μοιράζονται το Ευρώ, διολίσθησαν 0,8% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, ήταν 3% υψηλότερες.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση ύψους 0,6% και ετήσια άνοδο 3,2%.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη.

“Ο συνολικός δείκτης για την Περιοχή διολίσθησε στο μείον 3,7 τον Φεβρουάριο, από μείον 1,5 έναν μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο από τον Νοέμβριο του 2014 και για την έκτη συνεχόμενη πτώση”, σύμφωνα με τη Γερμανική εταιρεία ερευνών “Sentix”.

Η ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Βρετανία τον Ιανουάριο έγινε με αδύναμο ρυθμό.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,6 μονάδες, από 52,8 τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 52,4.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNBC, ότι “υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γίνει, όσον αφορά τις συνομιλίες με την Κίνα”.

Οι νέες παραγγελίες για Αμερικανικά Προϊόντα κατέγραψαν αναπάντεχη πτώση τον Νοέμβριο, μετά από βουτιά 2,1% τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 0,6%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται ελαφρώς πτωτικά τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώνεται στις 99,6 (από 101,6) μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Στη Βιομηχανία, στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, με το τελευταίο μάλιστα να κινείται σε υψηλά 10ετιας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η μεγάλη επιδείνωση του κλίματος που καταγράφεται στις Υπηρεσίες αντισταθμίζει την άνοδο στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία βελτιώνεται για έναν ακόμη μήνα.

Με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 8 ευρώ, ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η Pantelakis Securities, σε έκθεσή της.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 647,72 μονάδες (+0,97%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 646,94 (+0,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 647,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 31,9 εκατ., ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο ΟΤΕ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Lamda Development, Fourlis και στο υψηλό οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νέα μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.084 συμβόλαια).

Στα 3.414 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.444 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.226, 1.087 για τον Φεβρουάριο και 139 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.718) κινήθηκε μεταξύ 1.705,5 και 1.718 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.041), Alpha Bank (10.685), Πειραιώς (6.764), ΔΕΗ (254), Εθνική (6.171), Ελλάκτωρα (1.247), ΑΔΜΗΕ (139), ΓΕΚ (141), ΕΧΑΕ (124), Μυτιληναίο (168), οτε (358), Ελ. Πετρέλαια (105), Intralot (463), MIG (1.923).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 55.689, Alpha Bank 33.227, Εθνική 35.733, Πειραιώς 25.896, MIG 49.916.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                       NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-01-25

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 31.480.958 τεμ., (από 30.090.327 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.027.112 τεμ. (24.911.112), ΔΕΗ 6.498.851 τεμ. (6.499.444), Eurobank 34.113.519 τεμ. (33.574.108), Εθνική 10.126.432 τεμ. (10.126.432), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.076), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v