Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανά στο... πράσινο ο Γενικός Δείκτης

Αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης, με την Πειραιώς να γυρίζει σε διψήφια κέρδη. Ο τίτλος της Coca Cola «βαραίνει» στο ταμπλό, με μικρές απώλειες. Κίνηση υψηλότερα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco. Σε περιορισμένα επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Ξανά στο... πράσινο ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οπισθοχώρηση και εν συνεχεία αντίδραση στο ΧΑ. Kατά 0,77% στις 11.257 μονάδες ενισχύεται ο DAX, με την προσοχή traders και επενδυτών στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, αρχικά με κεκτημένη ταχύτητα, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε οριακά την περιοχή των 650 μονάδων, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Εν συνεχεία ξεπέρασε το συγκεκριμένο όριο.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο η συνέχιση της κίνησης (με σημείο αναφοράς τα μέσα της Παρασκευής), με τον Δείκτη Τραπεζών να πιάνει τις 403,49 μονάδες, σημείο όπου έγιναν λίγες πωλήσεις, που προφανώς αφορούν σε βραχυπρόθεσμες θέσεις (στο πλαίσιο του Τ+2).

Στις 1.715 μονάδες ο FTSE25, με τη μετοχή της Coca Cola να λειτουργεί σήμερα σαν... φρένο για τον δείκτη.
Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια μεγέθη, μάλλον χαμηλότερα των χθεσινών και με το 45% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Στοιχείο ενδεικτικό της στόχευσης (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών και δη όσων πόνταραν από το «γύρισμα» της Παρασκευής στην προσέγγιση των 403 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Με πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η Coca Cola, από τα 30,28, για να υποχωρήσει σταδιακά στη συνέχεια προς τα 29,88 ευρώ, βαραίνοντας μετά τα πρώτα 5'-10' στη διαμόρφωση του δείκτη. Το μείον της δεύτερης βαρύτερης μετοχής λειτούργησε, για ορισμένους, ως σημείο αναφοράς, ως ένδειξη πως η υπέρβαση σημαντικών τεχνικών περιοχών δεν θα γίνει άμεσα και χωρίς μία απαραίτητη -τεχνικής μορφής- διολίσθηση προς λίγο χαμηλότερες τιμές. Στο προσυνεδριακό σχόλιο αναφέρθηκαν και το πιθανό άνω όριο και το χαμηλό ελάχιστο ζητούμενο μέχρις εκεί που δεν θα ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Στα όρια των 650 για τον ΓΔ και των 403 για τον ΔΤΡ η πρώτη μικρής, ελεγχόμενης έκτασης ενεργοποίηση πωλήσεων, με συνέπεια την οπισθοχώρηση των δεικτών με εύλογο το ερώτημα εάν στη συνέχεια θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και για τους δύο δείκτες.

Στο μείον η Coca Cola, στο συν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α. blue chips, με αποτέλεσμα ο δείκτης να συντηρείται κοντά στις 1.715 μονάδες.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς, η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, σε ανοδική αντίδραση αμφότερες, με την πρώτη να διευρύνει την απόσταση (όσον αφορά στην αποτίμηση) από τη δεύτερη Eurobank.

Με 2,08% στο 0,9085 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, με αποτίμηση στο 1,40 δισ. Στον αντίποδα, με απώλειες 1,33% στο 0,558 ευρώ η Eurobank, αποτιμάται στο 1,22 δισ.

Στο 1,037 η Εθνική, αποτιμάται στα 948,56 εκατ., στο 0,73 η Πειραιώς που καταγράφει διψήφια κέρδη..

Από τα blue chips, πέραν των ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ξεχωρίζουν Viohalco με αντίδραση προς τα 2,775 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,394 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 4,585 ευρώ.

Λίγο πριν τις 11:30, η αξία των συναλλαγών στα 4,4 εκατ. ευρώ, με 39 μετοχές να αντιδρούν και 22 να υποχωρούν. Σελόντα, Attica Bank, Profile, Cenergy, ΕλβαλΧαλκόρ να υπεραποδίδουν. Οι δύο τελευταίες, στο πλαίσιο συνολικότερης ανοδικής αντίδρασης μετοχών εισηγμένων του ομίλου Viohalco.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v