Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 650 μονάδες με τραπεζικό... γύρισμα

Με τις τραπεζικές μετοχές να πρωτοστατούν, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Διψήφια κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς, ξεχωρίζουν ακόμη Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή. Πιέσεις για Coca Cola, Eurobank.

ΧΑ: Στις 650 μονάδες με τραπεζικό... γύρισμα

Ενθαρρυντική ανατροπή στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων περιοχών στήριξης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση νέων εντολών αγορών, κυρίως βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπου και επικεντρώνεται το κύριο μέρος των εντολών των traders καθώς είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει την αγορά σε λύση της συσσώρευσης εβδομάδων, που κρατούσε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 650-660 μονάδων.

Οπως και χθες (στο δεύτερο ενδοσυνεδριακό σχόλιό μας) θα πούμε ότι η εξέλιξη της κίνησης γίνεται by the book, ακολουθώντας αυστηρά τεχνικές προδιαγραφές. Λίγο μετά τις 13:30, ο Δείκτης Τραπεζών υπερέβη διαδοχικά τις 401-403 μονάδες, σημεία που είχαν τεθεί ως ελάχιστα απαιτούμενα προκειμένου να μείνει ενεργή η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου. Η υπέρβαση των συγκεκριμένων τιμών έγινε παράλληλα με την υπέρβαση των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, συνακόλουθα των 1.725 για τον FTSE25.

Ενδεικτικά το ότι σταδιακά μετά τις 13:30 επιταχύνθηκε ο ρυθμός εντολών (κυρίως) στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με την Πειραιώς να αποτελεί την πρώτη επιλογή των βραχυπρόθεσμων. Πρόκειται για τη μετοχή που, αφενός, είχε υστερήσει δραματικά έναντι των άλλων τριών του κλάδου, αφετέρου, για τον όμιλο με τη χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία. Εως 12% νωρίτερα (στις 13:45) στο 0,727 ευρώ με εβδομαδιαία μεταβολή 25,34% και αποτίμηση 318 εκατ. ευρώ. Με θετικό πρόσημο Alpha Bank (στο 0,927 ) και Εθνική (στο 1,065 ), με αρνητικό Eurobank (στο 0,5615 ).

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς και της Αlpha Βank, μεγαλύτερος τζίρος στη δεύτερη.

Τεχνικά η υπέρβαση των 401 και 403 μονάδων ενισχύει την εκτίμηση των long πως η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά του τραπεζικού κλάδου (που ξεκίνησε μετά τα μέσα της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής) είναι σε ισχύ, με τις 409 μονάδες να είναι ένα κομβικό σημείο για τον κλαδικό δείκτη. Κατά γενική εκτίμηση, το σημερινό «κλείσιμο» του ΔΤΡ θα μας «δείξει» την περαιτέρω πορεία του κλαδικού δείκτη, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Θυμίζω πως από το προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας ως ελάχιστη προϋπόθεση για τους long είχε τεθεί η επίτευξη του στόχου των 403 μονάδων (χθες-σήμερα).

Σταθερά στο 44% του συνολικού τζίρου αυτός που πραγματοποιείται στις τράπεζες, με σχεδόν 7 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στις 4 του κλάδου.

Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο, ωστόσο συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών γίνεται και σε συγκεκριμένα blue chips. Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, OTE, Motor Oil, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Lamda Development, Jumbo, EXAE, Ανεμος, ΤΙΤΑΝ, Sarantis, με τζίρο μεγαλύτερο του ορίου των 100 χιλιάδων ευρώ. Ενδεικτικό του κλίματος το ότι από τις προαναφερθείσες μετοχές οι πωλητές υπερισχύουν ελαφρώς σε ΜΟΗ, Grivalia, Coca Cola, Jumbo, ΤΙΤΑΝ και Sarantis.
Στις 46/43 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v