Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η αντίδραση και το πέρασμα… από το ταμείο

Τα κέρδη των τελευταίων ημερών αποτελούν δέλεαρ για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Ποια όπλα έχουν οι «long» στην προσπάθεια για συνέχιση της ανόδου. Οι νέες ισορροπίες για τον τραπεζικό κλάδο, τον FTSE 25 και τον Γενικό Δείκτη.

ΧΑ: Η αντίδραση και το πέρασμα… από το ταμείο

Ούριος άνεμος στις αγορές. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, οι οικονομικές εξελίξεις και τα εταιρικά αποτελέσματα ωθούν σε υψηλά δύο μηνών τη Wall Street, οδηγούν σε ράλι DAX, FTSE100 και φτάνοντας μέχρι Αθήνα, δίνουν στους long την αφορμή να επιχειρήσουν την υπέρβαση των 650 μονάδων. Το γεγονός και μόνο ότι στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται σε επίπεδα αρχών Δεκεμβρίου, αφήνοντας πίσω του τιμές αρκετά χαμηλότερες (από αυτές των 597 μον. της 28 Δεκεμβρίου), είναι ενθαρρυντικό από πολλές απόψεις. Από τη στιγμή μάλιστα που αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται με αιχμή τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο και δη την υπερπιεσμένη Πειραιώς, προφανώς έχει τη σημασία του και, αν μη τι άλλο, δείχνει πως σε ένα μέρος της αγοράς λειτουργούν τα αντανακλαστικά της.

Από το σχόλιό μας της Κυριακής (η υπέρβαση και οι νέες προσδοκίες) αλλά και το προσυνεδριακό της Δευτέρας (οι τράπεζες και τα νέα πονταρίσματα) είχαμε προϊδεάσει για το τι θα έπρεπε να περιμένουν οι traders αυτή την εβδομάδα, με καταληκτική τη συνεδρίαση της Παρασκευής και το... στοίχημα του οίκου Fitch. Προσωπική εκτίμηση, και θα επιμείνω, πως πέραν όλων των άλλων θετικών εξελίξεων (κυρίως εκτός αλλά δευτερευόντως και εντός), ρόλο προς την κατεύθυνση της ανοδικής αντίδρασης διαδραμάτισε και η έκδοση του «μικρού 5ετούς». Κίνηση επιβεβλημένη, με όρους αγορών, χρήσιμη από την άποψη της διαμόρφωσης ενός επιτοκίου-σημείου αναφοράς και αναγκαία για μία πρώτη -μετά από πολύ καιρό-επαφή με τις πανίσχυρες «αγορές» και τα «επενδυτικά σπίτια». Κάτι που έχω μία μύχια εκτίμηση πως θα αποτιμηθεί ανάλογα και από τον οίκο Fitch την Παρασκευή.

Από εκεί και πέρα, οι traders περίμεναν ένα μίνι short squeeze στον τραπεζικό κλάδο, το θεωρούσαν θέμα συγκυρίας και αφορμών και αυτές δόθηκαν, όταν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας προέκυψαν ενθαρρυντικές ειδήσεις για την Πειραιώς και τον τραπεζικό κλάδο. Αμφότερες μας τις αποκάλυψε ο Χρήστος Κίτσιος. 

Ενα short squeeze στις τράπεζες, με αιχμή την καταταλαιπωρημένη Πειραιώς, που ωστόσο σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις «γράφει» διψήφια ποσοστά, ανεβάζοντας την...αδρεναλίνη για long παίκτες, traders και όσους πόνταραν σε αυτό το στοίχημα. 

Η αξία των συναλλαγών σε μέτρια μεν επίπεδα (θα θέλαμε τζίρο στα 40 εκατ. αλλά θα δούμε σήμερα έως Παρασκευή), επαρκής όμως για να οδηγήσει τον ΓΔ στις 652,71 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 408,37 και τον FTSE25 στις 1.729,38 μονάδες. 

 Αιχμή ο τραπεζικός κλάδος, με το 44% της αξίας συναλλαγών χθες στις μετοχές των 4 συστημικών, με την Alpha Bank στα 5,741 εκατ., την Εθνική στα 3,505 εκατ., τη Eurobank στα 3,350 εκατ. και στα 2,842 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς. Στο 30,09% η εβδομαδιαία αντίδραση για τη μετοχή της Πειραιώς, αλλά στο 10,95% οι απώλειες από την αρχή του έτους. 

 Για τον ΔΤΡ, η υπέρβαση των 401 και 403 μονάδων αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, αλλά οι 409 μπορεί να αποτελέσουν αφετηρία για βραχυπρόθεσμη διόρθωση. Καλό θα ήταν, σημειώνει έμπειρος αναλυτής, να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 401 και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση κάτω από τις 385, που είναι και το αυστηρό stop για τις long θέσεις. 

Για τον FTSE25 η περιοχή των 1.750 θα πρέπει να ιδωθεί ως μία εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση και ως ένα πιθανό σημείο περάτωσης της κίνησης. Θα τα δούμε έως και την Παρασκευή, θεωρώντας πως και σήμερα και αύριο ορισμένοι... πρώιμοι αγοραστές (της Πέμπτης, Παρασκευής) θα κάνουν ένα... πέρασμα από το ταμείο. Στα υπόψη για όσους βραχυπρόθεσμους ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. 

Για τον ΓΔ, η υπέρβαση των 650 μονάδων αποτέλεσε ενθαρρυντική εξέλιξη, ωστόσο θα πρέπει στη διόρθωση που θα έρθει, οι 636 να επιβεβαιωθούν ως στήριξη, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη κίνηση προς τις 664 μονάδες. 

Από τα blue chips ξεχώρισαν Viohalco (ισχυρή εντολή αγοράς από Λονδίνο και Βρυξέλλες), όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, Jumbo, Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean. 

Δύο τραπεζικές και τέσσερα blue chips συνθέτουν τις κορυφαίες επιλογές της Pantelakis Securities, με τη χρηματιστηριακή να αναφέρεται στα τέσσερα «κλειδιά» για επιδόσεις στο ΧΑ. 

Στις 62/42 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές και από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, συντηρώντας τη μόχλευση σε αυτό το τμήμα της αγοράς. MIG, Intralot, Ιατρικό, Cenergy, ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΛΒΕ, Quest με απόδοση μεγαλύτερη του 3%, με συγκριτικά ικανοποιητικές-αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο.  

To διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v