Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 650 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, ανακάμπτοντας από τις αρχικές πρωινές απώλειες. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, θετική η επιβεβαίωση των 642. «Βαρίδι» για την αγορά οι απώλειες σε ΔΕΗ και Coca Cola.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα και το ΧΑ.

Στο επίκεντρο οι εμπορικές συνομιλίες, καθώς αξιωματούχοι ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να συναντηθούν για νέο γύρο διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα. Στις 11.240 με απώλειες 1,15% ο DAX, από τις 2.722 χαμηλότερα κατά 0,22% «δείχνουν» τα futures του S&P 500.

Στο ΧΑ, μετά από ένα ανοδικό σερί, οι traders βρέθηκαν σε σταυροδρόμι, με τους short να εκμεταλλεύονται τη διόρθωση στη Φρανκφούρτη και να πιέζουν δείκτες και μετοχές χαμηλότερα.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο θέσαμε ως προϋπόθεση για τη μη ακύρωση του ανοδικού momentum την επιβεβαίωση για τον μεν Γενικό Δείκτη τις 642 , για τον δε FTSE25 τις 1.708 μονάδες. Μέχρι τα πρώτα 40' της συνεδρίασης, η ικανή και απαραίτητη αυτή προϋπόθεση επιβεβαιωνόταν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, κατ' αρχάς της σημερινής συνεδρίασης και της αυριανής.

Εως τις 647,97 μονάδες ο ΓΔ στα πρώτα 10' της συνεδρίασης, έως τις 1.712,35 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ να... γλιστρά έως οριακά στις 400 μονάδες. Μέχρι εδώ καλά, ενθαρρυντικές οι αρχικές ενδείξεις, συνεκτιμώντας πως στα πρώτα 10' που σημειώθηκε το χαμηλό, η συνολική αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε το 1 εκατ. ενώ στα επόμενα 20' διαμορφωνόταν στα 3,4 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά η προσφορά από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων και προσεκτική και εντός πλαισίου είναι, τουλάχιστον μέχρι τις 11:10, ενδεικτική πως από τις συναλλαγές των τελευταίων ημερών (μέσος όρος 33,8 εκατ. ανά συνεδρίαση) το μεγαλύτερο μέρος παραμένει εντός παιδιάς και ότι στην πρώτη διόρθωση της αγοράς οι traders μείωσαν ελάχιστο μέρος της θέσης τους. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς είναι... by the book, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς για να προεξοφληθεί με ασφάλεια η συνέχεια.

Πρακτικά κρατάμε το γεγονός της επιβεβαίωσης των 642 (ΓΔ) και 1.708 (FTSE25), την ενεργοποίηση εντολών αγοράς μετά το πρώτο 10λεπτο, τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ΔΤΡ (επανέρχεται προς τις 410 μον.) και την απουσία σημαντικής προσφοράς, όταν σταδιακά μετά τις 10:50 οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες μειώνονταν, μέχρι που για τον ΓΔ περιορίστηκαν στο 0,20% και για τον 25άρη στο 0,35%.

Μένει να δούμε μέχρι πού θα μπορέσει να φτάσει η ενδοσυνεδριακή αντίδραση και εάν τις Eurobank, Πειραιώς (από τις τράπεζες) και ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από τα blue chips) θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Στις 11:10 ο τζίρος ήταν στα 4,6 εκατ., με το 33% στις τράπεζες, αλλά με ένα μεγάλο πακέτο για 91.160 μετοχές του ΟTE στα 10,66 ευρώ, το 36% πραγματοποιούνταν στις τηλεπικοινωνίες.

Στις 24/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με απολύτως φυσιολογική τη διάθεση αρκετών παικτών να «κλειδώσουν» μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v