Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Σταθερά στο πράσινο το Χρηματιστήριο, με πλειάδα «πρωταγωνιστών». Κέρδη υψηλότερα του 3% για ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Alpha Bank. Aπώλειες καταγράφουν Eurobank, ΟΤΕ, EΛΠΕ, Grivalia. Mέτριος ο τζίρος.

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Στο μείον τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ήπιο πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Την ώρα που σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κυρίως τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αυτά που επηρεάζουν τη στάση των traders, στην Αθήνα συνεχίζεται το short squeeze στον τραπεζικό κλάδο, ενώ ακολουθούν και τα blue chips καθώς εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο δημιουργούν τάση.

Στη Φρανκφούρτη (κυρίως) τα αποτελέσματα της Daimler είναι αυτά που βάρυναν, με συνέπεια ο DAX να υποχωρεί προς τις 11.313 μονάδες, στο Παρίσι (κυρίως) της BNP Paribas ενώ στη Νέα Υόρκη πριν τη συνεδρίαση οικονομικά μεγέθη θα ανακοινώσει η GM.

Στο ΧΑ, οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα, κάτι που ενισχύθηκε όταν στο διάστημα 12:15-13:15 επιβεβαιώθηκε η τεχνικότητα της long τάσης (περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο υποχώρησης χαμηλότερα των 650 μονάδων για σήμερα), για να επιταχυνθεί σταδιακά ο ρυθμός εντολών στον τραπεζικό κλάδο και να γίνουν γνωστά τα νεότερα από το μέτωπο των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Στις 416 με υψηλό ημέρας στις 420 μονάδες ο ΔΤΡ, παρά τις νέες δηλώσεις Δραγασάκη και την αύξηση της θέσης του OceanWood σε Eurobank και Εθνική (σχετική ανάρτησή μας στον Εκηβόλο), με το κλίμα να υποβοηθείται και από τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για «μόνιμη» έξοδο στις αγορές. Ενδιαφέροντα και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος τα όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, προτάσσοντας ένα... μότο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Οργανισμού, στην Ομήρου, «τα λεφτά τα μαζεύεις όταν δεν τα έχεις ανάγκη. Όταν τα έχεις ανάγκη, δεν στα δίνει κανείς...» και για να συμπληρώσω στα της εξαιρετικής και μεθοδικής δουλειάς που κάνει η «ομάδα Τσάκωνα», και αν στα δώσουν, θα τα τιμολογήσουν με... τοκογλυφικά επιτόκια.

Προς τη σωστή κατεύθυνση συνεπώς και αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι το «πράσινο φως» Φρανκφούρτης-Βρυξελλών στο σχέδιο της Αθήνας για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων.

Προσώρας η κίνηση στην αγορά στηρίζεται στην ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου (αναμενόμενο το... μίνι short squezze), με το 35% της αξίας συναλλαγών (*) να επικεντρώνεται σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική που ανακάμπτουν ενώ στη Eurobank επιμένουν οι πωλητές.

Στο 8,68% η απόδοση του ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας, με την Alpha στο 6,78%, την Εθνική στο 13,90%, τη Eurobank στο 3,38% και την Πειραιώς στο 36,70% καθώς ήταν αυτή που κατέγραφε τη μεγαλύτερη διόρθωση.

Κινητικότητα στα blue chips, με τις εξελίξεις από τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη, Μελίτη) να περνούν τάση σε ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Καταρχήν στη μετοχή της Επιχείρησης που από το 1,34 «γύρισε» ανοδικά προς το 1,386 με σημαντική αύξηση της συναλλακτικότητας (μετά τις 13:15) αλλά και σε μετοχές των Μυτιληναίου (έως τα 8,70 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έως τα 4,88 ευρώ).

Κινητικότητα και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,442 ευρώ, με το Amber Capital να φέρεται να ενισχύει εκ νέου τη θέση του), ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ενώ θετική έκπληξη είναι το 3,66% στα 15,30 ευρώ, με συναλλαγές αξίας που πλησιάζουν το μισό εκατ. ευρώ. Για τα δεδομένα του ΟΛΠ είναι τζίρος... μηνός.

Στις 54/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών με αρκετές από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν. Μεταξύ των κορυφαίων η μετοχή του Ιατρικού (σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο), της Intralot (και λόγω δύο συμβάσεων που εξασφάλισε κυρίως όμως επειδή την Δευτέρα υποβάλει προσφορά για τον διαγωνισμό του αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία), MIG, Ιντρακόμ, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος.

(*) στις 14.25΄ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 22,8 εκατ.. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v