Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Απώλειες στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη, πιέσεις για τράπεζες και ΔΕΗ. Οι κινήσεις στο ταμπλό και τα σινιάλα από το χθεσινό κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Εν αναμονή και για τη Fitch.

Αντιμέτωπο με σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στη Wall Street μετά την ομιλία Τραμπ, με ενδεικτική τη συντήρηση του S&P 500 υψηλότερα των 2.730 μονάδων.

Για ενδείξεις... υψοφοβίας και στο ΧΑ, έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει ένα ανοδικό σερί και να διαμορφώνεται στις 654,39 μονάδες. Περαιτέρω μικρή συνέχιση της αντίδρασης για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 409,55 μονάδες, οριακή ελεγχόμενη -και εντός προγράμματος- διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης -με τον FTSE25 στις 1.729,17 μονάδες και με τα δύο ενδεχόμενα ανοιχτά. Και αυτό της συνέχισης της κίνησης πάνω από τις 660 μονάδες σήμερα-αύριο αλλά και αυτό της διόρθωσης έως τις 642 μονάδες.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε και το γεγονός της αύξησης του τζίρου στα 41,732 εκατ. ευρώ, προϋπόθεση (για 40 εκατ.) που είχαμε θέσει στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας. Το 40% στον τραπεζικό κλάδο και αυξημένος σε τίτλους των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, TITAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Ανεμος, ΔΕΗ.

Επίσης από τη χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε το ότι επιχειρηματικές εξελίξεις και ειδήσεις λειτούργησαν υπέρ των long, δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης, με αποτέλεσμα την προσέλκυση και «γρήγορου χρήματος». Ενδεικτική η περίπτωση του διαγωνισμού της ΔΕΗ που ως αποτέλεσμα είχε την υπεραπόδοση με αυξημένες συναλλαγές των ΔEH, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ενώ για τον ΟΛΠ λειτούργησε η ανακοίνωση της ανάληψης του market making από τη Eurobank Securities, για το ΙΑΤΡΙΚΟ η συγκριτική αποτίμησή του (σε σχέση με το ΥΓΕΙΑ και το ΙΑΣΩ), για την Intralot η προεξόφληση για τον διαγωνισμό της Δευτέρας (για το στοίχημα στην Τουρκία) κ.λπ.

Τεχνικά το ενδεχόμενο διόρθωσης, εντός συγκεκριμένων ορίων, ενδεχομένως να είναι ζητούμενο προκειμένου η επόμενη κίνηση να είναι πιο πειστική. Γι' αυτό στην περίπτωση που για τον ΓΔ οι 642 και για τον FTSE25 οι 1.708 μονάδες επιβεβαιωθούν ως στηρίξεις, τότε το ενδεχόμενο ενός επόμενου κύκλου πέραν των 660 και των 1.750 μονάδων θα έχει πιθανότητες ευόδωσης.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα-αύριο, συνεκτιμώντας την επικείμενη βαθμολόγηση του οίκου Fitch (Παρασκευή), πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο μίας ήπιας μεταβολής των δεικτών, με υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών τόσο από τη μεγάλη όσο από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 53/39 χθες η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την εβδομάδα να διατηρεί θετικό πρόσημο. Με 3,11% για τον ΓΔ, με 7,73% για τον ΔΤΡ και με 3,85% για τον FTSE25.

Στα ενδιαφέροντα των ημερών, η επιστροφή των ξένων στο ΧΑ, μετά από 5 μήνες πωλήσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v