Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείγματα… υψοφοβίας στο Χρηματιστήριο

Συμπληρώθηκε καρέ ανοδικών συνεδριάσεων αλλά η αγορά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας. Απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και rotation σε blue chips-τράπεζες. Ανέκαμψε ο όγκος συναλλαγών.

Δείγματα… υψοφοβίας στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αγνοούν το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, επωφελούμενοι από το συνεχιζόμενο “rotation” των αγοραστών, για τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντός και εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, δίνοντας κάποια πρώτα δείγματα “κόπωσης”, όταν την ίδια ώρα τα γνωστά Ξένα Funds συνέχισαν να αυξάνουν τις “απαισιόδοξες” θέσεις τους στην Eurobank, ενώ στις επιλογές τους επέστρεψε, εκ νέου και ο τίτλος της Εθνικής (περισσότερες λεπτομέρειες στο απογευματινό σχόλιο από το Χρηματιστήριο Παραγώγων).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη δεν μπορεί να μην αναφερθεί το κλείσιμο των βασικών δεικτών, μία ανάσα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και αυτό έδωσε κάποιους “πόντους” στους εν δυνάμει πωλητές, η οποίοι με σχετική παρουσία προς το τέλος της συνεδρίασης έδωσαν σχετική ώθηση στον τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, με τις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη 3,12% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 7,73%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

«Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ και είναι προγραμματισμένη δημοπρασία τριμήνων εντόκων γραμματίων. Το θετικό momentum για τις Τράπεζες και οι ανοδικές επιδόσεις των δεικτών της Wall Street, προϊδεάζουν για συνέχιση της προσπάθειας ανόδου του ΓΔ και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις αντιστάσεις της περιοχής 655 - 660 να απαιτούν συναλλακτική βελτίωση για να υπερπηδηθούν” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση των δεικτών ΓΔ και ΔΤΡ. Οι ανοδικές διαθέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, αλλά και στις Αναδυόμενες Αγορές ευνοούν, προς το παρόν, για υψηλότερα επίπεδα και πιθανότατα να στηρίξουν μια ανοδική κίνηση μέχρι την ζώνη των 680 μονάδων, η οποία αποτελεί και το άνω εύρος που έχουμε οριοθετήσει για τον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, η απουσία θετικών καταλυτών, περιορίζει σημαντικά το μέγεθος μιας διευρυμένης ανόδου. Για τον λόγο αυτό ακολουθούμε μια περισσότερο αμυντική στρατηγική μέσω των κατάλληλων μετοχικών επιλογών” σημείωνε η Merit Sec.

“Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με άνοδο 7,3% στον Τραπεζικό κλάδο, οι Επενδυτές ίσως περιορίσουν το momentum και τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα νεότερα από την αξιολόγηση του Οίκου Fitch. Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον ίσως αντισταθμίσει τις απώλειες λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και σταθεροποιήσει την Αγορά” ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Με τη βοήθεια των Τραπεζών και μετά από τις αρχικές επιφυλάξεις, κατάφερε ο ΓΔ και τρίτη ανοδική συνεδρίαση στη σειρά, κλείνοντας μάλιστα στα υψηλά της ημέρας. Ο ΓΔ με στήριξη στις 640 και αντιστάσεις στις 664 – 683. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1750. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 391 μονάδες και αντίσταση στις 430. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, ξεπέρασε και την αντίσταση στις 651 μονάδες και διατηρεί στο ακέραιο την δυναμική του. Επόμενος στόχος οι 664 - 683 μονάδες, όπου αλλάζει η γενική εικόνα τις Αγοράς. Ο Τραπεζικός δείκτης, επίσης έχει αποκτήσει δυναμική και ξεπέρασε με άνεση τις 400. Οι αντιστάσεις, σε αυτά τα επίπεδα, θα χρειαστούν αυξημένο όγκο συναλλαγών για να ξεπεραστούν και παρόλο που οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα και δεν προβληματίζουν, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη στον Τραπεζικό κλάδο μπορεί να βγάλουν πωλητές” τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Η συνεδρίαση

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή εικόνα στο ταμπλό των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έβγαζε σαφώς μεγαλύτερη νευρικότητα από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της Alpha Bank κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha Bank (+0,53%) κινήθηκε μεταξύ 0,9435 (+0,37%) και 0,9785 ευρώ (+4,10%), της Εθνικής (+1,98%) μεταξύ 1,059 (-0,09%) και 1,105 ευρώ (+4,25%), της Eurobank (-1,43%) μεταξύ 0,541 (-3,05%) και 0,5675 ευρώ (+1,70%) και της Πειραιώς (+2,14%) μεταξύ 0,743 (-0,67%) και 0,796 ευρώ (+6,42%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αναρριχόμενος μέχρι τις 420,49 μονάδες (+2,97%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 411,69 (+0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 409,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%, όταν το χαμηλό ημέρας ήταν στις 409,54 μονάδες (+0,29%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε mega deal, για το οποίο θα απαιτηθεί εισροή στη χώρα περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενδέχεται να εξελιχθεί ο διαγωνισμός (project “Pillar”) της Eurobank για την τιτλοποίηση “κόκκινων” στεγαστικών δανείων.

“Δεν υπάρχει manual, δηλαδή κάποιος οδηγός, για την αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων”, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή. Επεσήμανε δε πως εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, για να βρεθεί η κατάλληλη ρύθμιση.

“Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), στη βάση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων”. Σύμφωνα με ανώτερο Αξιωματούχο της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (11/02), η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, τα συσσωρευμένα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων αυξάνουν τις πιθανότητες για κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ η επιμονή των Ξένων Funds στις “απαισιόδοξες” θέσεις, αλλά και το γεγονός ότι η Αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει, χωρίς η κίνηση να συνοδεύεται από σταδιακή αύξηση του τζίρου, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στις τάξεις των ενεργών traders, έστω και αν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει δείξει να “αφυπνίζεται” σημαντικό κομμάτι από τον μη Τραπεζικό 25αρη, ακόμα και με μετοχές που δεν μας έχουν συνηθίσει σε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η μετοχή του ΟΛΠ (+3,66%), όχι μόνο γιατί σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και διότι οι σημερινές συναλλαγές θύμιζαν όγκο εβδομάδος και πλέον! Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 15,40 ευρώ, ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 14,50 ευρώ.

Μετά από τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, σήμερα διόρθωσε οριακά η μετοχή της Viohalco (-0,69%). Σε ημερήσιο είμαστε “Long” με το “stop” στο 2,625 ευρώ, σε κλείσιμο. Κλεισίματα πάνω από την αντίσταση του 2,92 μπορούν να μας οδηγήσουν στο 3,04 – 3,10 που θέλει και την απαραίτητη προσοχή. Σε περίπτωση που η Παρασκευή την βρει πάνω από τα 2,8550 ευρώ, μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 16.472 ίδιες μετοχές της εταιρείας Alpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 401.136.

Από εκεί και πέρα, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+0,62%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Ιατρικό (+9,32%, είχε επισημανθεί έγκαιρα η κινητικότητα από την στήλη), Ιντρακόμ (+4,08%) και MIG (+7,24%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Τρ. Αττικής (+1,80%) και Intralot (+9,67% και λόγω επιχειρηματικών ειδήσεων), προς νέα πολυετή υψηλά ο Παπουτσάνης (+2,61%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών ο Δρομέας (+6,30%), ενώ νέα πίεση σημειώθηκε σήμερα στον Άβακα (-3,01%).

Το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, έβαλε “αστερίσκους” στην τεχνική ανάλυση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 655 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1750 μονάδων.

Προσοχή, διόρθωση που θα επεκταθεί χαμηλότερα των 636 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 1650 μονάδων για τον FTSE25, θα επαναφέρει στο τραπέζι τα αρνητικά σενάρια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 659,20 μονάδες (+0,99%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 656,15 (+0,53%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση λίγο ψηλότερα από το χαμηλό ημέρας (653,27) και πιο συγκεκριμένα στις 654,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 41,7 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΤΙΤΚ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και στο χαμηλό οι Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Τι έγινε στις ξένες αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα χρηματιστήρια σε Ηπειρωτική Κίνα, Ταϊβάν και Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, οριακές απώλειες σημειώνουν οι δείκτες στην Wall Street. Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας υποχώρησαν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία. Τα “made in Germany” συμβόλαια για Προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,6%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,3%.

“H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ιταλικής Οικονομίας το 2019 στο 0,2%”, σύμφωνα με το Ιταλικό πρακτορείο Ansa. Τον Νοέμβριο η Κομισιόν ανέμενε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί τη φετινή χρονιά κατά 1,2%. Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις την Πέμπτη.

Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 11,5% στα $49,3 δισ. Το έλλειμμα είχε διευρυνθεί για πέντε διαδοχικούς μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα $54 δισ. το Νοέμβριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο ίδιος και άλλοι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα ταξιδεύσουν στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα, για εμπορικές συνομιλίες. Χαρακτήρισε επίσης πολύ εποικοδομητικές τις συζητήσεις που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Λιου Χι στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. “Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να κλείσει συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας μέχρι τη διορία (της 1ης Μαρτίου), αυτός είναι ο στόχος μας”, υπογράμμισε.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

“Η διάσπαση των 640 μονάδων την περασμένη Παρασκευή, σε συνδυασμό με το ανοδικό ‘breakout’ της Eurobank συντέλεσε καταλυτικά στην κίνηση που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες” επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Όπως είχε επισημανθεί την περασμένη εβδομάδα, η τεχνική εικόνα της Αγοράς είναι αισθητά βελτιωμένη, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει, σε πρώτη φάση, στον στόχο των 660 μονάδων, κάτι που θα επιτυγχανόταν μόνο με την βοήθεια των Τραπεζών.

Η κρισιμότητα των 660 μονάδων είναι μεγάλη, καθώς στην περιοχή αυτή έχουν διαμορφωθεί τα υψηλά τετραμήνου και όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν αποτελούν το επίπεδο Fibonacci 50% της κίνησης (420,82 - 895,64) του Γενικού Δείκτη. Για τη διάσπαση αυτών των επιπέδων θα χρειαστεί να δούμε αυξημένους όγκους συναλλαγών και φυσικά την συμβολή των Ελληνικών Τραπεζικών τίτλων.

Μια διόρθωση από τα τρέχοντα επίπεδα προς τις 650 - 640 μονάδες θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη, ενώ στον αντίποδα καθαρό κλείσιμο ψηλότερα των 660 μονάδων, θα οδηγήσει την Αγορά στην ενδιάμεση αντίσταση των 680 και εν συνεχεία στην κύρια αντίσταση των 700 μονάδων, όπου και αποτελεί τον βασικό στόχο του ανοδικού σχηματισμού.

Μεταφερόμενοι στον Τραπεζικό δείκτη, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον ανοδική, με τις επόμενες αντιστάσεις να βρίσκονται μόλις 5% ψηλότερα στις 435 και στις 470 μονάδες, όπου θα κριθεί και η μεγάλη εικόνα του ταλανισμένου Τραπεζικού κλάδου.

Συμπερασματικά, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση προς τις 640 μονάδες, οι προοπτικές ανόδου της Αγοράς είναι υπαρκτές, με τα περιθώρια να είναι σημαντικά.

“Όλα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης του momentum των Τραπεζικών τίτλων και την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οριακή άνοδος στα Παράγωγα

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.902 συμβόλαια).

Στα 3.386 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.341 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 833, 550 για τον Φεβρουάριο και 283 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.727) κινήθηκε μεταξύ 1.727 και 1.740,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.625), Alpha Bank (10.767), Πειραιώς (8.754), ΔΕΗ (1.505), Εθνική (7.522), Ελλάκτωρα (1.757), ΑΔΜΗΕ (246), ΓΕΚ (298), ΕΧΑΕ (106), Μυτιληναίο (284), ΟΤΕ (113), Intralot (1.659), MIG (2.225), ΟΠΑΠ (110), Τέρνα Ενεργειακή (161), Viohalco (190).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 58.852, Alpha Bank 39.479, Εθνική 35.478, Πειραιώς 20.640, MIG 47.007.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v