Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κερδίζει ξανά τις 650 ο ΓΔ

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ που καταγράφει άνοδο με τα περισσότερα blue chips στο «πράσινο». Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές εν αναμονή και του «χρησμού» από Fitch. Κίνηση υψηλότερα για Μυτιληναίο και Jumbo.

Χρηματιστήριο: Κερδίζει ξανά τις 650 ο ΓΔ

Σε αρνητικό έδαφος βασικοί δείκτες και κύριες μετοχές, καθώς μερίδα (κυρίως ) βραχυπρόθεσμων παικτών κάνει ένα...πέρασμα από το ταμείο.

Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδος με οριακά- προς ώρας- κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με μεγαλύτερα για τον Δείκτη Τραπεζών και μεικτές τάσεις για την πλειονότητα των blue chips.

Εβδομάδα, που στην συνεδρίαση της Τετάρτης καταγράφηκε "τοπική" κορυφή για τον ΓΔ στις 659,20 μονάδες και στις 420,49 για τον ΔΤΡ με παράλληλη "κορύφωση" για συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ακολούθησε, εχθές Πέμπτη και σήμερα- μέχρι νωρίτερα- μία ελεγχόμενη διολίσθηση δεικτών, μετοχών συνέπεια της φυσιολογικής μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων αλλά και εξελίξεων που αφορούν (κυρίως ) στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί για την διαμόρφωση της τάσης για ένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. 

Με μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο η μέχρι τώρα οπισθοχώρηση της αγοράς, με ενθαρρυντική ένδειξη την επιβεβαίωση των 642 μονάδων (στις 11.15΄ο ΓΔ υποχώρησε μέχρι τις 642,22 μονάδες), ενώ μία δεύτερη/χαμηλότερη γραμμή στήριξης τοποθετείται στις 636 μονάδες. Εάν η εβδομάδα "δώσει" κλείσιμο πάνω από τις 636 μονάδες οι long μπορούν να προσβλέπουν σε μία επόμενη προσπάθεια για την υπέρβαση των 660 μονάδων.

Συνεκτιμώντας ότι αργά σήμερα ο Fitch ανακοινώνει την βαθμολόγηση του για την προοπτική της οικονομίας, την Δευτέρα και Τρίτη άνθρωπος της ΤτΕ παρουσιάζει το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον (αντίστοιχα) ενώ βράδυ της Δευτέρας αναμένονται οι αλλαγές στην στάθμιση των δεικτών MSCI (θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της Παρασκευής 1 Μαρτίου).

Στην περιοχή των 1.710-1.696 ο FTSE25, στο εύρος των 399-387 ο ΔΤΡ, με το 43% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Κλάδος, που έδωσε- βραχυπρόθεσμα- την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση φθάνοντας μέχρι τα επίπεδα των 420 μονάδων.

Προφανώς στο επίκεντρο το μείζον θέμα των "κόκκινων" δανείων με την χθεσινή παρέμβαση του Ευ. Τσακαλώτου να αμβλύνεται- κάπως- η φορτισμένη κατάσταση. "...δεν είναι ωραίο να μιλά ο Δραγασάκης για να ανεβάσει το επίπεδο της συζήτησης και να βλέπουμε αντιδράσεις που θέλουν μόνο και μόνο να δημιουργούν πρόβλημα..." ήταν- μεταξύ άλλων η απάντηση του ΥπΟικ στην εικοτολογία των τελευταίων ημερών, που όντως δεν διευκολύνει την κατάσταση. Για τον Bloomberg τα "κόκκινα" λειτουργούν σαν φρένο στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ στο σχετικό θέμα γίνεται παραπομπή στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Είναι πρόδηλο, πως όλοι οι εμπλεκόμενοι από Αθήνα μέχρι Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες αλλά και Νέα Υόρκη ασχολούνται με το μείζον αυτό θέμα, για να συμπληρώσω ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα παρουσιαστεί και στο ΔΝΤ. Συνεπώς εύλογη η στάση αναμονής των κάθε λογής funds για τις εξελίξεις, που εν πολλοίς θα διαμορφώσουν κλίμα και τάση. Στα υπόψη, πως νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς υπερέβαινε έστω και οριακά, και πάλι, το όριο του 4%.

Στις τράπεζες το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, με την προσφορά να απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας και μάλιστα για την Eurobank σε διαστήματα της συνεδρίασης να ενεργοποιούνται αγορές με θετικό πρόσημο. Στα 0,5395-0,527 ευρώ η διακύμανση της μετοχής, που πριν λίγο περνούσε και πάλι σε θετικό έδαφος.

Ενα πακέτο για 490.750 μετοχές της Alpha Bank άλλαξε χέρια νωρίτερα στα 0,9115 ευρώ.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με ενδιαφέρουσα την κίνηση της Μυτιληναίος προς τα 8,63 ευρώ ( η τάση ενισχύθηκε με το που έγινε γνωστό ότι δεν κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ), του ΟΛΠ (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αυξημένες για τα δεδομένα της εισηγμένες μετοχές αφότου ανέλαβε το market making η Eurobank Securities), των Aegean (7,79 ευρώ), Jumbo (14,44 ευρώ), Motor Oil (21,20 ευρώ) αλλά και των ΤΙΤΑΝ, Fourlis, Viohalco, Lamda Development, EXAE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Σταθεροί οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και Sarantis.

Στις 42/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 14.29΄ όταν "γύριζε" οριακά σε θετικό έδαφος ο ΓΔ.

Μεγαλύτερη θετική απόδοση για Σελόντα, Ελτον, Ιατρικό, Profile, Καρέλια, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΚΤΕΡ κ.α. Στις 14.30 ο τζίρος δεν είχε υπερβεί το όριο των 10 εκατ. , στην συνεδρίαση με τον χαμηλότερο τζίρο για αυτή την εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v