Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... κάτι παραπάνω ψάχνει το χρηματιστήριο

Κομβικής σημασίας για την εγχώρια αγορά η υπέρβαση των 660 μονάδων. Οι βοήθειες από τις διεθνείς αγορές και τα εγχώρια ανοικτά μέτωπα. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Το... κάτι παραπάνω ψάχνει το χρηματιστήριο

Μία εξαιρετική ημέρα για τις διεθνείς αγορές η χθεσινή Τρίτη. Από νωρίς στη Φρανκφούρτη τα οικονομικά αποτελέσματα, κυρίως των αυτοκινητοβιομηχανιών, ώθησαν τον DAX κατά 1,01% υψηλότερα στις 11.126 μονάδες, για να συνεχίσουν στη Wall Street οι αγοραστές, κλέβοντας τις εντυπώσεις. Κατά 1,29% υψηλότερα και στις 2.744 μονάδες ο S&P 500, που έχει βαλθεί να... τρελάνει κόσμο, καθώς απέχει περί τις 200 μονάδες από τα «ιστορικά υψηλά» του.

Αυτά εκτός, καθώς από Κυριακή-Δευτέρα έχουμε θέσει ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει υψηλότερα το ΧΑ, το καλό κλίμα σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη κ.ά. Ωστόσο απ' ό,τι φάνηκε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, με τα «εντός» υπάρχει πρόβλημα, εμπόδια που κρατούν επιφυλακτικούς κυρίως τους traders αλλά και όσους ενεργούν επενδυτικά.

Πολιτικές εξελίξεις, τραπεζικό/κόκκινα δάνεια/πλειστηριασμοί φρενάρουν τους βραχυπρόθεσμους, τους κρατούν θεατές, κάτι που αποτυπώθηκε ήδη Δευτέρα-Τρίτη στον χαμηλό τζίρο, χαμηλότερα και από τα μέτρια μεγέθη της προηγούμενης εβδομάδας.

Για ακόμη μία συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, όπως εύγλωττα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, «βρέθηκε τοίχος» στις 655,09 μονάδες, αλλά μένει ακόμη ανοιχτό το... παράθυρο στους long για ακόμη μία προσπάθεια υπέρβασης της ισχυρής αντίστασης των 660 μονάδων.

Αλλωστε εκ προοιμίου οι traders γνώριζαν πως η πειστική υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής θα απαιτούσε μία μικρή οπισθοχώρηση, ανασύνταξη δυνάμεων στα blue chips, επιβεβαίωση της τεχνικότητας (βραχυπρόθεσμα) για τον τραπεζικό κλάδο και προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων. Στα 40 εκατ. ευρώ υπολόγιζα έναν ικανοποιητικό τζίρο, προκειμένου να επιχειρηθεί και επιτευχθεί η προσπάθεια των long για συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης, που έχει ξεκινήσει από λίγο χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Ο τραπεζικός κλάδος έδειξε και χθες πως παραμένει στο επίκεντρο του trading -με το 37% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές των τεσσάρων ομίλων- και την Πειραιώς να κάνει τη διαφορά και την Alpha Bank δευτερευόντως να ακολουθεί. Ενθαρρυντικό, από την τεχνική πλευρά, πως για τον Δείκτη Τραπεζών επιβεβαιώθηκαν οι 410 μονάδες και στο τέλος το «κλείσιμο» έγινε σχετικά κοντά στις 420 μονάδες, συνεπώς μένει να δούμε και σήμερα εάν ο ΔΤΡ μπορεί να κινηθεί προς τις 440 μονάδες, με προοπτική τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Δεδομένου ότι μεθαύριο λήγει και η απλή σειρά μηνός στα Παράγωγα, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την αγορά μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μάλλον ικανοποιητική η εικόνα στα blue chips καθώς κάποιες από τις μετοχές-σηματωρούς που «χρωστούσαν» αντίδραση όντως χθες κινήθηκαν υψηλότερα, κυρίως οι Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και λιγότερο ΕΧΑΕ, Lamda Development, Fourlis. Ο ΟΤΕ, με κλείσιμο στα 10,45 ευρώ, μας αποθάρρυνε καθώς χάθηκαν τα σημαντικά 10,50 ευρώ, αλλά μία συνεδρίαση δεν αρκεί, θα δείξει σήμερα. Οπως και για Μυτιληναίο, που η χθεσινή προσφορά/πίεση μάλλον συγκυριακή και βραχυπρόθεσμη θα πρέπει να θεωρηθεί.

Στις 38/50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με λιγότερες μεν μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας στον σχετικό πίνακα των πρώτων, αλλά με παρουσίες που συντηρούν τη μόχλευση όπως για παράδειγμα σε Ελινόιλ, Ιατρικό, MIG, Entersoft, Profile, Κέκροψ κ.ά.

Συνεπώς, για να δούμε σήμερα με τον...τοίχο των 660 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v