Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοίχο στις 655 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Με οδηγό την μετοχή της Πειραιώς (8,6%) ο Γενικός Δείκτης απέφυγε το κόκκινο, ωστόσο δεν έκανε την υπέρβαση. Ακολούθησαν Alpha Bank, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Βελτιωμένες οι συναλλαγές. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Τοίχο στις 655 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

Μηδένισε το κοντέρ των προσδοκιών, για όσους παράγοντες της Αγοράς ευελπιστούσαν σε νέες αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, ανακοίνωση που θα μπορούσε να τονώσει, έστω και βραχυπρόθεσμα τον βαλτωμένο τζίρο στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Οι έξι μετοχές που συμμετείχαν και συνεχίζουν στον δείκτη MSCI Greece Standard είναι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς οι ενεργοί traders δεν έδειξαν να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους ούτε το συγκρατημένα θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, αλλά ούτε και την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί στο 3,91% (-7 μονάδες βάσης).

Με το “rotation” να συνεχίζεται στον Τραπεζικό κλάδο και σήμερα να προηγείται η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 4,20%, έχοντας συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (με αθροιστικές απώλειες 13,48%) και με απόλυτα επιφυλακτικά τα περισσότερα από τα μη Τραπεζικά blue chips, ασφαλώς και οι ελπίδες για κάτι σημαντικά καλύτερο, όσον αφορά την πορεία των βασικών δεικτών του Χ.Α., δείχνουν απελπιστικά μειωμένες.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, “η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, απαγορεύει κάθε προσδοκία για σημαντική ανοδική διαφυγή”, ενώ προβληματισμό δημιουργεί και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών, σε πολλούς τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Και αν ο χαμηλός τζίρος έχει γίνει καθεστώς στο Χ.Α., έστω και αν ο σημερινός ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, η δεύτερη και κυριότερη σταθερά είναι η εμμονή των Ξένων χαρτοφυλακίων στις “απαισιόδοξες” θέσεις τους, τις οποίες όχι μόνο διατηρούν, αλλά τον τελευταίο καιρό τις αυξάνουν όλο και συχνότερα (!)

Και επειδή σε όλο το πρόσφατο, αλλά και πιο μακρινό, παρελθόν, όλες οι εξελίξεις ήλθαν να δικαιώσουν τους “short”, ασφαλώς και οι κινήσεις τους είναι μία επιπλέον πηγή ανησυχίας (!)

Από εκεί και πέρα, συνεχίζεται η σημαντική απόκλιση μεταξύ Γενικού Δείκτη και κλαδικού δείκτη Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 30 συνεδριάσεις που έχουν συμπληρωθεί από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει 21 ανοδικές συνεδριάσεις, 1 αμετάβλητη και 8 πτωτικές, με αθροιστικά κέρδη 6,81%.

Στον ίδιο αριθμό συνεδριάσεων, ο Τραπεζικός δείκτης “μετρά” 16 ανοδικές συνεδριάσεις και 14 πτωτικές, με αθροιστικές απώλειες 5,02%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η διατήρηση της συμμετοχής 6 εταιρειών στο δείκτη MSCI Standard Greece, σε συνδυασμό με τη μετάθεση της απόφασης για το όριο προστασίας στην 1η κατοικία, σηματοδοτούν τη διατήρηση ίδιων δεδομένων στους αντίστοιχους τομείς. Επομένως δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α.” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε χθες ο ΓΔ, με τον τζίρο να παραμένει σταθερά χαμηλός. Η Αγορά ζυγίζει τις ανησυχίες που προκαλεί η παροχολογία στο οικονομικό περιβάλλον, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, με το γεγονός ότι οι εκλογές πλησιάζουν και αυτό θα έχει θετική επιρροή στο Χ.Α. Για να προσπαθήσουμε προς την περιοχή των 680 μονάδων θα απαιτηθεί αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας” τόνιζε η Merit Sec.

“Παρά τη σχετικά χαμηλή αξία συναλλαγών, η Αγορά εμφανίζεται ανθεκτική στην αρνητική ειδησεογραφία και απορροφά την προσφορά λόγω των βραχυπρόθεσμων κερδών. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και στη σημερινή συνεδρίαση” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Μετά από επιφυλακτικό ξεκίνημα, η Αγορά κατάφερε να βρει το βηματισμό της και χωρίς να πείθει, με έναν απελπιστικά χαμηλό τζίρο, κατάφερε να κλείσει θετικά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 646 και αντιστάσεις στις 664 - 682. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1742. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 394 μονάδες και αντίσταση στις 426. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, τεχνικά, φαίνεται καλός, πρακτικά όμως δείχνει αδυναμία και όσο δεν ανεβαίνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, οι 664 μονάδες αποτελούν, ισχυρότατο εμπόδιο καθώς και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Οι ταλαντωτές δείχνουν κόπωση και δεν υπάρχουν τα οικονομικά και πολιτικά νέα, να δώσουν περεταίρω ώθηση. Μία συνέχιση της συσσώρευσης σε αυτά τα επίπεδα, είναι πολύ πιθανή, μέχρι να βρεθεί, κάποιος, έστω και προσωρινός, καταλύτης” τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως συνήθως, από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+2,58%) και Πειραιώς (+8,62%), ενώ Εθνική (+0,91%) και Eurobank (-0,82%) “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχόμενος μέχρι τις 422,21 μονάδες (+2,68%), όμως κάπου εκεί “έμεινε από δυνάμεις”. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 416,59 (+1,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 417,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,55%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και τα νέα δεδομένα, ο ΔΤΡ παραμένει “long” με “stop” στις 369 μονάδες και ενδιάμεση στήριξη στις 394.

Αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει πλαγιοανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στις 430, 458 και 490 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνάντηση υπό τον Πρωθυπουργό με τους τραπεζίτες, με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για το σχήμα που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα προχωρήσουν οι συζητήσεις, ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης, για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την α' κατοικία.

Από την άλλη, “η βάση για την εκταμίευση των κερδών από τα SMP και τα ANFA είναι η έκθεση της Κομισιόν”, αρκέστηκε να απαντήσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Αυτό θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση (Μάρτιο). Είναι ανοικτά κάποια θέματα, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες να δουλέψει σε αυτά μέχρι να γίνει η έκθεση (τέλη Φεβρουαρίου). “Τα ανοικτά θέματα είναι γνωστά και ξέρουμε ότι οι Αρχές δουλεύουν πολύ σκληρά. Θα πρέπει να περιμένουμε έως τότε” τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ποσό είναι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η σημερινή εικόνα σε καμία περίπτωση δεν θύμισε παλαιότερες συνεδριάσεις όπου τα μη Τραπεζικά blue chips ανελάμβαναν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και χωρίς Τραπεζικές βοήθειες.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,42%), ο οποίος συμπλήρωσε πέντε πτωτικές και δύο οριακά ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά.

Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “short” με το “stop” να έχει ανέβει στα 11,16 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 10,96 ευρώ.

Απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 10,30 ευρώ.

Ενενήντα δύο συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+0,06%), που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δείχνει έτοιμος να δώσει την απαιτούμενη ανοδική διαφυγή.

Πρώτη στήριξη στα 8,49 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 8,30 (ημερήσιο “stop long”).

Οι αντιστάσεις στα 8,95 και 9,60 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Unibios (+5,86%, με ελάχιστες συναλλαγές και “ανοιχτές” εντολές αγορών), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε για την Έλαστρον (+2,66%), αντέδρασαν μετά από τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις οι Ευρωσύμβουλοι (+19,81%),, ενώ όλο και ψηλότερα ανεβαίνουν οι Ελινόιλ (+6,90%) και Profile (+2,07%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MIG (+3,65%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Έλτον (+0,34%) και νέα υψηλά 4μηνου για την Ιντρακόμ (+0,75%).

Αισθητή αύξηση των συναλλαγών για την Q&R (-3,48%) και ξαφνική εμφάνιση επιθετικού πωλητή στην Attica Group (-8,57%).

Εννοείται ότι οι ελάχιστες ημερήσιες μεταβολές, δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, είναι θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 653 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 663, 681 και 698 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 646 – 643, 630 και 609 (ημερήσιο “stop long”) – 604 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1732, 1750 και 1798 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 1692, 1662, 1627 (ημερήσιο “stop long”) και 1600 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η ετυμηγορία του Οίκου Fitch της περασμένης Παρασκευής, σε συνέχεια εκείνης της S&P της 18ης Ιανουαρίου, δεν βελτίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα για την Ελληνική Οικονομία, όπως ίσως θα προσδοκούσαν κάποιοι με αδιάλειπτα αισιόδοξη εκτίμηση”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Για τους ψυχραιμότερους ωστόσο παρατηρητές δεν ήταν έκπληξη, καθώς οι χειρισμοί του Κυβερνητικού Επιτελείου, σε σχέση με τα προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η καταβολή του 1 δισ. περίπου από τα κέρδη ομολόγων στο Eurogroup του Μαρτίου, προχωρούν με βραδύ ρυθμό. Έτσι, είναι πιθανό την άλλη εβδομάδα να πληροφορηθούμε το όριο για την προστασία της 1ης κατοικίας και ενδεχομένως περισσότερα για τις τελικές λύσεις που θα προκριθούν για τη διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών.

Περί των Ιδιωτικοποιήσεων και των λοιπών μεταρρυθμίσεων με μήνυμα για λιγότερα εμπόδια στις επιχειρηματικές δράσεις, δεν προκύπτει καμία εξέλιξη. Ευλόγως οι τραπεζίτες απορρίπτουν την πλήρη απάλειψη κεφαλαιακών περιορισμών, καθώς διαισθάνονται ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης στο Τραπεζικό Σύστημα, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό.

Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει σε συναλλακτική αφυδάτωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν ούτε τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως!

Καθώς ωστόσο οι πωλητές έχουν, επί του παρόντος, επιλέξει στάση αναμονής, οι αγοραστές με λίγα “καύσιμα” επιτυγχάνουν καθημερινά “μικρές νίκες”, οδηγώντας τον Γ.Δ. ψηλότερα.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εναλλαγής (rotation) λίγων Δεικτοβαρών τίτλων, στους οποίους περιλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες και Τραπεζικοί τίτλοι.

Με τον Τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει καθημερινά να καταγράφει μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά, που προδίδει την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται. Συμπεριφορά δηλαδή με εξαιρετικά βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ η υποτιμητική κερδοσκοπία διατηρείται με τις θέσεις “short” να ενισχύονται ακόμη και σε Τράπεζες που διαθέτουν Μεγαλομέτοχο, όπως είναι η Eurobank με τον Καναδό Μεγαλομέτοχό της.

Έτσι, η αναρρίχηση του Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες δεν διαμορφώνει προσδοκίες συνέχισης της ανόδου, με την τεχνική ανάλυση να οριοθετεί το εύρος των 636 - 664 μονάδων, σε σχέση με την πιθανολογούμενη βραχυχρόνια κίνησή του.

Ουδείς ωστόσο θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση είναι διατηρήσιμη εν μέσω προεκλογικής, ουσιαστικά, περιόδου, με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών να μην μπορεί να αποκλειστεί μέχρι το Μάιο και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή, για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η εικόνα δεν έχει ουσιωδώς μεταβληθεί. Η Κομισιόν ανήγγειλε χαμηλότερες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Χωρών. Στη Βρετανία, την Πέμπτη υπάρχει άλλη μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο σε σχέση με του χειρισμούς της Τερέζα Μέι για το “Brexit”.

Στις ΗΠΑ διαφαίνεται η πιθανότητα συμβιβασμού του Προέδρου Trump με τους Δημοκρατικούς, σε σχέση με το επίμαχο θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ παραμένει ασαφής η κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους για το Εμπόριο.

“Οι Αγορές επομένως εισπράττουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και δεν έχουν λόγους να επαναπροσδιορίσουν τη συντηρητική στάση τους σε σχέση με την ανάληψη πρόσθετων επενδυτικών κινδύνων”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το “shutdown”.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

H Κίνα αύξησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τα αποθέματα Χρυσού, επιβεβαιώνοντας το outlook “ταύρων”, όπως η Goldman Sachs, που αναμένουν ισχυρές αγορές Χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες φέτος.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα αποθέματα στα 59,94 εκατομμύρια ουγκιές στο τέλος Ιανουαρίου, από 59,56 εκατομμύρια ουγκιές έναν μήνα νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, Επενδυτές και Funds προχωρούν σε αγορές Χρυσού μέσω ETF.

“To ‘Brexit’ διώχνει τα χρήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το ‘Centre for Economic Performance’ του London School of Economics που δημοσιεύθηκε”. Οι Βρετανικές Επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά £8,3 δισ. ($10,3 δισ.), εν μέσω αβεβαιότητας που αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το Μπλοκ.

“Η Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη πλήρως θωρακισμένη απέναντι σε κρίσεις, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει ακόμη να λειτουργεί ως μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, διακινδυνεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της”, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

“Η Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να παραιτηθεί το Καλοκαίρι”, δήλωσε εκπρόσωπός της, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έφεραν την Βρετανίδα Πρωθυπουργό έτοιμη να αποχωρήσει μετά το “Brexit”.

“Μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επιτρέψει να αποφευχθεί η νέα παράλυση Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κράτους, (shutdown), στα τέλη της εβδομάδας”, δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας (το πρωί της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) Γερουσιαστές, έπειτα από μια συνάντηση των Διαπραγματευτών, σύμφωνα με Αμερικανικά ΜΜΕ.

Υποχώρησε η αισιοδοξία των μικρών Επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων διολίσθησε 3,2 μονάδες, στο εποχικά προσαρμοσμένο σημείο των 101,2. Ήταν η χειρότερη ανάγνωση από την εκλογή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016.

Σε “neutral” από “overweight”, υποβαθμίζει τη σύσταση για τις Παγκόσμιες μετοχές η Credit Suisse, τονίζοντας ότι μια σειρά από βραχυπρόθεσμα ρίσκα, μεταξύ των οποίων και ενδεχόμενη μεταβλητότητα λόγω και των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, αλλά και των πολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη, θέτουν σε κίνδυνο τα κέρδη στις Αγορές.

Επίσης, σημείωσε ότι το ράλι στις Αγορές μέχρι στιγμής στο έτος, οφείλεται σε επανεκτίμηση των μετοχικών αποτιμήσεων και όχι σε βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μεταξύ 659,03 (+0,68%) και 652,17 μονάδων (-0,37%), στις 17.00 βρέθηκε στις 655,09 (+0,08%) και εκεί ολοκλήρωσε και την συνεδρίαση.

Ο τζίρος στα 29,4 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το θετικό πρόσημο οι ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Lamda Development και Fourlis και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.705 συμβόλαια).

Στα 3.284 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.369 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.296, 1.636 για τον Φεβρουάριο, 1660 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.724,25) κινήθηκε μεταξύ 1.717 και 1.736 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.500 Ελλάκτωρ, 19.000 ΟΠΑΠ, 5.005 ΟΤΕ, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.460), Alpha Bank (9.381), Πειραιώς (6.053), ΔΕΗ (161), Εθνική (2.752), Ελλάκτωρα (445), ΓΕΚ (123), Μυτιληναίο (186), ΟΤΕ (334), Intralot (198), MIG (1.524), ΟΠΑΠ (182), ΕΧΑΕ (126), Viohalco (159), Ιντρακόμ (244), Τέρνα Ενεργειακή (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 62.698, Alpha Bank 35.171, Εθνική 37.464, Πειραιώς 21.138, MIG 47.375, ΔΕΗ 10.925, Ελλάκτωρα 10.106.

Ας σημειωθούν τα 120 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ.

Από αυτά τα 10, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και τα 20, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Επίσης τα 30, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ και τα υπόλοιπα 60, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,31%

2019-02-06

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,50%

2019-02-07

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.614.980 τεμ., (από 37.614.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.622.296 τεμ. (25.484.296), ΔΕΗ 6.623.204 τεμ. (6.623.204), Eurobank 44.951.967 τεμ. (41.311.967), Εθνική 10.547.920 τεμ. (10.363.592), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v