Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προσπαθεί» για τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος με μέτριο τζίρο ο Γενικός Δείκτης. Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να υπεραποδίδει. Βοήθειες από ΟΤΕ και Coca Cola στη διαμόρφωση της τάσης. Διψήφιες απώλειες για την Intralot.

«Προσπαθεί» για τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Μειώνονται τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε θετικό έδαφος επανέρχεται το ΧΑ.

Από τις 11.217 στις 11.140 νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 652 προς τις 658 ο ΓΔ στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος στο ΧΑ, καθώς traders και επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και εκτός παιδιάς, τουλάχιστον μέχρις ότου γίνουν πιο εμφανείς οι ενδείξεις από το τραπεζικό μέτωπο. Το γεγονός πως το 38% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο καταδεικνύει την εστίαση των traders, που για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση επιμένουν, με τον ΔΤΡ να έχει αντιδράσει 2,82% σε διάστημα εβδομάδας, διάστημα στο οποίο ΓΔ και FTSE25 καταγράφουν οριακή διακύμανση.

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η Πειραιώς, με τη μετοχή σταθερά σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν λίγο, συνεχίζοντας τη χθεσινή υπεραπόδοση (έναντι του κλάδου και της αγοράς), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συγκεκριμένη συγκυρία. Στα κρυφά μηνύματα της UBS αναφέρθηκε χθες ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στα top picks της Alpha Finance συμπεριλαμβάνεται ξεχωριστή αναφορά για τον τραπεζικό κλάδο, με τη χρηματιστηριακή να προτιμά την Εθνική.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και Eurobank, Εθνική και Πειραιώς να ακολουθούν.

O κλάδος θα παραμείνει πολύ υψηλά στις προτεραιότητες των traders τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν θα έχει γίνει νόμος το νέο πλαίσιο προστασίας (που θα αντικαθιστά τον νόμο Κατσέλη) και Φρανκφούρτη-Βρυξέλλες θα δίνουν (ή όχι) το καταρχήν «πράσινο φως» στο σχέδιο της Αθήνας για τη διαχείριση/εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οπως σημειώναμε (και) στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, για την αλλαγή τάσης του ΔΤΡ απαιτούνται η υπέρβαση των 440 μονάδων και τζίρος συγκριτικά αυξημένος σε σχέση με αυτόν της Δευτέρας-Τρίτης.

Με τον τραπεζικό κλάδο βραχυπρόθεσμα, σε εβδομαδιαία μέτρηση, σε long τάση, μένει να φανεί εάν μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 440 μονάδων. Δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος, θυμίζοντας πως την Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Από τα blue chips, τη διαφορά την έκανε η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των δύο βαρύτερων μετοχών του χρηματιστηρίου, με τον ΟΤΕ από τα 10,40 στα 10,55 και με την Coca Cola από τα 29,71 στα 30,14 ευρώ. Στο προηγούμενο σχόλιό μας και οι δύο μετοχές μετρούσαν απώλειες αλλά με την προσφορά να απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας. Σταδιακά και στο διάστημα 13:05-13:25 αμφότερες πέρασαν σε θετικό έδαφος, συμβάλλοντας στο «γύρισμα» της τάσης και για τον δείκτη.

Με αγοραστές και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Tέρνα Ενεργειακή. Σταθερές Motor Oil και Sarantis.

Βελτιωμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 40/49, ενώ παραμένει η ισχυρή πίεση στη μετοχή της Intralot, με απώλειες της τάξεως του 11% στο 0,477 ευρώ.

Στα 17,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος, πιθανότατα θα ξεπεράσει τα χθεσινά επίπεδα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v