Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες Vs Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Μια ανάσα από τις 660 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola. Ξεχωρίζει η Alpha Bank, «βοήθειες» και από ΟΤΕ.

Τράπεζες Vs Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Σε διερεύνηση υψηλότερων επιπέδων τα ξένα χρηματιστήρια, στην αναμονή οι traders στο ΧΑ.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας συντηρούν την ανοδική τάση, με ενδεικτική τη συνέχιση της κίνησης του DAX προς τις 11.200 μονάδες.

Στο ΧΑ, οι traders εμφανώς σε στάση αναμονής για τις εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης κυβέρνησης - τραπεζιτών αύριο Παρασκευή. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η διαχείριση πλειστηριασμών/κόκκινων δανείων περνά σε «τραπεζική πλατφόρμα», παρακάμπτοντας έτσι τη χρονοβόρα νομική/δικαστική διαδικασία. Εξέλιξη που αποτελούσε πάγιο αίτημα και λόγο πίεσης της Φρανκφούρτης προς την ελληνική πλευρά. 

Συνεπώς, στο επίκεντρο παραμένει ο κλάδος, με το 22% του χαμηλού τζίρου να πραγματοποιείται σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Ωστόσο αυξημένη είναι η κινητικότητα στη μετοχή της Coca Cola, με αφορμή την ανακοίνωση μεγεθών. Το 32% της αξίας συναλλαγών έχει γίνει, στα πρώτα 50' της συνεδρίασης, στη δεύτερη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, με τους traders να ρευστοποιούν θέσεις τους έως και 3,71% χαμηλότερα, στα 29,30 ευρώ. Το short στη μετοχή αποδίδεται και στη διαφορά τιμής, με αυτήν της CC/HBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Προφανώς με την Coca Cola στο μείον 3,71%, o FTSE25 υποχωρεί 0,56% στις 1.727 μονάδες. Ωστόσο η διόρθωση της μετοχής εξισορροπείται από την αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, την ενίσχυση της τιμής βαριών χαρτιών, με τον ΟΤΕ κατά 1,15% υψηλότερα, στα 10,55 ευρώ. Η υπέρβαση των 10,50 για την πρώτη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου διευκολύνει όσους long ενεργούν σε τίτλους των ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ.

Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΛΠ σημειώνουμε την υψηλή τιμή ημέρας στα 16,26 ευρώ, την άνοδο 5,26% σε διάστημα εβδομάδας, με συγκριτικά ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Συμπληρωματικά παραπέμπω στην ανάρτησή μας για τη μετοχή του ΟΛΠ, στον Εκηβόλο, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, με τον εύγλωττο τίτλο «Μία safe επιλογή».

Κλειδί της τάσης -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά, οδηγώντας σε λύση ενός σχηματισμού συσσώρευσης εβδομάδων, με ζητούμενη την επαναφορά προς τις 440 μονάδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, για τον ΓΔ αντιστοιχεί υπέρβαση των 663 μονάδων.

Ερώτημα παραμένει ο τζίρος, που στις 11:30 δεν αντιστοιχούσε σε μέγεθος μεγαλύτερο των 40 εκατ., που έχει τεθεί ως βασική προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο.

Στις 11:35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 42/25 μετοχές, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για Τεχνική Ολυμπιακή, Κέκροψ, Πλαίσιο, Profile, Ιντρακόμ, Ανεμος κ.α.

Στα 4,9 εκατ. ο τζίρος, με τον τραπεζικό κλάδο να πραγματοποιεί το 32% της συνολικής αξίας και την Coca Cola στο 22%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς ενεργοποιήθηκε στα πρώτα 20'-30' της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v