Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζωντανό» το ανοδικό σενάριο στο Χρηματιστήριο

Νέα προσπάθεια για κατάληψη των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αναμένεται σήμερα. Τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, το διεθνές κλίμα και οι «συνήθεις ύποπτοι». Πίεση στην μετοχή της Coca Cola μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

«Ζωντανό» το ανοδικό σενάριο στο Χρηματιστήριο

To εμπόριο στήριξε τη Wall Street, νέο μικρό ανοδικό βήμα για τον S&P 500 στις 2.753 μονάδες, είχαν προηγηθεί Φρανκφούρτη, Λονδίνο κ.λπ. Το συμπέρασμα; Όσο παραμένει ενεργή η long τάση στην «αγορά των αγορών» τόσο οι όπου γης long δεν θα έχουν πει την τελευταία λέξη τους. Και βλέπουμε.

Στα καθ' ημάς, σημάδια κόπωσης στο τραπεζικό ταμπλό, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, ακόμη ένα «κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη στο εύρος των 650-660 μονάδων, αυτή τη φορά με κατά τι μεγαλύτερο τζίρο απ' ό,τι στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Αρκεί η χθεσινή εικόνα του ταμπλό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για να έχουν το... κεφάλι τους ήσυχο οι long; Προφανώς και όχι, καθότι επιστρατεύθηκε ο συνήθης ύποπτος, δηλαδή η Coca Cola, για να διαμορφωθεί ο δείκτης στις 1.737,18 μονάδες. Ωστόσο σήμερα η εικόνα άλλαξε καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τελευταίας προκάλεσε πίεση στη μετοχή.

Το νέο που χρήζει προσοχής, ακριβώς επειδή αύριο λήγει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα, είναι ότι η χθεσινή αντίδραση επιτεύχθηκε με τη δεύτερη πιο βαριά μετοχή του χρηματιστηρίου, σημειώνοντας για πολλοστή φορά πως κυρίως με ΟΤΕ, Coca Cola καθίσταται σχετικά εύκολη η διαμόρφωση του δείκτη κατά το δοκούν. Και αυτό διευκολύνει τους... παραγωγάδες, συμπληρώνοντας πως μετά και το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, στον μήνα «τρέχουν» 1.831 Συμβόλαια σε τιμή με μικρό premium και 1.893 (της επόμενης σειράς) με μικρό discount.

Τα μέχρι χθες νέα δεν «φανερώνουν» έναν θετικό καταλύτη, που θα απαιτούσε ένα τέτοιο εγχείρημα, που θα συνοδευόταν από ενίσχυση του τζίρου σε περισσότερα από (τουλάχιστον) 40 εκατ., με τους traders να παραμένουν μεν επιφυλακτικοί, επικεντρωμένοι δε στον τραπεζικό κλάδο. Οπου και χθες πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου (31%) στα περίπου 10 εκατ., με τα σχεδόν 4 εκατ. να αλλάζουν χέρια στη μετοχή της Alpha Bank.

Για τον ΟΤΕ, η απώλεια των 10,50 ευρώ σε κλείσιμο δεν είναι ενθαρρυντική ένδειξη, καθότι η μετοχή κυμάνθηκε στα 10,55-10,40 ευρώ, ωστόσο ήταν τα 30,43 της Coca Cola οριακά στα υψηλά ημέρας των 30,48, που συντήρησαν την τάση για τον δείκτη.

Τεχνικά για τον δείκτη «... η βραχυπρόθεσμη τάση είναι σαφέστατα ανοδική και θα παραμείνει για όσο ο FTSE25 κινείται υψηλότερα της στήριξης των 1.700 και του εκθετικού ΚΜΟ 30ημερών, των 1.690 μονάδων, με τον κίνδυνο σχηματισμού διπλής κορυφής υψηλό...».

Αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη, σημεία-κλειδιά ήταν και παραμένουν οι 664 και 636 μονάδες. Ζήτημα, απλά χρόνου, η δοκιμασία των δεύτερων/στήριξης από την ανθεκτικότητα των οποίων θα κριθούν πολλά.

Ωστόσο όσο συνεχίζεται η βραχύβια συσσώρευση στο εύρος των 650-660 μονάδων τόσο οι long έχουν το περιθώριο να ενισχύουν περαιτέρω τη θέση τους σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Ανεμο, να προετοιμάζονται για αντίδραση στον Μυτιληναίο, να «γυρίζουν» τη Motor Oil, να μετακυλίουν θέσεις από ΟΤΕ σε ΟΠΑΠ, αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες να ενεργούν σε ΙΚΤΙΝΟ, ΙΑΤΡΙΚΟ, Minoan Lines (προσφορά των τελευταίων μικρών θέσεων πριν τον... απόπλου από το ΧΑ), ΙΑΣΩ (συνεχίζεται η απορρόφηση της προσφοράς, που βγαίνει από το 1,30 και πάνω), ATTICA Συμμετοχών, Frigoglass (ξεπέρασε χθες το όριο των 50 εκατ. η αποτίμηση, που ήταν και ο στόχος μας από την αρχή Ιανουαρίου, θυμίζοντας πως έχει απόδοση 34,29% από τη συνεδρίαση της 2 Ιανουαρίου).

Ενθαρρυντικά τα όσα αποτελούν προτεραιότητες του ΧΑ για το 2019, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη. Στο ενδιαφέρον θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη θα σταθώ σε αυτό, που κατά την εκτίμησή μου αποτελεί ζητούμενο για την εμβάθυνση της «ρηχής» αγοράς μας, αυτής της «επίθεσης φιλίας» προς τις ΜμΕ, όπως εύγλωττα τιτλοφορεί το θέμα του ο Στέφανος.

Εκεί είναι που θα κερδηθεί ή θα χαθεί το στοίχημα για την «επόμενη ημέρα» του ΧΑ, που μέχρι τώρα μόνο αποχωρήσεις εισηγμένων μετρά, με τις ΥΓΕΙΑ και Minoan Lines επί της ουσίας εκτός αγοράς και άλλες 4-6 να ακολουθούν.

Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v