Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνήθηκε ξανά την… πτώση το Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές μίλησαν την τελευταία στιγμή και καθόρισαν το πρόσημο. Θετικό γύρισμα για τον τραπεζικό κλάδο με πρωταγωνιστή Πειραιώς-ΕΤΕ. Ποια στοιχεία προβληματίζουν τώρα τους επενδυτές. Νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Αρνήθηκε ξανά την… πτώση το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση δύο όψεων, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου το πρώτο μισό αναλώθηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ στο δεύτερο μισό ήταν οριακά καλύτεροι οι εν δυνάμει πωλητές και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά κύριο λόγο με αρνητικό πρόσημο, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στους αγοραστές, με λίγες τελευταίες “πινελιές”, να εξασφαλίσουν το θετικό κλείσιμο, με τις βοήθειες και των τελικών δημοπρασιών.

Παρά τις βοήθειες από τα “πακέτα”, σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, χρειάστηκαν 16 λεπτά συνεδρίασης (!)

Από την άλλη και αυτό ίσως χρήζει ιδιαίτερης υποσημείωσης και σήμερα η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς ήταν καθαρά πτωτική, με τις πτωτικές μετοχές να “οδηγούν την κούρσα” από αρχής μέχρι τέλους, παρά τον μεγάλο “καλλωπισμό” των τιμών που έγινε στο τελευταίο ημίωρο και τις τελικές δημοπρασίες, ενώ σε μεγάλα διαστήματα της συνεδρίασης, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο ήταν υπερδιπλάσιες αυτών με θετικό (!).

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της, σχεδόν, παντελούς απόσυρσης του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, παρά την σημαντική κινητοποίηση των αγοραστών σε μετοχές του FTSE25 και το συνεχιζόμενο “rotation”, περίπου απογοητευτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τηρουμένων των αναλογιών, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πιθανόν διότι το ενδιαφέρον των ενεργών traders στοχεύει στην προώθηση των βασικών δεικτών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και όχι στην διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά αναγκάζουν τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να διατηρούν αποστάσεις από τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., ενώ την ίδια στάση κρατούν και οι “θαυμαστές” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι την ψυχολογία των σημερινών πωλητών ενίσχυσε η επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και η έκθεση της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία, ενώ οι λίγοι αγοραστές έδειξαν να ενθαρρύνονται από την νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 3,68% (-2 μονάδες βάσης).

Παρά την μικτή εικόνα στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και σήμερα οι αγοραστές έδειξαν διάθεση να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι Τραπεζικοί τίτλοι κινήθηκαν και προς υψηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά την έκθεση της Κομισιόν, που “είδε” σήμερα τος φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “Νόμος Κατσέλη και ‘κόκκινα’ δάνεια, κατώτατος μισθός, Ιδιωτικοποιήσεις και ΔΕΗ βρίσκονται στο επίκεντρο των συστάσεων της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα. Κίνδυνο για Ελλάδα από τις ‘υπερβολικές ανισορροπίες’ βλέπει η ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν συνδέονται με το υψηλό Δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε ένα πλαίσιο υψηλής, αν και μειούμενης, ανεργίας και χαμηλής προοπτικής ανάπτυξης”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το κλίμα επικείμενων θετικών εξελίξεων τόσο σε σχέση με τις αποφάσεις στο EWG, όσο και στο Eurogroup, αναμένεται να διατηρηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο ανάλογα θετικές προσδοκίες για νέα ανοδική κίνηση του ΓΔ, αν δεν υπάρξει αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να ανακοινώσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παρά την ανθεκτικότητα της Αγοράς, η διόρθωση είναι το πιο πιθανό σενάριο για σήμερα καθώς η τεχνικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο χθες” συνέχισε να υποστηρίζει η Beta Sec.

“Άλλη μία ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α., με νέα υψηλά, μικτή εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, αλλά και μειωμένο όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 680 και αντιστάσεις στις 709 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1813 και αντίσταση στις 1858. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 466 μονάδες και αντιστάσεις στις 500 - 526. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ σε νέα υψηλά, συνεχίζει την ανοδική τάση. Οι δείκτες αν και σε υπεραγορασμένα πλέον επίπεδα, δεν έχουν δείξει ακόμη κόπωση. Επόμενος στόχος οι 709 και πρώτη στήριξη στις 680 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, μπορεί όλοι οι τίτλοι να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα ήταν διττή, με εμφανή την παρουσία περισσότερων πωλητών σε Alpha Bank (0%) και Eurobank (-1,05%) και σχετική “υπεροπλία” των αγοραστών σε Εθνική (+3,19%) και Πειραιώς (+5,76%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 503,04 (+1,43%) και 487,12 μονάδων (-1,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 499,99 (+0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 499,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,77%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αν ο εν λόγω δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 496 μονάδων, με φίλτρο τριών συνεδριάσεων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 523 και 547 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 472 – 469, 458 και 450 μονάδες (“stop long”). Ακόμα χαμηλότερα περιμένει το “gap” στις 424 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, στα 132,93 δισ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες τον Ιανουάριο, από 134,49 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties θα ωφελήσει κάπως την κεφαλαιακή θέση της Eurobank, ωστόσο δεν θα ενισχύσει σημαντικά τις συνολικότερες επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της Τράπεζας”, σύμφωνα με την S&P.

Όπως εκτιμά η S&P, “ο προσαρμοσμένος στο ρίσκο δείκτης κεφαλαίου (RAC) θα βελτιωθεί κατά 50 - 60 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα της συναλλαγής. Ωστόσο, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων assets, η επιδεινωμένη θέση ρευστότητας, η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου και οι ισχνές προοπτικές κερδοφορίας, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Τράπεζας”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, κάποιες “ανάσες” με τους Επενδυτές να εστιάζουν στην αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, ενόψει του αυριανού EuroWorking Group, ίσως και να είναι απαραίτητες για την συνέχεια.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ξεχώρισαν θετικά οι ΔΕΗ (+3,31%), Ελλάκτωρ (+3,24%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,61% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Για την περίπτωση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εκτός από τις διαφαινόμενες “fast track” διεργασίες για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων, την ανοδική κίνηση της μετοχής επιχορηγούν και οι χαμηλότερες τιμές που διαμορφώνονται για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “πάμε για την λήξη του ομολόγου που ήταν και μεγαλύτερο της κεφαλαιοποίησης. Ακόμα και αν θέλουν να εκδώσουν καινούργιο, ήταν αδύνατο αυτό να γίνει σε αυτή την αποτίμηση κάτι που το κατάλαβαν. Ακόμα και αν χάθηκε, σε πρώτη φάση, η πώληση των Λιγνιτικών. Τα 1,65 κοντινή και τα 1,79 ευρώ κύρια αντίσταση και μεγάλος στόχος στην παρούσα. Τα 1,45 κοντινή επιθετική στήριξη με το ‘stop long’ στα 1,3250 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα, που τραβάει ψηλότερα και τον Άνεμο (+3,57%).

Στα 1,366 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, ενώ αναμένεται αυξημένη προσφορά στις επόμενες αντιστάσεις των 1,69 – 1,74 και 1,846 – 1,886 ευρώ.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, όπου συνεχίζουν να λιγοστεύουν δραματικά τα άξια θετικής αναφοράς, επιμένει πλαγιοανοδικά η Τρ. Αττικής (+2,44%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιντρακάτ (+2,93%), Πλ. Θράκης (+2,73%) και Centric (+3,52%), επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+2,53%) και Byte (+3,36%), ενώ μικρός πωλητής εμφανίστηκε στην Mermeren (-5,38%).

Τεχνικά, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 708 και 715 μονάδες.

Τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια πρέπει να μειώσουν θέσεις σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 664 μονάδες και αυτά που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, χαμηλότερα των 635 μονάδων.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πιο βιαστικοί κλείνουν θέσεις χαμηλότερα των 1750 μονάδων και οι πιο αργοί χαμηλότερα των 1716 και 1652 μονάδων.

Αντίθετα, κλείσιμο υψηλότερα των 1824 μονάδων, θα επιβάλλει κλείσιμο σημαντικών “short” θέσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Παρά τα σημαντικά δημοσιονομικά ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το 2019, με βάση τη σημερινή έκθεση της Κομισιόν, φαίνεται πως έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι διεργασίες με τους Θεσμούς, αναφορικά με τον νέο Νόμο Κατσέλη και την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων φαίνεται να φτάνουν στο τέλος τους, με την ανακοίνωση της ΔΕΗ για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων με ορόσημο τις 8 Μαΐου, να αποτελεί τη νεότερη θετική είδηση σχετικά με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις.

Παρά την όποια καθυστέρηση, η πορεία των εξελίξεων σε συνδυασμό με την φημολογούμενη επικείμενη έκδοση νέου 10ετους ομολόγου, έχει φέρει την απόδοση του τρέχοντος στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018. Για να βρούμε τιμές του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου χαμηλότερα του 3,638% θα πρέπει να ανατρέξουμε στις αρχές του 2006, δηλαδή δεκατρία χρόνια παλαιότερα.

Η τεχνική εικόνα της Αγοράς, αν και έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες, δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης, δίνοντας την “μάχη” αλλαγής της κύριας τάσης στις 690 μονάδες. Στην περίπτωση συνέχισης της τάσης οι 714 μονάδες διαμορφώνουν την επόμενη αντίσταση του Γενικού Δείκτη, ενώ στον αντίποδα οι 680 και 660 μονάδες αποτελούν τα οχυρά της Αγοράς σε περίπτωση οπισθοχώρησης.

Ανάλογη εικόνα και αυτή του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος επιπροσθέτως έχει διασπάσει ανοδικά και το πτωτικό κανάλι πέντε μηνών, έχοντας τεράστια περιθώρια ανόδου. Όσο λοιπόν ο κλαδικός δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 450 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 525 και η κύρια στις 550 μονάδες.

“Αν και σε υπεραγορασμένες τιμές, η τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν παρουσιάζει κόπωση, με τα περιθώρια ανόδου των Τραπεζών να παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, παρά την ισχυρή πρόσφατη ισχυρή ανοδική κίνηση, επιβάλλεται η απαραίτητη προσοχή στα τρέχοντα επίπεδα” τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ανοδικά κατά 11,5% κινήθηκε το Εμπόριο Υπηρεσιών στην Κίνα το 2018, καταγράφοντας αύξηση ρεκόρ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Το οικονομικό ύψος των εισαγόμενων και των εξαγόμενων Υπηρεσιών, έφτασε στα 5,24 τρισ. γουάν (περίπου $782,1 δισ.), φέρνοντας την Κίνα στην δεύτερη θέση της Παγκόσμιας Οικονομίας, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Το “πράσινο φως” για την παράταση της θητείας του Γενς Βάιντμαν έδωσε το Γερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας αναμένεται να μείνει στη θέση του για ακόμη οκτώ χρόνια. Η πρώτη του θητεία λήγει στα τέλη Απριλίου, αλλά η απόφαση του Υπουργικού ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε να παραμείνει για μία δεύτερη.

“Η αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας παρατάθηκε και στο 2019, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν τα θεμέλια μιας ανάκαμψης”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας για το 2018. Η Bundesbank προέβλεψε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι αρκετά χαμηλότερα, από τον δυνητικό ρυθμό του 1,5%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας, καθώς οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη παραμένουν σταθερές, καθώς η χρηματοδότηση συνεχίζει να είναι φθηνή, η απασχόληση διευρύνεται και οι μισθοί αυξάνονται.

Σε νέο χαμηλό υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πτώση για όγδοο συνεχόμενο μήνα. Το οικονομικό κλίμα διολίσθησε στις 106,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, από το αναθεωρημένο σημείο των 106,3 του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο απότομη πτώση, στις 106 μονάδες.

Στην Ελλάδα, καταγράφεται ενισχυμένο το οικονομικό κλίμα. Από τις 99,6 μονάδες του Ιανουαρίου, ανέρχεται στις 101,3, με ώθηση από την ισχυρή άνοδο του τομέα Υπηρεσιών και της Βιομηχανίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρέος της Ιταλίας, προειδοποιώντας τον αντισυστημικό Κυβερνητικό Συνασπισμό, ότι οι πολιτικές δαπανών βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Η Ιταλία, όπως σημειώνει η Κομισιόν, είναι μία από τις τρεις Χώρες, μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία, που έχει υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι “τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής θα επηρεάσουν αρνητικά τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών, την παραγωγικότητα και τη δυνητική αύξηση ΑΕΠ”.

“Οι Ιταλικές Τράπεζες ξεκίνησαν το 2019 αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του ‘sell-off’ στην Αγορά Ιταλικών ομολόγων”, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Τα Τραπεζικά Ιδρύματα στην Ιταλία αγόρασαν 10,7 δισ. ευρώ Κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από τον περασμένο Ιούνιο.

Είναι μια αξιοσημείωτη μεταστροφή από τον προηγούμενο μήνα, όταν πούλησαν 17 δισ. ευρώ Ιταλικών Κρατικών ομολόγων.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 12,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική μέτρηση που λαμβάνει υπόψη μόνο το Εμπόριο Αγαθών. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, το έλλειμμα αυξήθηκε στα $79,5 δισ., από $70,5 δισ. τον Νοέμβριο.

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος μπορεί να οδηγήσει σε πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας από το χαμηλό πέντε ετών στο οποίο βρέθηκαν τον Δεκέμβριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 4,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο, σκαρφαλώνοντας στις 103 μονάδες.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,72%, από 0,75% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Ξεκινά αύριο στο Παρίσι το συνέδριο που διοργανώνει η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ με τη συμμετοχή 10 εισηγμένων στο Χ.Α. Τραπεζών και Επιχειρήσεων.

Οι υπεύθυνοι επενδυτικών σχέσεων και οι διοικήσεις των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μotor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Fourlis και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε Γάλλους Επενδυτές τα οικονομικά μεγέθη και κυρίως τις προοπτικές των εταιρειών.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 695,98 (+0,45%) και 688,74 μονάδων (-0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 694,96 (+0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 695,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,8 εκατ., από τα οποία τα 10,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΑΛΦΑ, απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ο ΟΠΑΠ με το θετικό.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.554 συμβόλαια).

Στα 4.640 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.689 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 704, 681 για τον Μάρτιο και 23 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.811,5) κινήθηκε μεταξύ 1.804,25 και 1.823 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (712.453 Eurobank, 5.219 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.381), Alpha Bank (3.856), Πειραιώς (7.817), ΔΕΗ (2.962), Εθνική (6.423), Ελλάκτωρα (855), ΟΤΕ (324), Cenergy (103), Intralot (316), ΑΔΜΗΕ (387), Μυτιληναίο (1.004), ΓΕΚ (112), Ελ. Πετρέλαια (146), Viohalco (362), Τέρνα Ενεργειακή (171), MIG (2.888).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.488, Alpha Bank 37.793, Εθνική 34.957, Πειραιώς 19.866, MIG 47.606, ΔΕΗ 14.070, Ελλάκτωρα 10.307.

Ας σημειωθούν τα 10 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξης Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ και τα 40 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξης Απριλίου, με τιμή εξάσκησης το 1,00 ευρώ.

Έκλεισε μικρή “long” θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                   Name of Issuer                       NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2019-02-13

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,89%

2019-02-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.794.980 τεμ., (από 38.794.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.915.896 τεμ. (27.315.896), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 89.571.039 τεμ. (89.011.507), Εθνική 12.212.500 τεμ. (12.212.500), ΟΠΑΠ 1.269.668 τεμ. (1.259.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v