Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες πάνω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να συνεχίζουν ανοδικά και τον κλαδικό δείκτη με κέρδη άνω του 4%. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, που κινείται 8% υψηλότερα. Πιέσεις για Coca Cola, Jumbo, ΟΤΕ.

Με τράπεζες πάνω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

Δεν φαίνεται να πτοείται από το επιφυλακτικό κλίμα των ασιατικών αγορών, που δείχνει να μεταφέρεται και στην Ευρώπη, μετά τη διακοπή των συνομιλιών Τραμπ - Κιμ και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διεκδικεί την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά και το κλείσιμο υψηλότερα των 700 μονάδων, κάτι που θα σηματοδοτήσει νέα υψηλά πενταμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, «ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου στη Σύνοδό τους στο Βιετνάμ», όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς, και αυτή ήταν μία από αυτές τις φορές», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, χωρίς συμφωνία μαζί του.

«Αιτία του ναυαγίου ήταν οι κυρώσεις εναντίον τους», όπως σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 693,11 μονάδες (-0,31%), η συνέχεια ήταν σαφώς υπέρ των αγοραστών, οι οποίοι συνεχίζοντας τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +4,27% του Τραπεζικού δείκτη, γύρισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε θετικό πρόσημο, ωθώντας τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 90 λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, έχοντας, μέχρι στιγμής, υψηλό τις 702,02 μονάδες (+0,98%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 17,5 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ).

Να σημειωθεί ότι το 67% της συνολικής μεικτής αξίας συναλλαγών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι ενεργοί αγοραστές, στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται να ανακόπτουν τις θετικές τους διαθέσεις, ούτε από τις επιφυλακτικές αναφορές στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, αλλά ούτε από τη διστακτικότητα των ευρωπαϊκών αγορών και με περισσή βιασύνη πιέζουν τους δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ σημάδια βελτίωσης δείχνει και η συναλλακτική δραστηριότητα, κάτι αναμενόμενο από τους αναλυτές, καθώς σήμερα αναμένεται να λάβουν χώρα οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, που θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτες απώλειες κινείται μόνο η Jumbo (-1,48%) και με απώλειες μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Σαράντης.

Από τους τίτλους που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+3,71%), Εθνική (+4,33%), Eurobank (+3,50%), Πειραιώς (+6,80%), ΕΧΑΕ (+2,50%) και Grivalia (+2,13%).

Υπενθυμίζεται ότι ξεκινά σήμερα στο Παρίσι το συνέδριο που διοργανώνει η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ με τη συμμετοχή 10 εισηγμένων στο Χ.Α. Τραπεζών και Επιχειρήσεων.

Οι υπεύθυνοι επενδυτικών σχέσεων και οι διοικήσεις των Αlpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μotor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Fourlis και Ελληνικά Χρηματιστήρια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε Γάλλους επενδυτές τα οικονομικά μεγέθη και κυρίως τις προοπτικές των εταιρειών.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει την πολύ δύσκολη ζώνη των 708-715 μονάδων και αυτό από μόνο του απαιτεί αυξημένη προσοχή.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v