Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τραπεζική απογείωση με Πειραιώς έως το limit up!

Πάνω και από τις 710 μονάδες ο ΓΔ, με τους επενδυτές να επιμένουν στις τραπεζικές μετοχές παρά το ράλι που έχει προηγηθεί. Στα επίπεδα του +30% κινείται η Πειραιώς, ενώ συνολικά ο κλάδος κερδίζει άνω του 10%! Αυξημένες συναλλαγές.

XA: Τραπεζική απογείωση με Πειραιώς έως το limit up!

Απτόητος προς υψηλότερα επίπεδα δείχνει να κινείται ο τραπεζικός κλάδος, έστω και αν δείκτης και επιμέρους μετοχές έχουν υποχωρήσει σχετικά από τα μέχρι στιγμής υψηλά, ενώ απόλυτα επιφυλακτική εικόνα δείχνει ο υπόλοιπος, μη τραπεζικός 25άρης, πλην της Grivalia (+3,62%), την οποία τραβάει ψηλότερα η Eurobank (+5,13%), λόγω της ανακοινωθείσας σχέσης ανταλλαγής.

Η εν λόγω κίνηση συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ από την άλλη, συνεχίζεται η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 3,65% (-2 μονάδες βάσης).

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν απασχολήσει το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και αυτό τα λέει όλα.

Μένει να φανεί αν το τραπεζικό ράλι που έχει εκπλήξει και τους πλέον αισιόδοξους, εμπεριέχει πονταρίσματα ενόψει Moody's, αισιοδοξία για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, αρκετό “short covering”, ή και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγής σταθμίσεων στον MSCI, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Ασφαλώς και το 10% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τον κλάδο που ηγείται της σημερινής ανοδικής κίνησης (στα υψηλά τα κέρδη του εν λόγω δείκτη έφθασαν έως και 7,49%) και η οποία κίνηση σπρώχνει ψηλότερα και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Πόσο μάλλον όταν η Πειραιώς έφτασε στο limit up και Εθνική στο +12%.

Απόλυτα αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, όχι τόσο με την ανοδική αντίδραση όσο με την ένταση της ανοδικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την επιφυλακτική εικόνα των υπόλοιπων, μη τραπεζικών, blue chips.

Αντιστροφή στο ράλι των τραπεζικών μετοχών, μετά την απόρριψη του σχεδίου για το νέο Νόμο Κατσέλη, προβλέπει η Morgan Stanley σε έκθεσή της. Ο οίκος εκτιμά ότι τα πρόσφατα κέρδη των ελληνικών τραπεζών βασίστηκαν σε προσδοκίες θετικής εξέλιξης για τις τράπεζες από τη μεταρρύθμιση του Νόμου Κατσέλη. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι τράπεζες θα χάσουν τα κέρδη που κατέγραψαν, μετά τις σοβαρές ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν, αλλά αυτό προς το παρόν δεν φαίνεται στο ταμπλό.

Για τη συνέχεια, η τεχνική ανάλυση απαιτεί αυξημένη προσοχή, καθώς ο Γενικός Δείκτης έδειξε να βρίσκει «τοίχο» στο κάτω όριο της ζώνης 708-715

Αυξημένη προσοχή απαιτεί και ο τζίρος, ο οποίος φθάνει στα 71 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), καθώς η συνέχεια της συνεδρίασης θα δείξει αν οι εν δυνάμει πωλητές εκμεταλλεύτηκαν την ανοδική κίνηση και προχώρησαν σε αθρόες ρευστοποιήσεις.

Κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας δεν θα είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v