Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλη πτώση για μετοχές και ομόλογα

Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην αποδέσμευση των κερδών από ANFAs και SMPs, το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό και το profit taking οδηγούν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις εκδηλώνονται και στα ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλη πτώση για μετοχές και ομόλογα

Διόρθωση που βαθαίνει για τον τραπεζικό κλάδο, κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων και υποχώρηση του ΧΑ στη ζώνη των 690 μονάδων.

Σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη φυσιολογική κόπωση των long, συνεκτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει Eurogroup αλλά και της αργίας της Δευτέρας, το... πέρασμα από το ταμείο ήταν η πιο ενδεδειγμένη κίνηση από την πλευρά των traders. Εξίσου προβλέψιμη δείχνει και η πίεση στα ελληνικά ομόλογα.

Λίγο το κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περισσότερο όμως οι διαρροές πηγών της Ε.Ε για τη δυσκολία της εκταμίευσης του 1 δισ. τη Δευτέρα σε συνδυασμό με τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής που παραμένουν σχετικά με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, ενεργοποιούν ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο εύρος της αγοράς. Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, που λόγω της υπεραπόδοσής του σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάστημα «έκρυβε» διόρθωση και κατοχύρωση μέρους θέσεων. Αλλά και για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, των blue chips, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίς να δίνει τεχνικά σημεία και περιθώρια κίνησης, εστιάζοντας στον τραπεζικό δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, ενδεικτικά της στάσης των traders, τουλάχιστον στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, καθώς η προσφορά είναι πολύ μικρότερη της ζήτησης που είχε προηγηθεί στη διάρκεια των ανοδικών συνεδριάσεων. Ενδειξη πως το μεγαλύτερο μέρος που «χτίστηκε» στη θεαματική ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου μένει εντός παιδιάς. Στο μείον 4% η απόδοση του ΔΤΡ, υποχωρώντας νωρίτερα έως τις 527,67 μον., αλλά με θετικό πρόσημο 31% σε μηνιαία μέτρηση και 20% από την αρχή του έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών επικεντρωμένο μεν στον τραπεζικό κλάδο, αλλά συγκριτικά αυξημένη και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, Motor Oil κ.α.

Δεδομένης της διάθεσης των traders και της φοράς της αγοράς, το πιθανότερο είναι πως οι long θα αναζητήσουν άμυνες λίγο χαμηλότερα, πέριξ των πρώτων σημαντικών στηρίξεων, όπου και πιθανότατα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου. Για τον ΓΔ, η περιοχή των 690 μονάδων είναι ένα καλό σημείο αναφοράς, που θα δοκιμασθεί και από την έκβαση της (δοκιμασίας) θα φανεί εάν από Τρίτη-Τετάρτη θα επιχειρηθεί ένας επόμενος κύκλος ή θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω υποχώρηση προς τις 685/680 μονάδες.

Στο παζάρι Αθήνας-Κομισιόν στη σκιά Ντράγκι αναφέρεται από νωρίς η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με το θέμα του διάδοχου νόμου Κατσέλη να μπορεί να λειτουργήσει σαν... ρυθμιστής για τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders και της αγοράς.

Μέχρι τώρα, στις 11:30, σε μόλις μία από τις είκοσι μία μη τραπεζικές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές (ΟΛΠ), ενώ στην πλειονότητα οι απώλειες δεν εκτείνονται περισσότερο του 0,50%. Ενδεικτική η εικόνα των Μυτιληναίου, Aegean, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola κ.ά.

Στις 11:30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 14/59 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v