Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ντράγκι και δόση κοκκίνισαν τον Γενικό Δείκτη

Με μικρή πτώση υποχώρησε στις 704 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Βάρυναν η διαφαινόμενη μετάθεση της πληρωμής των κερδών από τα ομόλογα και οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας. Στα blue chips οι περισσότερες πιέσεις.

ΧΑ: Ντράγκι και δόση κοκκίνισαν τον Γενικό Δείκτη

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, η σημερινή στο Χ.Α., ενώ το volatility και τα “πακέτα” είχαν το ανάλογο αντίκρισμα στον τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε σχετικά επιφυλακτικά, πολύ γρήγορα οι αγοραστές πήραν σημαντικές πρωτοβουλίες στο Τραπεζικό ταμπλώ, ωθώντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα, όμως η συνέχεια δεν είχε την ίδια ένταση, με αποτέλεσμα την σταδιακή διάβρωση των κερδών, το γύρισμα σε αρνητικά πρόσημα και με την προσοχή των αγοραστών να μεταφέρεται στην μη υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγορά “είδε” τα χαμηλά ημέρας μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για νέα εργαλεία χρηματοδότησης προς τις Τράπεζες, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg και αναγκάζοντας αρκετούς επαγγελματίες του χώρου να εκτιμήσουν ότι η χθεσινή, Τραπεζική, κίνηση στο ταμπλώ, προεξόφλησε τις σημερινές ανακοινώσεις. Περίπου εκείνη την ώρα γινόταν γνωστό από τις Βρυξέλλες ότι δύσκολα θα αποφασιστεί στο Eurogroup η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, παρά το γεγονός ότι μέσα στους τελευταίους δύο μήνες οι τιμές επιμέρους Τραπεζικών μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ στην παρούσα φάση οι “buyers” δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους, ούτε την αύξηση των “short” θέσεων από τα Ξένα Funds.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που συνιστούν αυξημένη προσοχή, επισημαίνοντας ότι “μπορεί η καθυστερημένη, διπλή, αναβάθμιση από την Moody’s και η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, να άλλαξαν την ψυχολογία επί το θετικότερον, αλλά ακόμα απομένει να γίνουν πολλά πράγματα προκειμένου οι Τραπεζικές μετοχές να θεωρηθούν επενδύσιμος στόχος, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα”.

Από την άλλη, η ανακοίνωση του ΑΕΠ δ΄ τριμήνου, αλλά και όλου του 2018, δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στους αναλυτές, για τους λόγους που θα αναπτύξει μόνιμος συνεργάτης της στήλης στην συνέχεια του σχολίου, ενώ δεν δείχνει υποστηρικτικό και το διεθνές κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, στο 1,9% του ΑΕΠ υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το α' τρίμηνο, οριακά κάτω της πρόβλεψης της Κομισιόν για επέκταση 2%. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε οριακά (-0,1%) σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια μέτρηση κινήθηκε ανοδικά κατά 1,6%.

Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, το ΑΕΠ το 2018 σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8 δισ. ευρώ, έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το πρωί η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα μεγέθη για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου και κατ’ επέκταση ολόκληρου του 2018, ενώ το απόγευμα η Eurobank ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της, καθώς και την πορεία του deal με τη Grivalia. Οι Αγορές θα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους και στο Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του για την Ευρωπαϊκή Οικονομία και τις εξαγγελίες του. Ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα η κίνηση του ΓΔ” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στη σημερινή ατζέντα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου στις 12.00, ενώ σήμερα είναι η τελευταία ημέρα δημόσιας εγγραφής για το εταιρικό ομόλογο της Aegean. Επίσης η Eurobank θα δημοσιεύσει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου μετά το κλείσιμο. Η Εγχώρια Αγορά αναμένεται να εμφανίσει τάσεις συσσώρευσης, μετά τη χθεσινή άνοδο, με τις Τράπεζες να ορίζουν την τάση στη συνεδρίαση για μία ακόμη φορά” εκτιμούσε η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 58% του ημερήσιου τζίρου, το μειούμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η, για μία ακόμα συνεδρίαση, περίπου απογοητευτική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Motor Oil (+1,39%), Jumbo (+2,40%), ΟΠΑΠ (+0,55%), Τιτάν (+0,72%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και Σαράντη.

Απόλυτα ανησυχητική η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, καθώς στα χαμηλά ημέρας και όταν οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπετριπλάσιες αυτών με θετικό πρόσημο και αυτό κάτι λέει για την ζητούμενη διεύρυνση του ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όπου όλες ανεξαιρέτως άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank (+0,40%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,304 ευρώ (+3,57%), της Εθνικής (-0,68%) μέχρι τα 1,687 ευρώ (+4,07%), της Eurobank (-1,09%) μέχρι τα 0,6785 ευρώ (+5,19%) και της Πειραιώς (+2%) μέχρι τα 1,49 ευρώ (+6,43%).

Και τα δύο πρόσημα “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 575,53 (+4,08%) και 545,11 μονάδων (-1,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 554,64 (+0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 552,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο διατηρείται, με κλεισίματα, υψηλότερα των 547 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να στοχεύουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, με πρώτο στόχο την ζώνη 570 – 580, την οποίο δοκίμασε σήμερα ο ΔΤΡ.

Σε περίπτωση πισωγυρίσματος, προσοχή στα ανοδικά “gap” στις 424, 411 και 385 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμη να ξεκινήσει ένα σύνθετο και απαιτητικό, τεχνικά, εγχείρημα, που θα οδηγήσει στη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων της κατά 9 δισ. ευρώ, στην ανάθεση σε Τρίτο της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs) και στην είσπραξη περίπου 500 εκατ. ευρώ, είναι η Eurobank”.

Εν τω μεταξύ, δύσκολη δείχνει η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ τη Δευτέρα. “Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες. Εφικτή αλλά δύσκολη η απόφαση για εκταμίευση των κερδών από ANFAs και SMPs. Το Eurogroup του Απριλίου θα αποφασίσει, αν δεν φτάσει τώρα ο χρόνος” εκτιμά Αρμόδιος Παράγοντας.

Μεταφερόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ του FTSE25 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ, στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, ορίζει η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι Επενδυτές που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία καθώς και όσοι άλλοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ο νέος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με ταχύτατες διαδικασίες και είναι ενδεικτικό ότι αναφέρεται: ‘Με τη δημόσια πρόσκληση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ προσκαλούνται εντός επτά ημερών οι υποψήφιοι Επενδυτές που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία του άρθρου 2 (σ.σ. προηγούμενος διαγωνισμός) καθώς και όσοι άλλοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον”.

Σήμερα ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,33%) άλλαξε και τα δύο πρόσημα, με τον τελευταίο λόγο να τον έχουν οι πωλητές. Πρώτη στήριξη στα 1,42 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 1,326 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,52, 1,616 και 1,79 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 1,788 ευρώ (κλείσιμο 27/2), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,52%), ενώ πλησιάζει το ημερήσιο “stop long” στα 1,584 ευρώ. Σαν πρώτη σημαντική αντίσταση, έχει μετατραπεί η πρόσφατη κορυφή στα 1,78 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΑΕΓΕΚ (+4,63%), Ιατρικό (+0,69%) και Profile (+0,28%), ενώ με “ανοιχτές” εντολές αγορών κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΝΕΚ (+1,67%), Μουζάκης (+2,22%) και Revoil (+8,33%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+0,28%), ατελείωτος δείχνει ο πωλητής στην Frigoglass (-2,88%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Πλ. Θράκης (-1,57%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Ικτίνος (-0,42%) και MIG (-2,04%).

Ξαφνικός πωλητής στην Εβροφάρμα (-4,46%), ενώ μετά το προχθεσινό “τίναγμα” του +17,04%, μόνο μετοχή που περιμένει θετική είδηση, δεν δείχνει ο Κέκροπας (-4,52%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν κινητικότεροι, πολλά θα κριθούν από την υπέρβαση της ζώνης 708 – 715. Θα ήταν θετική εξέλιξη, να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 708 μονάδων, ή έστω υψηλότερα των 690 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Τελευταίο προπύργιο των αγοραστών οι 635 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη την ζώνη 664 – 660.

Κλείσιμο υψηλότερα των 708 – 715, δίνει minimum κίνηση προς τις 740 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 642 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1885 μονάδων.

Όσο ο εν λόγω δείκτης διατηρείται υψηλότερα της ζώνης 1821 – 1825, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1850, 1870, 1885 και 1910 μονάδες.

Σωρεία σημαντικών στηρίξεων στην ζώνη 1806 – 1790, όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, πριν από τον καταιγισμό από κινήσεις “stop long”, οι 1650 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1696 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς 

“O απολογισμός των τριμηνιαίων στοιχείων των Εθνικών λογαριασμών, συνιστά αρνητική έκπληξη ακόμη και για όσους συστηματικά παρακολουθούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις της Ελληνικής Οικονομίας” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Απολογιστικά λοιπόν, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ήταν 190,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με το 2017. Όμως, ο ρυθμός αύξησης στο 4ο τρίμηνο ήταν μόλις 1,6%, όταν στο 3ο τρίμηνο έτρεχε με +2,2%.

Σαφής η επιβράδυνση δηλαδή, που καταδεικνύει ότι μόλις τελειώνει η τουριστική περίοδος, η Ελληνική Οικονομία κατεβάζει ταχύτητα.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η σύνθεση του ΑΕΠ: η συνολική κατανάλωση για το 2018 ήταν 169,7 δισ. και τρέχει με ρυθμό αύξησης μόλις +0,3% στο 4ο τρίμηνο.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 21,3 δισ. ευρώ (11,2% του ΑΕΠ δηλαδή μόνο !) και έτρεχε με ρυθμό μείωσης ύψους 27,2% στο τελευταίο τρίμηνο!

Η βελτιωμένη εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας, αντισταθμίζει κάπως τη δυσμενή εικόνα, καθώς οι εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται δηλαδή ο Τουρισμός και τα Πετρελαιοειδή ύψους 10,7 δισ. ευρώ, που έχουν δεσπόζουσα θέση) έφτασαν τα 64,9 δισ. ευρώ το 2018 και έτρεχαν με ρυθμό +10,6% στο 4ο τρίμηνο.

Όμως, ο εξωτερικός τομέας της Ελληνικής Οικονομίας (διαφορά εξαγωγών από εισαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών) συνεχίζει και έχει αρνητική συμβολή ύψους 2,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, καθώς η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές βασικών Πρώτων Υλών (Πετρελαίου κυρίως), αλλά και των περισσοτέρων Καταναλωτικών Ειδών, ελέω της αναιμικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας, διατηρούνται ως οι “αχίλλειες πτέρνες της”.

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος να διαψευστούν οι προσδοκίες για ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από 2% (στο +2,5% προβλέπει η Κυβέρνηση, +2% το ΙΟΒΕ, +2,4% το ΔΝΤ) το 2019 είναι ορατός. Ιδιαίτερα αν η φετινή Τουριστική σεζόν δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες για συνέχιση της βελτίωσης αφίξεων και εισπράξεων. Ταυτόχρονα, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει: η Ελληνική Οικονομία πρέπει με την υιοθέτηση “μιας άλλης πολιτικής”, να επιδιώξει την αντιστροφή της ανησυχητικής πτωτικής πορείας των επενδύσεων.

Διαφορετικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η επιβράδυνση της μεγέθυνσης είναι το πιθανότερο σενάριο, οδηγώντας σε εκτροπή για το σύνολο των προβλέψεων που ως παραδοχή τους έχουν το αισιόδοξο σενάριο οικονομικής μεγέθυνσης.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

“Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, όσον αφορά τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο του ‘Brexit’ αυτή την εβδομάδα, καθώς υποψιάζονται πως ό,τι και αν προσφέρουν δεν θα είναι αρκετό για να εγκριθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο”. Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, “υπάρχει αυξημένη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Πλευρά”.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την πρώτη εκτίμησή της, όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,1%, σύμφωνα με τη Eurostat, που αναθεώρησε ελαφρώς καθοδικά την πρώτη εκτίμηση για ανάπτυξη κατά 1,2%.

Ανοδικά κατά 5,9% κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Έφτασαν, κατά μέσο όρο, στις £236.000, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Halifax. Σε σύγκριση με τον περσινό Φεβρουάριο, οι τιμές των κατοικιών, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Νέα Εργαλεία χρηματοδότησης για τις Τράπεζες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Από τον Σεπτέμβριο και έως τον Μάρτιο του 2021 θα διενεργούνται νέες δράσεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO-ΙΙΙ). Επίσης, θα συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των εσόδων από τα ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών ομολόγων (APR) για μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μετά και τη χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης επιτοκίων και για όσο χρειαστεί, ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Σε μεγάλη μείωση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η ΕΚΤ προβλέπει, πλέον, ότι η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019, αντί για 1,7% που ανέμενε προηγουμένως. Η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 1,6% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2021.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, αντί για 1,6% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Το 2020 θα ανέλθει στο 1,5% και το 2021 στο 1,6%.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι πιθανότητες ύφεσης είναι πολύ χαμηλές.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί η σύγκλιση του πληθωρισμού προς το στόχο της ΕΚΤ.

“Η επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και το 35ημερο ‘λουκέτο’ στη λειτουργία Υπηρεσιών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, επιβάρυναν την Αμερικανική Οικονομία τις πρώτες εβδομάδες του 2019”, σύμφωνα με την έκθεση “Beige Book” της Fed.

O αριθμός των ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες που έκανε αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε σε 223.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου, από 226.000 που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υψηλότερη ανάγνωση και ότι θα φτάσουν τις 225.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών καταθέτει σε έκθεσή της η Keefe, Bruyette & Woods.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, και οι τέσσερις Τράπεζες αναμένεται να είναι κερδοφόρες στο τέταρτο τρίμηνο του 2018. Τα περιθώρια κερδοφορίας αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση, ενώ τα επίπεδα κεφαλαίων, σταθερά.

Η KBW διατηρεί σύσταση “Market Perform” για την Alpha Bank, με τιμή - στόχο στα 1,1 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση “Underperform” για την Πειραιώς (με τιμή - στόχο στα 0,7 ευρώ), για τη Eurobank (με στόχο τα 0,47 ευρώ) και για την Εθνική (η τιμή - στόχος στα 0,8 ευρώ).

Πρόταση για αγορά Ελληνικών ομολόγων καταθέτει στους Πελάτες της η Bank of America/Merrill Lynch σε έκθεσή της, μετά και την αποστολή στην Ελλάδα.

Ο Οίκος προτείνει αγορά του Ελληνικού πενταετούς ομολόγου που ωριμάζει τον Απρίλιο του 2024, έναντι των Ιταλικών, καθώς εκτιμά ότι το spread από τις 126 μ.β., θα μπορούσε να κινηθεί στις 40 μ.β., αφού η αύξηση του spread δημιουργεί ευνοϊκό σημείο εισόδου. Το “stop loss” τοποθετείται στις 175 μ.β.

Σε “buy” από “neutral”, αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Jumbo η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία ενισχύει και την τιμή - στόχο στα 18,5, από 13,8 ευρώ.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του Επενδυτικού Κοινού στην δημόσια προσφορά του επταετούς εταιρικού ομολόγου της Aegean, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Πηγές με γνώση της υπόθεσης σημειώνουν ότι προσφέρθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η υπερκάλυψη είναι υπερδιπλάσια του ποσού που θα αντληθεί (μέγιστο 200 εκατ. ευρώ).

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αργότερα, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, εν τέλει, το επιτόκιο θα κινηθεί στη ζώνη 3,5% - 3,6%.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 715,47 (+1,17%) και 700,67 μονάδων (-0,92%), στις 17.00 βρέθηκε στις 703,57 (-0,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 704,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Ο τζίρος στα 54,5 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΜΠΕΛΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σαράντης, Τιτάν και Motor Oil και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων. Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (78.511 συμβόλαια).

Στα 5.265 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.235 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 987, 845 για τον Μάρτιο και 142 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.845) κινήθηκε μεταξύ 1.822,25 και 1.857 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Eurobank, 33.376 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.341), Alpha Bank (8.771), Πειραιώς (16.419), ΔΕΗ (1.929), Εθνική (14.467), Ελλάκτωρα (3.461), ΟΤΕ (505), Cenergy (1.175), Intralot (345), ΑΔΜΗΕ (978), Μυτιληναίο (986), Τέρνα Ενεργειακή (2.258), Ελ. Πετρέλαια (1.861), Viohalco (490), MIG (3.288), ΓΕΚ (5.321), Ιντρακόμ (479), ΟΠΑΠ (215), ΕΧΑΕ (488), Jumbo (113), Lamda Development (280).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.083, Alpha Bank 43.781, Εθνική 33.386, Πειραιώς 19.169, MIG 47.394, ΔΕΗ 14.277.

Έκλεισαν μικρές θέσεις “long”, σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                        NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,54%

2019-02-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,11%

2019-03-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.539.980 τεμ., (από 38.539.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 27.082.136 τεμ. (27.083.024), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 92.194.594 τεμ. (88.694.594), Εθνική 12.177.106 τεμ. (12.177.106), ΟΠΑΠ 1.272.668 τεμ. (1.272.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v