Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 700 μονάδες διατηρείται το ΧΑ

Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες σε υψηλότερα επίπεδα και τις Alpha Bank και Coca Cola να υπεραποδίδουν. Κίνηση του τραπεζικού δείκτη προς το σημείο αναφοράς των 550 μονάδων. Το stock picking στα «μεσαία».

Πάνω από τις 700 μονάδες διατηρείται το ΧΑ

Σταθερά σε θετικό έδαφος το ΧΑ, με ικανοποιητική ροή συναλλαγών σε τραπεζικές και blue chips, με αποτέλεσμα την επαναφορά και συντήρηση του Γενικού Δείκτη έστω και οριακά πάνω από το όριο των 700 μονάδων.

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο χαμηλότερα ο DAX στις 11.517, λίγο υψηλότερα ο FTSE100 στις 7.150, με τα futures του S&P 500 οριακά από τις 2.787 μονάδες.

Σε αυτόν τον ρυθμό οι διεθνείς αγορές, διευκολύνονται οι επιλεκτικές κινήσεις από την πλευρά traders και επενδυτών, με stock picking τοποθετήσεις σε κλάδους και κατηγορίες κεφαλαιοποίησης. Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως οι παίκτες είναι σε αναμονή των εξελίξεων για το «τραπεζικό», που θα καθορίσει τη στάση και την τάση των traders στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο ορόσημο το triple witching της Παρασκευής.

Κοντά στα 30 εκατ. η αξία των συναλλαγών (στις 14:05), που παραπέμπει σε τζίρο μεγαλύτερο των 40 εκατ. ευρώ, μίας εκ των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί προκειμένου να παραμένει σε ισχύ η μηνιαία ανοδική τάση για τραπεζικές και επιλεγμένα blue chips.

Σήμερα είναι η Alpha Bank που κάνει τη διαφορά και υπεραποδίδει σε σχέση με τον κλάδο και την αγορά. Με σταθερές αγορές από την αρχή και τα χαμηλά ημέρας του 1,209 αντέδρασε σταδιακά έως το 1,274 ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο από τις άλλες συστημικές τραπεζικές. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να «χτίσουν» κεφάλαια, είναι το μότο του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, με το Ταμείο να ζητά σωστό σχεδιασμό και μέτρηση κόστους-οφέλους.

Στο 1,571 ευρώ με σταθερά θετικό πρόσημο και αξία συναλλαγών περίπου όσο και στην Alpha Bank η μετοχή της Εθνικής, με «βλέψεις» για υπέρβαση του 1,60 ευρώ. Στο 0,631 ευρώ η Eurobank και στο 1,40 η Πειραιώς, επίσης με συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα εικόνας της συνεδρίασης, η ενίσχυση βραχυπρόθεσμων θέσεων σε ανοδική αντίδραση και των 4 τραπεζικών και με την Alpha Bank στη θέση του οδηγού. Πρακτικά αυτό σημαίνει κίνηση του ΔΤΡ προς το σημείο αναφοράς των 550 μονάδων, που μένει να φανεί εάν αποτελεί αντίσταση (σε εβδομαδιαία μέτρηση) ή μπορεί να αποτελέσει εκκίνηση για προσπάθεια επαναφοράς προς τις 575 μονάδες. Σημειωτέον πως οι 575 αποτελούν «διπλή κορυφή» για τον ΔΤΡ (με υψηλές τιμές στις 4 και 7 Μαρτίου), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Ενδεχόμενη υπέρβαση της εν λόγω περιοχής θα ενίσχυε το σενάριο της ανοδικής διαφυγής/λύσης με στόχο πάνω από τις 600 μον.

Ενδεχόμενο που για να επιβεβαιωθεί, χρειάζεται συμφωνία στο «τραπεζικό» και insider trading από γνώστες του παρασκηνίου. Προσώρας καταγράφεται η πλαγιοανοδική συσσώρευση δυνάμεων, που δίνει πόντους στους long.

Στις 1.837 ο FTSE25, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκαν οι διαθέσεις της Coca Cola. Από τα 30,35 έως τα 30,68 ευρώ με σταθερό 1% με 1,25% διαμορφώνει τάση, εξισορροπώντας παράλληλα την υποχώρηση του ΟΤΕ στα 10,72 και του ΟΠΑΠ στα 8,85 ευρώ.

Στο πλαίσιο του stock picking, με αγορές η Lamda Development στα 6,34 ευρώ, η Jumbo στα 14,72 , ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,56, ο Μυτιληναίος στα 8,70, η Viohalco στα 2,96 ευρώ.

Το 11% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένος είναι σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο κ.α.

Στις 45/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη θετική μεταβολή (πέραν του 25άρη) για μετοχές των Αλουμύλ, Καρέλια, ΕΚΤΕΡ, Profile, ΚΕΚΡΟΨ, MIG κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v