Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών του FT 25, με μέτριο τζίρο. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, πτωτικά κινούνται και τα ομόλογα. Η εικόνα στη Eurobank και οι συναλλαγές στον ΟΤΕ. Προσπάθειες για «άμυνα» με ΔΕΗ και Coca Cola.

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αναμονή των αποτελεσμάτων για θέσεις εργασίας/ανεργία στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, στο επίκεντρο τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης για τις τράπεζες, που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ, με τους traders να αποτιμούν... αμφίσημα τις εξελίξεις. Θετικά, καθώς το ευρωτραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να υποβοηθείται, αρνητικά, καθώς η νέα κίνηση του super Mario είναι απόρροια της αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας να παράξει ουσιαστική ανάπτυξη. Μάλιστα, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων για τη γερμανική και την κινεζική οικονομία έρχονται να καταδείξουν την αναγκαιότητα της νέας παρέμβασης Ντράγκι.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders προχωρούν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, αποτέλεσμα της θετικής απόδοσης της αγοράς σε διάστημα μηνός και της θεαματικής -επίσης σε διάστημα μηνός- ανοδικής διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου.

Σε αρνητικό έδαφος από την αρχή ο κλάδος-κλειδί, ο κλάδος που μπορεί να δώσει τάση και κλίμα στην αγορά (προσώρας βραχυπρόθεσμα) και αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα (στα 40 με 45 υπολογίζεται πως θα κυμανθεί τελικά), με το 23% να πραγματοποιείται στις τράπεζες καθώς εντολές πώλησης ενεργοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 11:00 και στην πλειονότητα των blue chips και μετοχών σηματωρών.

Χαμηλότερα των 700 μονάδων ο ΓΔ, μετά τα πρώτα 5' της συνεδρίασης διολίσθησε έως τις 689,16, με κύριο σημείο αναφοράς μας τις 690 μονάδες, όπως είχε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Αξία συναλλαγών σε επίπεδα που -προσώρας- παραπέμπουν σε ελεγχόμενη προσφορά/κατοχύρωση θέσεων και εντός -τεχνικού- πλαισίου (όσον αφορά στον ΓΔ και τις 690 μον.), με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται -εύλογα- για τον τραπεζικό κλάδο. Από τις 551 έως τις 527 μονάδες ο ΔΤΡ, έχει ως σημείο δοκιμασίας τις 525/520 ενώ οι 550 μονάδες είναι η αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί, εάν από Τρίτη και μετά αναλάβουν εκ νέου οι αγοραστές. Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν πως ρόλο θα διαδραματίσει και η πορεία των επαφών Αθήνας-δανειστών για το θέμα του διαδόχου του νόμου Κατσέλη. Εάν οι δύο πλευρές τα βρουν και μέχρι την Τρίτη προχωρήσει το σχετικό ν/σ στη Βουλή, πιθανόν ο κλάδος να αποτελέσει -σταδιακά- εκ νέου εστία μόχλευσης.

Από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών, θα σταθούμε κυρίως στη Eurobank, δίνοντας μεγάλη προσοχή στην περιοχή του 0,60 ευρώ, όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα. 

Αυξημένες συναλλαγές, κυρίως από την πλευρά των πωλητών σε ΟΤΕ -στα 10,60 ευρώ-, σε ΟΠΑΠ -στα 9,015 ευρώ- και αρνητική -τεχνικά- ένδειξη την απώλεια των 10,70 για τον τίτλο του Οργανισμού.

Με μόλις 472 μετοχές, αξίας 14.101 ευρώ, η Coca Cola με 0,13% οριακά θετικά στα 29,94 ευρώ. Η μετοχή μπορεί να βγάλει κίνηση -εάν βοηθήσει και το Λονδίνο- προς τα 30,50 ευρώ.

Ο ΟΛΠ είναι η μετοχή με θετικό πρόσημο στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα, στο εύρος των 16,46-16,70 ευρώ αλλά με χαμηλό τζίρο.

Στις 15:15 η αξία των συναλλαγών στα 26,4 εκατ. ευρώ, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 24/70 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v