Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι επενδυτές αποτιμούν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Η μη αποδέσμευση των κερδών από ANFAs και SNPs δίνει πλεονέκτημα στους short, ενώ η εικόνα στις διεθνείς αγορές και η νέα συμφωνία για το Brexit, ελπίδες στους long. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Οι επενδυτές αποτιμούν τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Με μία ενθαρρυντική και μία αποθαρρυντική αφορμή, ξεκινά με... καθυστέρηση χρηματιστηριακά η εβδομάδα στο ΧΑ. Το γεγονός πως στη Wall Street ξεπεράστηκε το πρόβλημα Boeing είναι ενθαρρυντικό για τους long όπου γης, καθώς δείχνει ότι η "αγορά των αγορών" παραμένει σε ανοδική φορά και παρά τα όποια προβλήματα και διορθώσεις βρίσκει τον S&P500 με αντίδραση 1,47% στις 2.783,30 μονάδες. Αποθαρρυντική αφορμή για τους long και ικανή για να επιχειρήσουν οι short να πιέσουν χαμηλότερα, οι εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup.

«Αγνωστός x» είναι το πόσο θα μετρήσει για τις αγορές η νέα συμφωνία για το Brexit και η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο επόμενο Eurogroup μετατίθεται η απόφαση για την εκταμίευση των 970 εκατ., παραμένουν πέντε αγκάθια για τη δόση σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου και με τον Πιερ Μοσκοβισί να χαμηλώνει -επί της ουσίας- τον πήχη όσον αφορά στις προσδοκίες της Αθήνας για το θέμα «πρώτης κατοικίας/πλειστηριασμών». Η Αθήνα έχει περιθώριο το πολύ, στη χειρότερη περίπτωση, δύο εβδομάδων, έως το EwG της 25ης Μαρτίου για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της, με πρώτη και άμεσης προτεραιότητας αυτήν που αφορά στο «τραπεζικό».

Η Αγγελική εξηγεί, από νωρίς, γιατί το Eurogroup δεν ανεβάζει τους τόνους παρά τις... γκρίνιες ΔΝΤ και Βερολίνου.

Συνεπώς στο επίκεντρο ο κλάδος, που μετά από ένα ράλι ανακούφισης, διψήφιων ποσοστών, σε διάστημα μηνός ήρθε να διορθώσει προς το τέλος της εβδομάδας, ακριβώς επειδή προεξόφλησε, σε σημαντικό βαθμό, την ανεπιτυχή έκβαση του Eurogroup. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ναι μεν οι short έχουν πλεονέκτημα και το περιθώριο να πιέσουν χαμηλότερα τον κλάδο έως τις στηρίξεις των 520-510 μονάδων, αλλά έως εκεί. Επίπεδα, που δικαιολογούν εκ νέου αντίδραση, με την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί συμφωνία για το «τραπεζικό».

Στο χθεσινό σχόλιό μας επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τα σενάρια μετά την τραπεζική αντίδραση σε μία συγκυρία που όπως «μετρά» ο Στέφανος Κοτζαμάνης, στην περιφέρεια σημειώνονται «ποιοτικά» κέρδη.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση και για τις ευρωαγορές, παράμετρος που πρέπει να συνεκτιμηθεί καθώς στο Λονδίνο θα αποτιμηθεί «ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το Brexit» (σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων) ενώ στη Φρανκφούρτη θα συνεχισθεί η αποτίμηση της στήριξης του Βερολίνου στην αναγκαστική συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank.

Στις 7.130,62 με άνοδο 0,37% ο FTSE100, στις 11.543,48 με 0,75% ο DAX. Ειδικότερα για τον γερμανικό δείκτη οι 11.150 είναι κοντινή στήριξη και οι 11.200 χαμηλότερα. Σημαντική αντίσταση στις 11.590, υπέρβαση της οποίας οδηγεί στις 11.175 ενώ για τους long το stop έχει ανέβει στις 10.863 μονάδες.

Χρήζει της προσοχής μας, σήμερα, η εικόνα Λονδίνου και Φρανκφούρτης, με ενδιαφέρουσα την εικόνα της μετοχής της Coca Cola HBC και του... arbitrage που δημιουργείται σε σχέση με τον τίτλο στο ΧΑ. Στα 30,09 ευρώ, με οριακή θετική μεταβολή (0,13%) σε εβδομαδιαία και ξεκάθαρα long (10,99%) από την αρχή του έτους η Coca Cola, βαρύτερη -και πάλι- μετοχή του ΧΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση της στάθμισης των δεικτών. Στα 10,75 ευρώ ο ΟΤΕ, δεύτερη βαρύτερη μετοχή, όσο συντηρείται υψηλότερα του ορίου των 10,70, οι long διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν σε εβδομαδιαία (0,47%) όσο και σε μέτρηση 12,92% από την αρχή του έτους.

Στο επίκεντρο, λόγω των εξελίξεων στα επιμέρους, η ΔΕΗ (έβγαλε αντίδραση 3,92% στο 1,538, την Παρασκευή), τα ΕΛΠΕ (το ΤΑΙΠΕΔ... ευελπιστεί πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει νέα παράταση), ενώ από τον τραπεζικό κλάδο, στο επίκεντρο παραμένει η Εθνική (η... βαρύτερη ως προς την στάθμιση διαμόρφωσης του δείκτη από τις συστημικές τραπεζικές). Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στη Eurobank, με τον Χρήστο Κίτσιο να εστιάζει στις τελευταίες ενέργειες της διοίκησης όσον αφορά στην πώληση της FPS. Στο 1,548 η μετοχή της ΕΤΕ, στο 0,6205 ευρώ της Eurobank.

Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο, τάση long διατηρούν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔEH, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Viohalco, Sarantis και από τις χαμηλότερες κατηγορίες, ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, Quest κ.α.

Για τους traders, μία από τις προϋποθέσεις για τη συντήρηση συνθηκών μόχλευσης η διατήρηση του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα μεγαλύτερα (τουλάχιστον) των 40 εκατ. ευρώ. Θυμίζοντας πως την Παρασκευή η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,233 εκατ., με το 42% στις τράπεζες και ένα σημαντικό μερίδιο (13%) σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (11%) αλλά και σε Motor Oil, Μυτιληναίο και Jumbo. Σημειωτέον πως από αυτές τις 5 μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκε μόνον ο ΟΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v