Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απέφυγε τα χειρότερα ο Γενικός Δείκτης

Βγήκαν οι άμυνες στη ζώνη των 690 μονάδων, ενώ αμβλύνθηκαν και οι σημαντικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι στα ομόλογα. Με πτώση 4% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος. Γιατί συνεχίζουν να προβληματίζουν τα blue chips.

ΧΑ: Απέφυγε τα χειρότερα ο Γενικός Δείκτης

Οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι, τα σημερινά μάκρο της Κίνας και οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις του Dow, στην Wall Street, ΠΟΥ βάζει υποψηφιότητα και για τέταρτη, δείχνουν να διατηρούν το επιφυλακτικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και αυτό σε συνδυασμό με την αίσθηση της Αγοράς ότι πάει πίσω η καταβολή της δόσης του 1 δισ., έδωσαν το έναυσμα συνέχισης των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και της ανησυχητικά αδύναμης εικόνας, για τα περισσότερα “χαρτιά” του μη Τραπεζικού 25αρη.

Και αν η εικόνα ρευστοποιήσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, δικαιολογείται από το ράλι που έχει προηγηθεί, δεν είναι λίγες οι, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25, που έδωσαν ημερήσια σήματα πωλήσεων.

Συμπερασματικά, ο μη Τραπεζικός 25αρης έχει αρχίσει να “γέρνει” επικίνδυνα και αυτό δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, σε περίπτωση που επεκταθούν οι ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι για το οποίο δείχνουν περισσότερο από βέβαια τα Ξένα Funds, που αύξησαν κι άλλο τις “short” θέσεις τους στις Τραπεζικές μετοχές.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο σχετικά χαμηλός τζίρος, η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ο, περίπου, μηδενισμός του ενδιαφέροντος, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν, οι αυξημένες κινήσεις “stop long”, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε, προς στιγμήν, τιμές χαμηλότερα των 690 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και η πολύ κακή “μεγάλη εικόνα”, καθώς στα χαμηλά ημέρας και σήμερα, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών.

Σήμερα, πιέσεις εκδηλώθηκαν και στα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο αυτές το απόγευμα αμβλύνθηκαν με το 10ετές να υποχωρεί εκ νέου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 3,74%

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Επενδυτική Κοινότητα δέχθηκε με εμφανή σκεπτικισμό τα όσα ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ το μεσημέρι στις ΗΠΑ ανακοινώνονται τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας για το Φεβρουάριο. Επανέρχεται χαμηλότερα ο πήχης των προσδοκιών, με τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν επαρκή αντανακλαστικά, ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση του ορίου των 700 μονάδων για το ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι αγοραστές δείχνουν δυνάμεις, αν και κάποια αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό ίσως αντιστρέψουν το θετικό momentum και αυξήσουν την προσφορά” ήταν η εκτίμηση της Beta Sec.

“Η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΕΠ οδήγησε τον Γενικό Δείκτη να κλείσει με απώλειες της τάξης του 0,39%. Το momentum παραμένει ανοδικό, όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 703 μονάδες, το οποίο είναι το πρώτο σημείο στήριξης, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στις 729 μονάδες. Καλά τα αποτελέσματα της Eurobank, αλλά έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την τελευταία άνοδο της μετοχής. Ξεχωρίζουμε την μείωση των ΜΕΑ, τόσο λόγω αύξησης των διαγραφών, όσο και της μεγαλύτερης μείωσης των οργανικών ΜΕΑ (NPE net flow) σε -€243 εκατ., από -€67 εκατ. το Q3 2018” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Ενώ ξεκίνησε δυναμικά η χθεσινή συνεδρίαση, τουλάχιστον ο Τραπεζικός κλάδος, έμεινε γρήγορα από δυνάμεις, κλείνοντας, μετά από διακυμάνσεις, οριακά χαμηλότερα. Με πιέσεις και τα υπόλοιπα Blue Chips, με τον όγκο συναλλαγών, ελαφρά αυξημένο, λόγω μεταβλητότητας. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 699 και αντιστάσεις στις 723 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1807 και αντίσταση στις 1857. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 529 μονάδες και αντιστάσεις στις 573 - 618. Συμπερασματικά: Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η Αγορά μένει από δυνάμεις, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος έχει δώσει αρκετά κέρδη και σε αυτά τα επίπεδα βγάζει πωλητές. Τα ‘βαριά χαρτιά’ έδειξαν αδυναμία και θα χρειαστούν κάποια επιπλέον ώθηση! Η διόρθωση, το έχουμε αναφέρει θα πρέπει να κρατήσει έως τις 682 μονάδες, ενώ προς τα επάνω, επόμενος στόχος είναι οι 723 μονάδες” σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως ανέκαμψαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας.

Ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 522,06 μονάδες, στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 534,26 (-3,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 530,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,01%.

Αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 547 μονάδων. Αν δεν κρατήσει το ψυχολογικό όριο του 500, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς το πρώτο “gap”, στις 424 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για τον νέο Νόμο Κατσέλη, με διάφορες διαρροές να αναφέρουν ότι είτε θα κατατεθεί σήμερα, είτε την Τρίτη και αφού ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει ένα briefing στους Ομολόγους του στην Ευρωζώνη, για την ανάγκη η διάδοχη κατάσταση του Νόμου να είναι πιο διευρυμένη απ' ό,τι προς το παρόν δέχονται οι Δανειστές”.

Από εκεί και πέρα, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι “μία σειρά από αρνητικές ειδήσεις, ‘εισαγόμενες’ και μη, ενδέχεται να επηρεάσουν το θετικό momentum και ίσως αυξήσουν την προσφορά, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα, προκαλεί, τουλάχιστον, αυξημένο προβληματισμό στις τάξεις των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “κουδούνι” της λήξης της σημερινής συνεδρίασης, βρήκε με θετικό πρόσημο μόνο τις μετοχές των ΔΕΗ (+3,92%), ΕΕΕ (+0,64%), ΕΧΑΕ (+0,48%), ΟΤΕ (+0,75%) και Fourli (+1,12%).

Μόνο λίγες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,65%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο τίτλος με την απώλεια της στήριξης στα 4,97 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Lamda Development (-1,89%), που σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Και εδώ ισχύει το ημερήσιο σήμα πώλησης, με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 6,42 ευρώ.

Σήμα “αποβίβασης και από την Μυτιληναίος (-0,92%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, κλείνοντας χαμηλότερα από τα 8,74 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, ερχόταν ο τίτλος του ΟΤΕ, που σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 10,56 ευρώ (-1,03%) και πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 10,63 ευρώ (-0,37%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 10,75 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,75%. Στα 10,38 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, όλο και χαμηλότερα η Intralot (-2,32%), τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (-0,84%) και ΕΥΔΑΠ (-2,01%) και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε, για την ΕΚΤΕΡ (-4,69%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Ιατρικό (+2,74%) και Profile (+2,78%), αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Ιασώ (+4,13%) καθώς επέστρεψαν τα γνωστά σενάρια και μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές ο Κέκροπας, ενώ η Trastor (+0,54%), συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, χωρίς αρνητικό κλείσιμο.

Τεχνικά, το γεγονός ότι άντεξαν οι 690 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, μπορεί να θεωρηθεί μία θετική ένδειξη, έστω και αν αυτή ακυρώνεται εν μέρει, από την πολύ κακή, “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 690, θα ανοίξει την “καταπακτή” για τις 635 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θεωρείται αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 1821 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 1806 – 1790 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μιας εβδομάδας που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων έξι, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,25% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 3,37% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 13,58% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 20,62%.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

- Κώστας Φέγγος

“Αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός, ήταν η περασμένη βδομάδα” σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου.

Όλο το Φεβρουάριο το Χρηματιστήριο ανέβαινε, προφανώς προσδοκώντας κάτι (η φήμη). Την περασμένη βδομάδα, έγιναν σημαντικά γεγονότα για την Οικονομία και ανακοινώθηκαν επίσης σημαντικές παρεμβάσεις (το γεγονός) και το Χρηματιστήριο ακολούθησε διορθωτική πορεία. Τελικά η Παρασκευή έκανε τη διόρθωση μεγαλύτερη, καθώς βγήκαν πάλι άσχημα νέα.

Στα καλά νέα της εβδομάδας είχαμε την έξοδο στις Αγορές με επιτόκιο 3,90%, που επιτρέπει στην Ελλάδα να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων της και πιθανόν συμβάλει σε καλύτερες αξιολογήσεις στο μέλλον.

Επίσης, την πρόθεση να μειωθεί η φορολογία στα μερίσματα, την πολιτική για τα φάρμακα, την κατάθεση νόμου για Επενδυτική Τράπεζα, τις συζητήσεις για ταχύτερη επίλυση των “κόκκινων” δανείων και άλλα.

Δυστυχώς όμως την Παρασκευή παρατάθηκε εκ νέου ο Νόμος Κατσέλη, χωρίς να έχει βρεθεί διάδοχος. Επίσης η φημολογία για επικείμενη έκθεση του ΔΝΤ με παρατηρήσεις για τις Τράπεζες και αναβολή της εκταμίευσης, δεν βοήθησε, όσο και αν το ΔΝΤ δεν έχει πλέον λόγο για τις εξελίξεις στις Τράπεζες.

Με όλα τα παραπάνω διορθώσαμε, χωρίς όμως να απειληθεί το επίπεδο των 682 μονάδων του Γενικού Δείκτη, που σε αυτή τη φάση αποτελεί σημαντικότατη στήριξη της Αγοράς.

Η διόρθωση και αποθέρμανση της Αγοράς, θα μπορούσε να θεωρηθεί και καλό νέο, καθώς οι περισσότεροι ταλαντωτές που παρακολουθούν τα Ξένα finds είχαν φθάσει σε εξαιρετικά υπεραγορασμένα επίπεδα. Με τη διόρθωση χαλαρώνει η κατάσταση και μπορούμε να δούμε πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις.

Φθάνει να είναι διόρθωση και η άνοδος που βιώσαμε να μην ήταν αυτό που λέγεται “τίναγμα της ψόφιας γάτας”.

Τα δεδομένα συνηγορούν ότι βρισκόμαστε σε διόρθωση και ότι η ανοδική κίνηση θα επανέλθει.

Στα θετικά της περιόδου θα πρέπει να πιστωθεί το γεγονός ότι πέρυσι αρκετές (ακόμη και μικρότερες εταιρείες) έδωσαν μερίσματα και φέτος η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές μετοχές, εκτός των Τραπεζικών, σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι και αυτό είναι θετικό για τους Επενδυτές που τις επέλεξαν.

Άμεσα περιμένουμε στο Eurogroup της Δευτέρας νέες εκτιμήσεις για την Ελλάδα και νέα για την εκταμίευση χρημάτων.

“Από πλευράς Κυβέρνησης, οι Ξένοι Επενδυτές περιμένουν να υλοποιηθούν όσα περιγράψαμε παραπάνω και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Η άρνηση διαπερατότητας της ζώνης αντίστασης των 700 με 715 μονάδων, με τη ταυτόχρονη αποτύπωση άνω σκιών στα ημερήσια candlesticks του Γενικού Δείκτη, έχουν καλλιεργήσει συνθήκες βραχυχρόνιας αμφιβολίας περαιτέρω ανοδικής συνέχειας προς τις 742 μονάδες, με επακόλουθο τη μερική κατοχύρωση κερδών από τους ενεργούς Επενδυτές” επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Για τη συνέχεια, η αδυναμία διατήρησης του Δείκτη κοντά στο επίπεδο αντιπαράθεσης των 700 με 690 μονάδων, θα προκαλέσει διαγραμματικές συνθήκες μίας καθοδικής εκτόνωσης, προς την πρώτη στήριξη των 678 μονάδων. Γενικά, στην ανοδική αυτή κίνηση, που έχει πραγματοποιήσει ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες συνεδριάσεις, το θετικό στοιχείο είναι η “δραπέτευσή” του πάνω από τη “λιμνάζουσα” περιοχή των 650 με 660 μονάδων.

Το αρνητικό όμως στοιχείο, είναι ότι η “ατμομηχανή” της ανόδου είναι ο Τραπεζικός κλάδος, όπου δυστυχώς στα τελευταία χρόνια είθισται το “κάρβουνο” της προωθητικής κίνησης να σώνεται γρήγορα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του Γενικού Δείκτη.

Το όριο των 1855 μονάδων, που είχε θέσει ως στόχο ο μεσοπρόθεσμος ανοδικός στροφέας, προσέγγισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνοντας όμως κάπου εκεί εμφανή διαγραμματική κόπωση.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι στην εν εξελίξει πτωτική κίνηση, να μην απειλήσει με καθοδική τμήση τόσο το ανοδικό κανάλι του περασμένου Δεκεμβρίου, στις 1768 μονάδες περίπου, όσο και η οριζόντια στήριξη των 1780 μονάδων.

Έτσι ενώ από τη μια πλευρά η επιβεβαιωμένη διατήρηση του FTSE25 μέσα στο κανάλι, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανοδικής κίνησης άνω των 1900 μονάδων, από την άλλη η καθοδική καταστρατήγηση θα μπορούσε να τον ωθήσει για ακόμα μια φορά πάνω στο επίπεδο κρούσης των 1710 μονάδων.

Τέλος, κατά γράμμα ακολούθησε ο Τραπεζικός δείκτης το ανοδικό σενάριο, που είχαμε εκθέσει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, καθώς μετά την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής τάσης “R”, κινήθηκε με διαγραμματικό “θράσος”, προς το πολύ σημαντικό πεδίο αλλαγής τάσης μεταξύ των 563 με 550 μονάδων. Πεδίο όμως το οποίο αποδείχθηκε αρκετά σκληρό για να “πατηθεί”, καθώς σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις αποτυπώθηκαν αντίστοιχες άνω σκιές ανοδικής άρνησης.

“Ο σχηματισμός αυτός βάζει το Τραπεζικό Δείκτη σε έναν άμεσο ‘καθοδικό πειρασμό’ προσέγγισης της περιοχής των 510 με 500 μονάδων” εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Στις έξι εβδομάδες σταμάτησε το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη, στο οποίο καταγράφηκαν αξιόλογα κέρδη
σχεδόν σε όλο το φάσμα της Αγοράς” αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι Τράπεζες πρωταγωνίστησαν στις αποδόσεις της δίμηνης ανόδου, έχοντας ωστόσο υποστεί το 2018 ισχυρές απώλειες, ξεκινώντας το ράλι από τα ιστορικά χαμηλά τους.

Το γεγονός αυτό βοήθησε πολύ στην αύξηση των συναλλαγών και την διάχυση της ανόδου σε μεγαλύτερο μέρος τίτλων. Η αύξηση της ρευστότητας πάντως δεν φαίνεται να είναι κάτι συγκυριακό: Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την άνετη υπερκάλυψη τόσο του δεκαετούς ομολόγου όσο και του επταετούς εταιρικού ομολόγου της Αεροπορίας Αιγαίου.

Από τα επίσημα στατιστικά του Φεβρουαρίου προκύπτει ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι Ξένοι Επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές (+17 εκατ. ευρώ), ενώ η Eurobank ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον έκθεση στον ELA. Δεδομένης της ύπαρξης ακόμα κεφαλαιακών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα καθώς η κινητικότητα σε διαφορετικές κλάσεις και είδη αξιογράφων Ελληνικού ρίσκου, δείχνει ευρύτερο και σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την σκυτάλη των αναβαθμίσεων παίρνουν τώρα οι Αποκρατικοποιήσεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια φαίνεται να στενεύουν για τα εγχειρήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεδομένου του ότι αποτελούν κομβικές δράσεις για την εκταμίευση των κερδών των Ελληνικών ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών.

Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ώριμων έργων, ενώ ακολουθούν Μαρίνες και Περιφερειακά Λιμάνια.

Η εκμετάλλευση του Ελληνικού και η επίλυση των διαφορών στον ΟΛΠ, συμπληρώνουν μια υποσχόμενη εικόνα που θα έχει αντανακλάσεις και σε άλλους κλάδους (Κατασκευές, Εμπόριο, κ.λ.π.) που σταδιακά μπαίνουν στο στοίχημα της ανάπτυξης.

Τέλος, εκτός από την μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, ένα ακόμα υποστηρικτικό δεδομένο είναι η προοδευτική βελτίωση των τιμών των ακινήτων, στοιχείο που καταγράφηκε το 2018 και βοηθά πολύ την προσπάθεια των Τραπεζών να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις που έχουν σε στεγαστικά, αλλά και την βελτίωση της αξίας των υποθηκών που περιέρχονται στην κατοχή τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δυσκολεύτηκε στην επέκταση της ανόδου, χωρίς προηγούμενη διόρθωση, πάνω από τις 720 μονάδες, καθώς η κλίση της ανόδου είχε αρχίσει να παίρνει κάθετη μορφή.

Οι ταλαντωτές είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για την πληθωριστική εικόνα, έχοντας κατακτήσει ακραία υπερτιμημένες ζώνες.

Η υποχώρηση (689) ως τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (685) ήρθε μάλλον αναμενόμενα, αποφορτίζοντας ταλαντωτές και επιμέρους διαγράμματα, ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής είχε στοιχεία εκτόνωσης και πιθανότατα η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς, χωνεύοντας τα νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς.

Η κίνηση που αναμένουμε θα τεστάρει το πλαγιοανοδικό κανάλι το οποίο εφάπτεται του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου και υποστηρίζει την τάση σε διορθωτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Η ερχόμενη εβδομάδα, αν και κατά μία ημέρα μικρότερη σε συνεδριάσεις, κάθε άλλο παρά αδιάφορη αναμένεται. Την Καθαρά Δευτέρα το Eurogroup θα αποφασίσει αν η Ελλάδα έχει καλύψει την υποχρέωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών, με πιθανότερο ενδεχόμενο την μετάθεση της απόφασης για το Eurogroup της 11ης Απριλίου.

Την Τετάρτη αναμένεται η έναρξη της διαπραγμάτευσης των 200.000 νέων κοινών ομολογιών της Αεροπορίας Αιγαίου.

Εκτός από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Mermeren Kobinat (15/3), εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένοντα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Jumbo, τα οποία θα συνοδεύονται και από την πρόταση προμερίσματος.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Emerging Europe, από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων επί μετοχών και δεικτών, για τον μήνα Μάρτιο.

“Τέλος, η ερχόμενη Παρασκευή αποτελεί την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ, ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Απότομη πτώση σημείωσαν οι Κινεζικές εξαγωγές τον περασμένο μήνα. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 20,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά την πτώση κατά 9,1% του Ιανουαρίου. Η Wall Street Journal ανέμενε αρνητική κίνηση ύψους 6%.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2%, μετά τις απώλειες κατά 1,5% του Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 2,5%.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έφτασε στα $4,12 δισ., καταγράφοντας απότομη πτώση από τα $39,16 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο. Δεν ήταν επίσης σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες για $24,45 δισ.

"H Σύνοδος του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο Ομόλογό του Σι Τζίνπινγκ πάει προς τα πίσω από τα τέλη Μαρτίου, καθώς και οι δύο Πλευρές καθορίζουν τις λεπτομέρειες και θέλουν να αποφύγουν μία αποτυχία που θα τους φέρει σε δύσκολη θέση”, όπως μεταδίδουν οι Financial Times

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο. Τα “made in Germany” συμβόλαια για Προϊόντα κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 2,6%. Η αρνητική κίνηση του Ιανουαρίου δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,5%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον νέο γύρο της φθηνής Τραπεζικής χρηματοδότησης αργότερα από ότι αναμενόταν, καθώς χρειάζεται χρόνος για να προετοιμαστεί”, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Εβαλντ Νοβότνι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώτο γύρος των TLTROs θα γίνει τον Σεπτέμβριο, τρεις μήνες αργότερα από ότι ανέμεναν οι Αγορές.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η Οικονομία δημιούργησε μόλις 20.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν 180.000 νέες θέσεις εργασίας, από 311.000 τον Ιανουάριο και 227.000 τον Δεκέμβριο.

H κατασκευή νέων κατοικιών πραγματοποίησε άλμα 18,6% τον Ιανουάριο, ανακάμπτοντας από βουτιά 14% τον Δεκέμβριο του 2018. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,23 εκατ.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στο 1,21 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 52 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 13 Μαρτίου 2020.

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Intralot σε “B-“ από “B” προχώρησε η Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα την αξιολόγηση σε “Rating Watch Negative”.

Με σύσταση “αγοράς” και τιμή - στόχο τα 0,95 ευρώ αξιολογεί την Eurobank η Citi, σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Από την πλευρά της, η Pantelakis Securities έχει σύσταση “overweight” για τον τίτλο της Τράπεζας, ενώ η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 0,74 ευρώ.

Με επένδυση η οποία έφτασε τα 22,5 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην πρόσφατη έκδοση επταετούς εταιρικού ομολόγου από την Aegean.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η έκδοση είναι πρώτη αυτού του είδους για το 2019, καθώς η τελευταία εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2018.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 689,16 μονάδες (-2,17%). Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 697,14 (-1,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 696,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Ο τζίρος στα 40,2 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΔΕΗ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο υψηλό οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Fourlis.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Με υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, που αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Εμφανής η μείωση του όγκου, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.015 συμβόλαια).

Στα 5.064 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.265 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.350, 1.052 για τον Μάρτιο και 298 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.819,75) κινήθηκε μεταξύ 1.801,25 και 1.825,75 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.789), Alpha Bank (5.582), Πειραιώς (11.441), ΔΕΗ (1.624), Εθνική (4.474), Ελλάκτωρα (2.178), ΟΤΕ (519), Cenergy (207), Intralot (1.732), ΑΔΜΗΕ (2.851), Μυτιληναίο (505), Τέρνα Ενεργειακή (1.989), Ελ. Πετρέλαια (121), Viohalco (1.045), MIG (10.843), ΓΕΚ (3.837), Ιντρακόμ (1.472), ΟΠΑΠ (227), ΕΧΑΕ (205), Lamda Development (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.432, Alpha Bank 41.938, Εθνική 28.916, Πειραιώς 17.622, MIG 47.089, ΔΕΗ 13.602.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                       NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,54%

2019-02-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,11%

2019-03-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,70%

2019-03-05

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.702.821 τεμ., (από 38.539.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 27.080.636 τεμ. (27.082.103), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 92.394.594 τεμ. (92.194.594), Εθνική 12.152.156 τεμ. (12.177.106), ΟΠΑΠ 1.275.572 τεμ. (1.272.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v