Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βλέπει τις 710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Η ΔΕΗ... φωτίζει τον δρόμο για την εγχώρια αγορά ενώ κινητικότητα καταγράφεται και σε άλλα blue chips. Ανοδικά κινούνται μετοχές του ομίλου Σ. Κόκκαλη. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Βλέπει τις 710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σε στάση αναμονής τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στο Λονδίνο. Σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 από τις 2.803 μονάδες.

Με τις διεθνείς αγορές σε αυτή την κατάσταση, στο ΧΑ οι long διατηρούν το μικρό πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει μετά τα πρώτα 10'-20' της συνεδρίασης, ενεργώντας κυρίως με επιλεκτικές κινήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται η θετική εικόνα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς αλλά και του 5ετούς

Η επιβεβαίωση των πρώτων/κοντινότερων στηρίξεων για τον τραπεζικό κλάδο και 2-4 blue chips ώθησε τους αγοραστές να βγουν σταδιακά από χαμηλότερες προς υψηλότερες τιμές και με αφορμή εξελίξεις σε επιμέρους εισηγμένες να εστιάσουν σε stock picking κινήσεις.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης μετά την επιβεβαίωση των 700 μονάδων αντέδρασε λίγο υψηλότερα, με τον Δείκτη Τραπεζών να κυμαίνεται στο εύρος των 543-555 μονάδων και με τον FTSE25 στην περιοχή των 1.840-1.845 μονάδων.

Περισσότερο σταθεροποιητική η εικόνα της αγοράς για τις τράπεζες, με εύλογες τις κινήσεις μερικής κατοχύρωσης θέσεων, θυμίζοντας πως ο κλάδος «μετρά» άνοδο 31,10% σε διάστημα μηνός. Σε Alpha Bank και Πειραιώς υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές, σε Εθνική και Eurobank οι πωλητές. Στο περίπου 30% ο καθαρός τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές να έχουν γίνει στη μετοχή της Eurobank.

Ωστόσο, όπως είχε φανεί από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, η προσοχή των traders θα εστιαζόταν κατ' αρχάς στην Coca Cola αλλά και σε μετοχές με... stories. Από τη στιγμή που ο τίτλος της Coca Cola κινείται σταθεροποιητικά, εξασφαλίζοντας την ισορροπία για τον δείκτη, ήταν θέμα χρόνου μερίδα των traders να στραφεί λ.χ. στη ΔΕΗ. Με γνώμονα το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, εστιάσαμε στο προηγούμενο σχόλιό μας στον τίτλο της Επιχείρησης, που λόγω εξελίξεων παρουσιάζει (κατ' αρχάς) βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Με τάση long μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζει σήμερα έως 8,05% υψηλότερα προς το 1,667 ευρώ. Ο αυξημένος τζίρος καταδεικνύει πως οσάκις δίνονται αφορμές για trading, υπάρχει κόσμος που ακολουθεί. Στο 1,73 ευρώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ενώ περνά το 1,60 ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 16,50 ο ΟΛΠ (αλλά με λιγοστές συναλλαγές).

Κινητικότητα στη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 60/42, με αρκετές μετοχές από αυτές τις κατηγορίες να υπεραποδίδουν.

Στο επίκεντρο trading κινήσεων και οι 4 μετοχές εταιρειών συμφερόντων Κόκκαλη και αναλυτικότερα για Ιντρακόμ, Intralot, IntraKat και ΚΕΚΡΟΨ (από κοινού με Γ. Περιστέρη). Η συνολική αντίδραση των συγκεκριμένων μετοχών και ειδικά των τριών πρώτων με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο αποδίδεται από κύκλους της αγοράς σε μία κίνηση-γρίφο, που εξήγγειλε τελευταία η πλευρά του επιχειρηματία. Συγκεκριμένα την Παρασκευή ανακοινώθηκε η ίδρυση θυγατρικής με έδρα στο Λουξεμβούργο, με βασικό σκοπό της νεοσυσταθείσας εταιρείας «... την απόκτηση και διαχείριση συμμμετοχών...».

Ενέργεια που σε συνδυασμό με το total recall του επιχειρηματία (με την επιστροφή του στην Intralot) παραπέμπει σε επόμενες κινήσεις πιθανότατα αναδιάρθρωσης εταιρειών, δραστηριοτήτων και γενικότερο εξορθολογισμό του ευρύτερου ομίλου.

Από τον FTMid Cap κινητικότητα καταγράφεται και σε Cenergy, J&P ΑΒΑΞ, MIG, Ικτίνο, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, ΚΛΜ, Τεχνική Ολυμπιακή.

Λίγο μετά τις 15:30, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 25,2 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v