Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές κέρδισαν στο β’ ημίχρονο

Ανοδικά συνέχισε ο Γενικός Δείκτης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Εκλεψε τις εντυπώσεις η μετοχή της ΔΕΗ, θετικό πρόσημο και στον τραπεζικό κλάδο. Κινητικότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στα 68 εκατ. ο τζίρος.

ΧΑ: Οι αγοραστές κέρδισαν στο β’ ημίχρονο

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, μετά το μέσον της συνεδρίασης οι αγοραστές ήταν αυτοί που είχαν τον έλεγχο της τάσης, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης “αναζωογονήθηκε” και η εικόνα σχετικής κόπωσης στον Τραπεζικό κλάδο και αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες κινήσεις επιλεκτικού ενδιαφέροντος, σε περισσότερους τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη και τις σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Η σχετική αλλαγή στρατηγικής, από τους αγοραστές, είχε σαν αποτέλεσμα μόνο οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου (-0,64%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,31%), ΕΕΕ (-0,42%), ΟΠΑΠ (-1,60%) και Σαράντη (-1,40%) να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, από το σύνολο των μετοχών του μη Τραπεζικού FTSE25, ενώ αμετάβλητες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι μετοχές των ΕΧΑΕ και Jumbo.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και οι αυξημένες κινήσεις, από πλευράς αγοραστών, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω μάλλον επιφυλακτικού κλίματος στην Ευρώπη, καθώς το σύνολο των Επενδυτών περιμένει τις εξελίξεις στο μέτωπο του “Brexit”, την ώρα που απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 3,828%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η ανοδική αντίδραση, σε συνέχεια ενός διημέρου διορθωτικών συνεδριάσεων, από κοινού με τη συναλλακτική βελτίωση, συνιστούν ένδειξη ψήφου εμπιστοσύνης για επερχόμενες θετικές εξελίξεις στη συνέχεια, ιδιαίτερα από το μέτωπο των αναμενόμενων αναγκαίων καταλυτών (Ιδιωτικοποιήσεις κυρίως). Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθεί η σταθεροποίηση υψηλών συναλλαγών. Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Aegean Airlines”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συσσώρευση δείχνει να είναι το πιο πιθανό σενάριο για την ημέρα, καθώς η Αγορά χωνεύει τα υψηλά έξι μηνών. Το εταιρικό ομόλογο της Aegean ξεκινάει τη διαπραγμάτευσή του σήμερα”, σημείωνε η Beta Sec.

“Ανοδική συνεδρίαση χθες, παρά την αρνητική έκθεση του ΔΝΤ για τις Τράπεζες. Το momentum παραμένει θετικό, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 710 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 686 μονάδες (ΚΜΟ 20)”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η χθεσινή, με πρωταγωνιστές και πάλι τις Τράπεζες, σχετικά μικρότερη κινητικότητα στα υπόλοιπα Blue Chips και κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 682 και αντιστάσεις στις 723 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1804 και αντίσταση στις 1857. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 500 μονάδες και αντιστάσεις στις 573 - 618. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ κινείται, προς το παρόν, στα επιθυμητά όρια και πάνω από βασικές στηρίξεις και κινητούς μέσους, διατηρώντας την ανοδική τάση και τον πρώτο στόχο των 723 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στις 715 και στήριξη οι 692” τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (+2,05%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ Alpha Bank (+3,05%), Εθνική (+1,34%) και Πειραιώς (+0,22%), άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα, “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 543,42 (-1,21%) και 561,35 μονάδων (+2,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 561,04 (+1,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 561,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,15%.

Χωρίς νέα δεδομένα, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, ο εν λόγω δείκτης, όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα μεταξύ 522 (ημερήσιο “stop long”) και 570 μονάδων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας την σχετική “ανοσία” της Εγχώριας Αγοράς, στις τελευταίες αρνητικές ειδήσεις, όπως τα αποτελέσματα από το πρόσφατο Eurogroup, αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ, όπου η επιφυλακτικότητα του Ταμείου ήταν κυρίαρχη για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 200.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Αεροπορίας Αιγαίου, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 12/03/2019, σταθερού επιτοκίου 3,60% ετησίως.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα πήρες την “θέση του οδηγού”, ασφαλώς και ξεχώρισε το +8,50%, για τον τίτλο της ΔΕΗ και μάλιστα με αισθητά ανεβασμένο όγκο συναλλαγών, καθώς επέστρεψαν τα “πονταρίσματα” για την πώληση των δύο Λιγνιτικών Μονάδων, εν όψει της Παρασκευής 15 Μαρτίου, όπου και αναμένεται να γίνει γνωστό ποιοι θα είναι οι Ενδιαφερόμενοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, σύμφωνα με το οποίο, “σχεδόν 48 ώρες απομένουν για τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και το στοίχημα της Κυβέρνησης, αλλά και της ίδιας της Επιχείρησης, είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων Επενδυτών. Το ‘deadline’ είναι η 15η Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα και τότε θα είναι γνωστό το εύρος του ενδιαφέροντος”.

Επιστροφή των αγοραστών, λοιπόν για την ΔΕΗ, με τον τίτλο να προσπαθεί πλαγιοανοδικά, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν στον ίδιο βηματισμό, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,78, 1,895 και 1,968 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,326 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+2,55%), ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο “stop long” στα 1,498 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 1,68 ευρώ.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, που μένει να επιβεβαιωθεί, “το εβδομαδιαίο διάγραμμα δίνει τροφή στους υπομονετικούς ‘Bulls’ για τιμές άνω των 2,00 ευρώ”.

Συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ (-1,60%), με εμφανή την παρουσία πωλητή.

Με την διάσπαση – καθοδική διαφυγή χαμηλότερα από τα 8,87 ευρώ, ο τίτλους του Οργανισμού Προγνωστικών έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 9,27 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη της ζώνης 8,70 – 8,60, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,49 ευρώ.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα στον όμιλο Ιντρακόμ (ΙΝΤΚΑ +18,12%, ΙΝΚΑΤ +8%, ΙΝΛΟΤ +7,40%).

Και αν την μητρική την “τραβάει” ψηλότερα η εν εξελίξει κίνηση του Κέκροπα (+0,58%, αλλά με σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 1,86 ευρώ, +7,51% και με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), για τις υπόλοιπες μετοχές, φήμες για αναδιαρθρωτικές κινήσεις στον όμιλο, χρήζουν επιβεβαίωσης.

Τεχνικά και όσον αφορά την ΙΝΤΚΑ, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,8750 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 0,955 ευρώ και βλέπουμε.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+1,85%), εν μέσω φημών για σημαντική συμφωνία με Τράπεζα της Άπω Ανατολής.

Αν συνεχίσει ανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,00 και 2,20 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς το σημερινό +12,30% για την Audiovisual και το +6,09% για την CPI, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν MIG (+7,87%) και Τρ. Αττικής (+1,65%).

Σε νέα υψηλά 12μηνου η Αλουμύλ (+3,77%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Creta Farm (+5,13%), πέντε για το Ιατρικό (+1,27%), αντέδρασε μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+1,50%) και μετά από τρεις πτωτικές η Τεχν. Ολυμπιακή (+4,74%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην Έλαστρον (+2,65%).

Δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως ανέβηκαν αισθητά τα ημερήσια “stop long” τα οποία εντοπίζονται στις 689 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1802 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η πρόσφατη αρνητική ειδησεογραφία, με τη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία, η αναμενόμενη μη εκταμίευση των κερδών των Ελληνικών ομολόγων και η μετάθεση της απόφασης στο επόμενο Eurogroup του Απριλίου, δεν φάνηκε να επηρεάζουν την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, ούτε κατ’ ελάχιστο”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Όπως είχε αναφερθεί και στο προηγούμενο σχόλιο, η δυσκολία διάσπασης των 714 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι εμφανής και η παρουσία ενός νέου καταλύτη είναι αναγκαία για την διάσπαση των επιπέδων αυτών. Όσο η Αγορά συντηρείται χαμηλότερα των επιπέδων αυτών, το βασικό σενάριο παραμένει, σε πρώτη φάση, η κίνηση προς τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 684 μονάδες.

Η περίπτωση των Τραπεζών διαφοροποιείται από αυτή των μη Τραπεζικών τίτλων, καθώς σε αντίθεση με αυτούς, οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να συντηρούνται στα υψηλά πενταμήνου χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς.

Με μια μικρή επιφύλαξη πάντα, για μία ενδεχόμενη κίνηση προς τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 600 μονάδες του δείκτη Τραπεζών, ήτοι 9% ψηλότερα, η εικόνα παραμένει υπεραγορασμένη με τον κλαδικό δείκτη να έχει ήδη διαγράψει διπλή κορυφή στις 575 μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τέλος, η εικόνα στον Τραπεζικό δείκτη θυμίζει διανομή, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα συμπαρασύρει τις Τράπεζες σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που βέβαια θα αναιρεθεί με ένα ημερήσιο κλείσιμο του ΔΤΡ ψηλότερα των 575 μονάδων.

“Παρά τις όποιες αντιξοότητες, η Ελληνική Αγορά δείχνει να βγάζει ‘άμυνες’ σε όποια αρνητικά νέα, όμως η διαγραμματική εικόνα παραμένει αρκετά αποδυναμωμένη, με τα περιθώρια διόρθωσης να παραμένουν αυξημένα” σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη η επικράτηση των πωλητών, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Δείχνουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας οι Ευρωπαϊκές Αγορές, θετικά τα πρόσημα στην Wall Street.

Κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Η ήττα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, εντείνει τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των επόμενων ημερών (σήμερα ψηφίζεται εάν η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή θα ζητήσει καθυστέρηση της διαδικασίας. Αν καταψηφιστεί η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε αύριο Πέμπτη θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση για καθυστέρηση του “Brexit”), αλλά και αργότερα, για το μέλλον της Ίδιας ως επικεφαλής της Κυβέρνησης.

Πιο ισχυρή από ότι αναμενόταν ήταν η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, κατέγραψε άνοδο κατά 1,4%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και πτώση κατά 1,1%, σε σύγκριση με τον περσινό Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 1% άνοδο σε μηνιαία βάση και 2,1% ετήσια πτώση.

Η Βρετανία αναθεώρησε πτωτικά την επίσημη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Χώρας θα αυξηθεί κατά 1,2% το 2019, λιγότερο σε σχέση με την πρόβλεψη για αύξηση κατά 1,6% που ανακοινώθηκε όταν ο Χάμοντ παρουσίασε την αντίστοιχη έκθεση του Οκτωβρίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 και το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% και 1,6% αντίστοιχα, συγκριτικά με ρυθμό 1,6% που ήταν η εκτίμηση του Οκτωβρίου και για τα δύο χρόνια.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΡΡΙ) ενισχύθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Τους τρεις προηγούμενους μήνες ο ΡΡΙ είχε υποχωρήσει. Για τους δώδεκα μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, ενισχύθηκε κατά 1,9%. Ήταν τα πιο μικρά κέρδη από τον Ιούνιο του 2017.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια.

Ανοδικά κινήθηκαν οι παραγγελίες διαρκών Αγαθών τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 0,1%.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση. Ενισχύθηκαν κατά 1,3% τον πρώτο μήνα του έτους, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος του $1,28 τρισ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ανοδική κίνηση 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,95%, από 1,096% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, από τα 10, στα 11 ευρώ, προχωρά η HSBC.

Η Jumbo ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις της Euroxx Securities. H AXE δίνει για την μετοχή της Jumbo τιμή - στόχο στα 19,60 ευρώ, με σύσταση “overweight”.

Από την πλευρά της, η Beta Securities αναφέρει πως η Jumbo κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, με τα καθαρά της κέρδη να διαμορφώνονται στα 98,7 εκατ. ευρώ.

H Pantelakis Securities δίνει σύσταση “overweight” με τιμή - στόχο 20 ευρώ ανά μετοχή.

Εξάλλου, υψηλότερη τιμή - στόχο, στα 18 ευρώ, έναντι 17 προηγουμένως και σύσταση “buy” δίνει η HSBC, για τη μετοχή της Jumbo.

Μέτριο Q4 αναμένει για την Motor Oil η Επενδυτική Τράπεζα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "accumulate" και τιμή - στόχο στα 23,2 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει πτώση κερδών 14%, στα 271 εκατ. ευρώ, για το σύνολο της χρήσης 2018, ενώ εξαιρώντας τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 310 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7% σε ετήσια βάση.

Η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα της Δευτέρα 18 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 702,99 (-0,13%) και 709,76 μονάδων (+0,83%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 709,69 (+0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 710,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος στα 61,2 εκατ., από τα οποία τα 16,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Alpha Bank, Motor Oil και Ελ. Πετρέλαια.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (168.916 συμβόλαια).

Στα 3.901 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.719 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.326, 2.083 για τον Μάρτιο, 2.122 για τον Απρίλιο και 121 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.853) κινήθηκε μεταξύ 1.840 και 1.857 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Τρ. Αττικής, 7.753 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.229), Alpha Bank (35.707), Πειραιώς (14.405), ΔΕΗ (12.435), Εθνική (21.387), Ελλάκτωρα (3.440), ΟΤΕ (1.423), Cenergy (2.079), Intralot (2.786), ΑΔΜΗΕ (2.563), Μυτιληναίο (7.358), Τέρνα Ενεργειακή (1.231), Ελ. Πετρέλαια (1.159), Viohalco (1.285), MIG (26.715), ΓΕΚ (545), Ιντρακόμ (1.917), ΟΠΑΠ (2.005), ΕΧΑΕ (2.266), Lamda Development (1.852), Τρ. Αττικής (4.548), ΕΕΕ (125), Jumbo (769), ΕΥΔΑΠ (455), Τιτάνα (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 25.182, Alpha Bank 31.239, Εθνική 20.805, Πειραιώς 13.327, MIG 33.596, ΔΕΗ 10.204.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,24%

2019-03-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,70%

2019-03-05

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.188.842 τεμ., (από 38.957.427 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.876.316 τεμ. (27.080.636), ΔΕΗ 6.501.581 τεμ. (6.501.581), Eurobank 95.247.675 τεμ. (94.836.749), Εθνική 12.152.156 τεμ. (12.152.156), ΟΠΑΠ 1.305.572 τεμ. (1.275.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v