Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση

Στις 730 μονάδες το πρώτο crash test για τον Γενικό Δείκτη, μετά τις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η «μοιρασμένη» άνοδος μεταξύ τραπεζών και blue chips, η μείωση του τζίρου και τα επόμενα ορόσημα.

XA: Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση
Με το βλέμμα στη Fed, η Wall Street συνέχισε υψηλότερα, με τον S&P 500 να κερδίζει άλλο ένα 0,37%, στις 2.832,94 μονάδες. Στην Ευρώπη, η προσοχή παραμένει στο Brexit, με τον FTSE100 στις 2.799,19 (0,98%) και τον DAX λίγο χαμηλότερα, στις 11.657 μονάδες. Για S&P 500 και DAX σημαντικά τεχνικά σημεία (αντιστάσεις/στηρίξεις) είχαν αναφερθεί αναλυτικά στο προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας.

Στο ΧΑ συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με καταμερισμό της σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με τους traders να περιορίζουν αισθητά τις συναλλαγές τους, ενδεικτικές της βραχυπρόθεσμης τακτικής τους. Μερική κατοχύρωση υπεραξιών (κυρίως στον τραπεζικό κλάδο), έλεγχος της φυσιολογικής ροής προσφοράς που ενεργοποιήθηκε και σε μετοχές-σηματωρούς και αναμονή για τις εξελίξεις στο «τραπεζικό» μέτωπο, ενόψει -καταρχήν- του EwG της Δευτέρας.

Τα 37,641 εκατ. του τζίρου είναι ενδεικτικά της... επιβράδυνσης της ταχύτητας όσον αφορά στην εκδήλωση της ανοδικής κίνησης, με εμφανή έλεγχο, όπως ειπώθηκε, της προσφοράς-ζήτησης.

Στην κρίσιμη ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, μετρώντας 6,80% σε εβδομαδιαία και 29,70% σε μηνιαία μέτρηση, με σημαντική για τον κλάδο εξέλιξη τη συμφωνία ΟΤΟΕ-τραπεζών για 3ετή κλαδική σύμβαση. Στα περίπου 14 εκατ. ο τζίρος σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, με τον μεγαλύτερο, 4,855 εκατ., στην Εθνική και 3,962 εκατ. στη Eurobank, που ήταν και οι 2 από τις 4 με θετικό πρόσημο. Για τον κλάδο, σημαντική είναι η νέα στοχοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως την έχει αναλύσει από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Στις 1.888,70 μον. ο FTSE25, με θεαματική την επαναφορά στο προσκήνιο του ΟΤΕ, καθώς με τζίρο 8,229 εκατ. ενισχύθηκε 1,45% στα 11,18 ευρώ, σε μία πανηγυρική επιβεβαίωση της τεχνικότητας για το δεύτερο βαρύτερο χαρτί του ΧΑ, που μένει να φανεί εάν μπορεί να αποτελέσει έναν από τους... άσους των long στην προσπάθειά τους για υπέρβαση των 1.900-1.910 μονάδων.

Στα 30,75 με υψηλό ημέρας στα 30,94 ευρώ η Coca Cola, η πρώτη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου, με ανοδική φορά σε μηνιαία μέτρηση και 13,43% από την αρχή του έτους.

Στις 725,41 μονάδες ο ΓΔ, πλησιάζοντας τη σημαντική ευρύτερη ζώνη τιμών, πέριξ των 750 μονάδων, όπου οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει γερή κόντρα πωλητών-αγοραστών.

Ωστόσο, προσώρας, μένει να φανεί εάν σήμερα υπάρχουν δυνάμεις για να κινηθεί πάνω από τις 730 μονάδες, εάν αυτές θα είναι από τον τραπεζικό κλάδο (σημείο αναφοράς προς τα άνω οι 603-605 μονάδες) ή τα blue chips ή θα διορθώσουν επιμέρους μετοχές του δείκτη.

Το ενδεχόμενο μίας μικρής διόρθωσης είναι ενεργό από τη χθεσινή συνεδρίαση, κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, αλλά και μέσα στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι είναι οι κινήσεις στα επιμέρους, με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα 2018. Δείγμα γραφής δόθηκε χθες από τη Motor Oil, με τη μετοχή στα 21,80, με υψηλό ημέρας στα 21,85 ευρώ και συναλλαγές αξίας 773.344 ευρώ.

Στήριγμα για το ΧΑ τα εταιρικά κέρδη, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ο οποίος ακτινογραφεί την πρώτη εικόνα των νέων οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων και τη σύγκριση με Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές.

Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 45/49, ενδεικτική και αυτή της μάλλον σταθεροποιητικής εικόνας της συνεδρίασης, της αναμονής αρκετών traders (κυρίως για τα νεότερα από το... τραπεζικό) και των τακτικών stock picking που συνηθίζονται σε τέτοιες φάσεις της αγοράς.

Μετοχές με story που έχουν λόγους να δοκιμασθούν σήμερα οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΑΣΩ, καθώς εξελίξεις στα επιμέρους δημιουργούν προϋποθέσεις μόχλευσης σε ένα μέρος της αγοράς. Και αυτό αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, ενθαρρυντική ένδειξη και δείγμα χρηματιστηριακής υγείας, συνακόλουθα της σταδιακής βελτίωσης του κλίματος σε κλάδους και τομείς δραστηριότητας ικανών να παράξουν ειδήσεις/εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v