Τράπεζες: Οι νέοι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Τι έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, πόσο φιλόδοξα γίνονται τα σχέδια που θα υποβληθούν προς έγκριση έως τα τέλη του μήνα. Αναλυτικά οι κινήσεις μείωσης ανά τράπεζα. Η κρισιμότητα της εφαρμογής των σχεδίων της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Τράπεζες: Οι νέοι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το λίφτινγκ που κάνουν οι τράπεζες στα 3ετή πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία πρέπει να εγκριθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στο τέλος Μαρτίου ενώ παράλληλα «χτίζονται» και οι στόχοι μείωσης των ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στα τελικά πλάνα με τους στόχους μείωσης των NPEs μέχρι και τα τέλη του 2021 δεν θα υπάρχουν σοβαρές, ανατρεπτικού χαρακτήρα εκπλήξεις, αλλά ορισμένοι κρίσιμοι αστερίσκοι, καθώς σε κάποιες τράπεζες βρίσκονται υπό εξέλιξη πιο δραστικά και εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) δεσμεύονται -με μικρές αποκλίσεις ανά τράπεζα- ότι θα μειώσουν εντός της επόμενης 3ετίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα λίγο πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, με την αίρεση το ποσό να αυξηθεί σημαντικά μετά την εφαρμογή τόσο του σχεδίου του ΤΧΣ που στηρίζεται στην τιτλοποίηση NPEs έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, όσο και του ριζοσπαστικού σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θρυαλλίδα που οδήγησε και οδηγεί στην υιοθέτηση από την πλευρά των τραπεζών πιο επιθετικών, με εμπροσθοβαρή χαρακτήρα κινήσεων αποτελεί η αλλαγή στρατηγικής από τη Eurobank με τη δημιουργία του SPV, στο οποίο θα μεταφερθούν τα NPEs της τράπεζας και η πλειονότητα αυτών θα τιτλοποιηθεί εντός του 2019.

Πλην των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος για πρώτη φορά μπαίνουν στο κάδρο των ετήσιων στόχων και του 3μηνιαίου ελέγχου και τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, εντός της επόμενης 3ετίας (σ.σ. μέχρι τα τέλη του 2021) οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύονται να «διώξουν» από τους ισολογισμούς τους καταρχήν το στοκ των 25.000 ακινήτων που ήδη έχουν, αλλά και να δρομολογήσουν την πώληση των χιλιάδων ακινήτων που θα αποκτούν σε ετήσια βάση από τους πλειστηριασμούς.

Πόσα NPEs θα μειωθούν ανά τράπεζα

Eurobank

Η Eurobank δεσμεύεται ότι την 3ετία 2019-2021 θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 13,2 δισ. ευρώ (από 16,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021). Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης, κατά 10,6 δισ. ευρώ, θα γίνει φέτος και θα προέλθει ως εξής: Τον Ιούλιο κατά 2 δισ. ευρώ από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων (γνωστό ως project Pillar), κατά 7,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο από την τιτλοποίηση καταγγελμένων (στεγαστικών, επιχειρηματικών κ.ά.) και κατά 1,1 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις και ανακτήσεις μέσω ρυθμίσεων. Το 2020 η τράπεζα δεσμεύεται να μειώσει τα NPEs κατά 1,4 δισ. ευρώ και το 2021 κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Alpha Βank

Το 3ετές πλάνο με τους στόχους μείωσης των NPEs της Alpha Bank προβλέπει συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 13,8 δισ. ευρώ, από τα 21,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 στα 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα εξετάζει μια σειρά από πιο επιθετικές κινήσεις -ακόμη και τη δημιουργία SPV, υπόθεση σχετικά «εύκολη» καθώς δεν χρειάζεται κεφάλαια-, ωστόσο αναμένει και τις εξελίξεις για τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ. Ανεξάρτητα από τις extra κινήσεις, με βάση το πλάνο, το 2019 η τράπεζα θα μειώσει τα NPEs κατά 5 δισ. ευρώ: 2,8 δισ. από πωλήσεις/τιτλοποιήσεις, 1,6 δισ. ευρώ από διαγραφές και 600 εκατ. ευρώ με οργανικά μέσα. Για τη διετία 2020-2021, προβλέπεται μείωση των NPEs κατά 8,8 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα

Ξεκινώντας το 2019 με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 16,1 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται με βάση τους ετήσιους -έως και το 2021- στόχους να μειώσει τα NPEs κατά 10 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας, έτσι ώστε να διαμορφωθούν στα 6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικοί στόχοι θα είναι πιο φιλόδοξοι και πάντα σε συνάρτηση με τα σχέδια του ΤΣΧ και της ΤτΕ. Η μείωση κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ θα προέλθει: Κατά 4,6 δισ. ευρώ από πωλήσεις/τιτλοποιήσεις, 2,5 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς, 2 δισ. ευρώ από ανάκτηση πληρωμών μέσω ρυθμίσεων/άφεσης χρέους και 500 εκατ. ευρώ από διαγραφές.

Τρ. Πειραιώς

Το 3ετές πλάνο με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την υπό εξέλιξη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, μέσω της σύστασης μιας εταιρείας ειδικού σκοπού και πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στον ξένο επενδυτή. Η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με την κοινοπραξία Pimco-Intrum, αλλά και το αμερικανικό fund Cerberus.

Με βάση το πλάνο μείωσης, η τράπεζα θα περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ (από 26,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 στα 13,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021). Η μείωση θα προέλθει: Κατά 5,6 δισ. ευρώ από πωλήσεις, 4,1 δισ. ευρώ από διαγραφές, 1,9 δισ. ευρώ από πλειστηριασμούς και κατά 8,2 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις. Βέβαια, με τη νέα στρατηγική αναμένεται σημαντικό κομμάτι από τα τελευταία 8 δισ. ευρώ να πάρει τον δρόμο της τιτλοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v