Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέζεται χαμηλότερα ο ΓΔ

Κάτω από τις 720 μονάδες υποχωρεί η αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να «γυρίζει» στο κόκκινο μετά τα πρωινά κέρδη. Πτώση άνω του 2% για Πειραιώς, Alpha. Πιέσεις και για ΔΕΗ, Motor Oil. Τι δείχνει ο χαμηλός τζίρος.

ΧΑ: Πιέζεται χαμηλότερα ο ΓΔ

Χαμηλότερα με... βαρίδι τις τράπεζες το ΧΑ. Σε αναμονή των νεότερων για το θέμα των πλειστηριασμών/πρώτης κατοικίας ορισμένοι traders προχωρούν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεών τους.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον γενικότερο σχεδιασμό και τη λογική προεξόφλησης που έφερε τον τραπεζικό κλάδο έως την περιοχή των 600 μονάδων, κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες «κλειδώνουν» υπεραξίες με συνέπεια τη διόρθωση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 580 μονάδων. Το λίγο ως πολύ αναμενόμενο «γύρισμα» των τραπεζικών παρασύρει χαμηλότερα την πλειονότητα των blue chips και μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το ενδεχόμενο μίας εντός πλαισίου διόρθωσης της αγοράς, με επίκεντρο τις τράπεζες, ήταν το επικρατέστερο σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς τις τελευταίες συνεδριάσεις, κυρίως δε με της χθεσινής.

Σε δοκιμασία και προς επιβεβαίωση (ή όχι) οι πρώτες/χαμηλότερες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες, με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές και ανάλογο τζίρο.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο τζίρος που πραγματοποιείται χθες-σήμερα στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον μέσο όρο που είχε πραγματοποιηθεί στην τελευταία φάση της ανοδικής αντίδρασης του ΔΤΡ από τα επίπεδα των 500 μονάδων (στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου). Γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση πως πρόκειται για μικρού εύρους πωλήσεις κατά κύριο λόγο στην κατεύθυνση του «κλειδώματος» υπεραξιών. Θυμίζω πως για τον ΔΤΡ η απόδοση διαμορφώνεται σε 4,92% σε διάστημα εβδομάδας και 27,41% σε μηνιαίο. Πρακτικά αυτό δικαιολογεί τις πωλήσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ, που είχαν γίνει στις μετοχές των συστημικών τραπεζών στις 13:15. Αξία συναλλαγών όντως πολύ χαμηλότερη αυτής που είχε προηγηθεί στην άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο 1,35 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,672 της Εθνικής, στο 0,6625 της Eurobank και στο 1,373 ευρώ της Πειραιώς. Με πωλητές και αρνητικό πρόσημο και οι τέσσερις και συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά (σε ημερήσιο) για τον τίτλο της Eurobank.

Υπερισχύουν οι πωλητές και στα blue chips, καθώς θετικό πρόσημο «γράφουν» Coca Cola, EXAE, Sarantis, Fourlis και χωρίς μεταβολή ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Στα 11,21-11,07 η μετοχή του ΟΤΕ, με την υψηλή ημέρας στην πρώτη ώρα συνεδρίασης στα 31-30,86 της Coca Cola, που σε αντίθεση με του Οργανισμού η υψηλή ημέρας σημειώθηκε λίγο πριν τις 13:10.

Ρευστοποιήσεις και απώλειες σχεδόν 4% για τη μετοχή της Motor Oil, την αμέσως επομένη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2018, «κλείδωμα» θέσεων και στη ΔΕΗ, που διορθώνει 3,57% στο 1,595 ευρώ.

Στις 13:25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 32/58, σε μία απολύτως φυσιολογική τροπή της τάσης της αγοράς. Σε Παπουτσάνη (με αυξημένο τζίρο), J&P ΑΒΑΞ, Μουζάκη, Πλαστικά Θράκης, ΜΕΡΚΟ η μεγαλύτερη θετική απόδοση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v