Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 715 μονάδες για τον ΓΔ καθώς οι τραπεζικές μετοχές ξεπερνούν τις αρχικές πιέσεις και καταγράφουν κέρδη. Ανοδος για τα blue chips, ξεχωρίζει ο ΟΤΕ, με άνοδο άνω του 2%, αλλά και Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια.

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια συντήρησης του ΧΑ πάνω από τις 700 μονάδες.

Στο επίκεντρο η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με την προσοχή των traders παράλληλα στην ομιλία Ντράγκι (στις Βρυξέλλες) και ανακοίνωση ΑΕΠ των ΗΠΑ (τέταρτο τρίμηνο).

Στις 11.335 μονάδες χαμηλότερα κατά 0,11% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.798 μονάδες οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Στο ΧΑ, εμφανείς οι προσπάθειες των traders να συντηρηθεί η αγορά πάνω από το όριο των 700 μονάδων, σε μία συγκυρία που συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, απόρροια της μη επίτευξης -ακόμη- συμφωνίας μεταξύ δανειστών - Αθήνας για την πρώτη κατοικία.

Από την αρχή της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις στις μετοχές του κλάδου, εύλογα καθώς η... βουτιά της Παρασκευής σε συνδυασμό με τη θετική απόδοση (σε διάστημα μηνός) δικαιολογούσαν κινήσεις κατοχύρωσης υπεραξιών και στις τέσσερις τραπεζικές. Η μη επίτευξη -ακόμη- συμφωνίας ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως θα συντηρούσε το πλεονέκτημα που απέκτησαν οι short προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και δη στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το 34% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο να έχει αλλάξει χέρια στον τίτλο της Alpha Bank. Ακολουθούν Εθνική και Eurobank.

Εως τις 518,65 μονάδες ο ΔΤΡ, με σημείο αναφοράς τις 510 (κάτω όριο ) και τις 548 (άνω όριο), με τον κλαδικό δείκτη να «μετρά» απώλειες σχεδόν 7% σε διάστημα μηνός. Ωστόσο, ακόμη, κρατά θετική απόδοση 5,51% σε διάστημα μηνός.

Και ενώ στις τράπεζες συνεχίζονται οι λίγο ως πολύ αναμενόμενες πωλήσεις, σε συγκεκριμένα blue chips επιχειρείται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Με πρώτο και καλύτερο τον ΟΤΕ, όπου επιβεβαιώνεται πλήρως η ισχύς του -σε αυτή τη φάση της αγοράς- καθώς με το 39% της αξίας συναλλαγών συνεχίζει υψηλότερα. Στα 11,56 ευρώ, με άνοδο 2,12%, συμβάλλει ώστε λίγο πριν τις 12:00 η αγορά να περάσει έστω και οριακά σε θετικό πρόσημο.

Από κοντά και η Coca Cola, αλλά με μόλις 722 μετοχές (22.099 ευρώ) αντιδρά κατά 0,69% στα 30,69 ευρώ.
ΟΤΕ και Coca Cola, ακριβώς όπως αναφέραμε στα τελευταία σχόλιά μας, λειτουργούν υπέρ των long, απορροφώντας σημαντικό μέρος των πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες.

Μάλιστα η ισχυροποίηση της αντίδρασης του τίτλου του ΟΤΕ είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αγορές και σε μία σειρά blue chips, με Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο να κερδίζουν έδαφος. Οπως επίσης, Sarantis, ΤΙΤΑΝ, Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ.

Στις 12:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώνεται στις 38/44, με τις Creta Farms, ΜΕΡΚΟ, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ικτίνο κ.α. να ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v