Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρεκόρ τετραμήνου σε τραπεζικές απώλειες

Με πτώση 6,2% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τον κλάδο. Στις 708 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης. Απώλειες για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και άμυνες από την Coca Cola. Στα 49 εκατ. οι συναλλαγές.

ΧΑ: Ρεκόρ τετραμήνου σε τραπεζικές απώλειες

Είχαν καιρό να δουν όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ “day by day” τόσο “ηχηρή” επανεμφάνιση των πωλητών, με κύριο στόχο των συντεταγμένων “πυροβολισμών”, το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, η επικράτηση των “sellers”, ήταν τουλάχιστον εμφατική, με αποτέλεσμα να κλείσουν στο χαμηλό ημέρας ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Εξαιρετικά υποτονική η όποια προσπάθεια αντίδρασης από τα μη Τραπεζικά blue chips, είχε σαν αποτέλεσμα την αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και η εικόνα θα ήταν χειρότερη, αν έλειπαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους, με την ΕΕΕ να δίνει τις σημαντικότερες βοήθειες και λόγω αυξημένου “ειδικού βάρους”.

Παρά τις σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα” ο τζίρος παρέμεινα στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, ενώ λίγες αλλά άξιες αναφοράς, ήταν οι κινήσεις που έλαβαν χώρα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω, τουλάχιστον, επιφυλακτικού κλίματος, σε Ευρώπη και Wall Street, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε η απόδοση του Ελληνικού 10ετους (3,759%) στην Αγορά ομολόγων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η παράταση της χρονικής προθεσμίας για συμφωνία Βρετανίας και Ε.Ε., σε συνδυασμό με την κορύφωση της αβεβαιότητας σε σχέση με την ψήφιση συμφωνίας από τη Βουλή στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που οριοθέτησε η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής, με ανοικτό το ενδεχόμενο άτακτου ‘Brexit’, συνιστά μείζονα ‘μαύρο κύκνο’ για τις Αγορές. Η κατάθεση του ‘νέου Ν. Κατσέλη’, θα αποκαλύψει το μέγεθος της απόστασης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές. Οι αναταράξεις είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο στην σημερινή συνεδρίαση για το Χ.Α.”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί σταθεροποιητικά, λόγω επερχόμενου τριημέρου, με ήπιο ενδιαφέρον” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Δεύτερη αναιμική ανοδική συνεδρίαση χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σχεδόν στις 718 μονάδες. Το momentum παραμένει ουδέτερο, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 720 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 710 μονάδες” ήταν η άποψη της Merit Sec.

“Ανοδικές Τράπεζες, χαλαρότητα στα υπόλοιπα blue chips, κινητικότητα στον όμιλο Viohalco και σχετικά χαμηλός ‘καθαρός’ όγκος συναλλαγών, τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 701 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1820 και αντίσταση στις 1902. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 531 μονάδες και αντιστάσεις στις 603 - 618. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με την βοήθεια των Τραπεζών, συνεχίζει την πορεία του εντός ανοδικού καναλιού με στόχο τις 743 και πρώτο εμπόδιο τις 730. Σε αυτό το σημείο, έχουμε αντικρουόμενα σήματα, από τους ταλαντωτές και στασιμότητα στον όγκο συναλλαγών, με αυξημένη πιθανότητα διόρθωσης, αν δεν εμφανιστούν ειδήσεις καταλύτες. Η όποια διόρθωση έχει στηρίξεις στην ζώνη 710 - 700, σημεία που δεν επηρεάζουν την γενική εικόνα”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή συνεδρίαση και οι τέσσερις μετοχές “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα ασφαλώς δίνει όλα τα “bonus” στους εν δυνάμει πωλητές, κάτι για το οποίο συνηγορεί και η τεχνική ανάλυση του Τραπεζικού δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αν και ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 578,77 μονάδες (+1,31%), η συνέχεια ήταν συνώνυμη της επικράτησης των εν δυνάμει πωλητών και με την συνδρομή των κινήσεων “stop long” από τους φοβισμένους traders, ο εν λόγω δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 538,67 μονάδες (-5,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 538,78 (-5,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 537,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,22%.]

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,22% του Τραπεζικού δείκτη, σηματοδοτεί τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου 4μηνου και πλέον, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 20/11/2018 (-6,34%).

Από την άλλη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 548 μονάδων, έδωσε εμφατικό σήμα αποβίβασης, με το “stop short” να εντοπίζεται στις 603 μονάδες και τις επόμενες στηρίξεις στις 487 και 447 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης, έφερε ανασύνταξη στις τάξεις των αναλυτών, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της ήπιας κίνησης, εν όψει και επερχόμενου τριημέρου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσεως 2018.

Σύμφωνα με τους ίδιους, από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, αλλά και τις ενημερώσεις των αναλυτών από τις διοικήσεις των εισηγμένων, καταγράφεται μία θετική εικόνα αναφορικά με τις προοπτικές του 2019, η οποία μπορεί να στηρίξει τη βελτίωση των αποτιμήσεων συγκεκριμένων εταιρειών.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΒΙΟ (+1,86%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,90%), ΕΕΕ (+1,40%), ΜΟΗ (+1,66%), ΜΠΕΛΑ (+0,14%), ΟΤΕ (+0,44%), ΦΡΛΚ (+0,39%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “παραμένει σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος στόχος μας για εξασφάλιση χαμηλού κόστους χρηματοδότησης δήλωσε σε conference call με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2018 ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας, αγνώστου μορφής και χρονισμού, νέας μελλοντικής προσπάθειας, ανάλογη με εκείνη που αποσκοπούσε στη μεταφορά της έδρας του ομίλου από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Κατά τα λοιπά, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία της για καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2019, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει σε Αίγυπτο και Τουρκία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Τσιμεντοβιομηχανίας αθροίζει τέσσερις πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε. Στα 19,50 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 19,21 και 18,90 ευρώ. Στα 19,72 και 20,67 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις.

Ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,40), επιβεβαιώνοντας το ρόλο του “σωματοφύλακα” για τους βασικούς δείκτες.

Στα 29,51 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 31,10 η επόμενη αντίσταση.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της BriQ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,055 ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, η στήλη εντόπισε εγκαίρως την εν εξελίξει κίνηση στον Μουζάκη (+5,97% και όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ενώ σήμερα έδωσε σήμα επιβίβασης και η Foodlink (+7,83%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Νηρέα (+4,81%), Τρ. Αττικής (+0,11%), ΕΛΧΑ (+2,30%) και τρεις συνεχόμενες ανοδικές για την Γενική Εμπορίου (+2,26%).

Επιστροφή αγοραστών σε Τεχν. Ολυμπιακή (+2,73%), Πλαίσιο (+0,47%), Εβροφάρμα (+1,32%), Intralot (+0,83%), εμφάνιση αγοραστή στην Medicon (+3,68%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+3,20%), ενώ ατελείωτος δείχνει ο πωλητής στην Frigoglass (-3,85%).

Έδειξε να γέρνει ελαφρώς η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop long” εντοπίζεται στις 689 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 1802 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,92% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 8,36% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 15,48% και ο Τραπεζικός κέρδη 21,87%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Η περασμένη βδομάδα ήταν σταθεροποιητική - διολισθητική για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Όσο δεν βγαίνουν επιθετικοί πωλητές σε επίπεδα που διατηρούνται πάνω από τις 700 μονάδες, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τους ‘long’, δηλαδή αυτούς που ποντάρουν σε συνέχιση της ανόδου”, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Στην Ελλάδα, όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στις εκλογές και έχει αυξηθεί η ένταση της αντιπαράθεσης.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά, δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το βασικό θέμα παραμένει ο Νόμος που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη και η επίλυση των “κόκκινων” δανείων. Ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, αποτελεί ακόμα “καυτή πατάτα” για την Κυβέρνηση και οι συνεχείς εξαγγελίες και υπαναχωρήσεις, δημιουργούν ανησυχία στους πιθανούς Επενδυτές.

Πάλι συζητάμε για κρίσιμο Eurogroup, πάλι συζητάμε για μη εκταμίευση της δόσης και άλλα θέματα που αρχίζουν να γίνονται γραφικά.

Οι εξελίξεις είναι λίγο - πολύ δρομολογημένες. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι, ότι οι Δανειστές θα είναι πιο χαλαροί μέχρι τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν θα βάλουν “νερό στο κρασί τους” για θέματα όπως τα “κόκκινα” δάνεια και οι Αποκρατικοποιήσεις, που θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για να μη ζητήσει ξανά λεφτά η Ελλάδα.

Οι αξιολογήσεις των Ξένων Οίκων είναι πλέον το ισχυρό χαρτί των Δανειστών, αλλά και οι “αυστηρές προειδοποιήσεις” ειδικά από το ΔΝΤ. Οι εκταμιεύσεις χρημάτων αφορούν μικρά ποσά, αλλά η Ελλάδα πλέον εξαρτάται από τις Αγορές.

Παρόλα αυτά, επειδή η σημερινή Κυβέρνηση έχει δείξει τι είναι, επειδή όλη η Ευρώπη είναι σε προεκλογική περίοδο και επειδή η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι το ίδιο, ή περισσότερο φιλική στις επενδύσεις, οι Επενδυτές φαίνονται λίγο πιο χαλαροί. Μετά τις Ευρωεκλογές τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και αυτό προβληματίζει τους πάντες.

Την επόμενη βδομάδα τελειώνουν τα περιθώρια (για πολλοστή φορά) για το διάδοχο του Νόμου Κατσέλη και θα έχουμε (ελπίζουμε) πιο χειροπιαστά στοιχεία να αναλύσουμε.

“Παρά την πτώση της Παρασκευής που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το Χρηματιστήριο είναι κλειστό τη Δευτέρα, τη στιγμή που τα Ξένα διορθώνουν και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και νέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τεχνικά όσο κρατιόμαστε πάνω από τις 700 μονάδες του Δείκτη, μπορούμε να λέμε ότι το κλίμα είναι θετικό”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να ταλανίζετε πλησίον της ζώνης στήριξης των 715 με 700 μονάδων, δίχως μέχρι τώρα να έχει αποδείξει ότι διαθέτει τις κατάλληλες δυνάμεις για να διέλθει πάνω από τις 742 και κυρίως πάνω από τις 750 μονάδες”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Έτσι, μέχρι να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η εν λόγω ανοδική κίνηση, ο Δείκτης θα λαμβάνει τιμές μέσα στο αποτυπωμένο βραχυχρόνιο κανάλι, όπου έχει ως άνω πλευρά τις 735 μονάδες και ως κάτω τις 697 μονάδες. Ανοδική, ή καθοδική λύση του εν λόγω σχηματισμού, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ενεργών Επενδυτών, βάζοντας ως αρχικό στόχο κίνησης, για το μεν πρώτο σενάριο τις 750 μονάδες και για το δε δεύτερο τις 683 με 678 μονάδες.

Βραχυχρόνια κόπωση και ανοδικό δισταγμό έφερε η επαφή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το όριο των 1900 μονάδων, δημιουργώντας συνθήκες καθοδικής υποχώρησης προς τη στήριξη των 1855 μονάδων. Όσο ο δείκτης τώρα κρατάει τις 1855 - 1845 μονάδες, θα επιχειρήσει άλλη μια προσπάθεια ανοδικής διευθέτησης της περιοχής αντίστασης, που εκτείνεται μεταξύ των 1900 μονάδων και του σημείου από όπου διέρχεται η άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καναλιού στις 1922 μονάδες περίπου. Όμως μια καθοδική διάτρηση των 1845 μονάδων, θα προκαλέσει βίαιη καθοδική κίνηση προς τις 1810 με 1800 μονάδες.

Η διαγραμματικά στρυφνή αντίσταση των 604 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, ενεργοποίησε γρήγορη καθοδική κίνηση αποφυγής προς τη σημαντική στήριξη των 550 μονάδων, καταστρατηγώντας όμως στη πορεία τον μέχρι πρότινος ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας και βραχυχρόνιας κίνησης των “Bulls”. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια, καθώς σε περίπτωση επιβεβαιωμένης αδυναμίας διακράτησης των 550 μονάδων, τότε το “στρατόπεδο των Bears” θα πάρει το πάνω χέρι, σπρώχνοντας τον Τραπεζικό δείκτη προς το 500ρικο.

“Εάν ο εν λόγω δείκτης πατήσει ανέλπιστα με δύναμη πέριξ των 550 - 530 μονάδων και τιναχτεί άνω των 604 μονάδων, τότε ‘τα αίματα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ανάψουν για τα καλά’ καβαλώντας πλέον το ‘καλάμι’ για τις 670 μονάδες” εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, επανάφερε τον σκεπτικισμό στην Αγορά, βάζοντας στο επίκεντρο των πωλήσεων τον Τραπεζικό κλάδο”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η απόκλιση μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών ως προς τους όρους ένταξης των “κόκκινων” δανείων, βάζει σε αμφισβήτηση το ορόσημο του Euroworking Group της 25ης Μαρτίου, ανεβάζοντας τις πιθανότητες για μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Αντίστοιχα στις Αποκρατικοποιήσεις παρατηρούνται νέες, ολιγοήμερες μεν καθυστερήσεις, αλλά με αποτέλεσμα να χάνεται η δυναμική της είδησης και οι Επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής.

Σε μια Αγορά που τα κέρδη από την αρχή του έτους προσέγγισαν το 20%, σε επίπεδο Δείκτη, η αναμονή αυτή εκφράστηκε και με κατοχύρωση κερδών, όχι άδικα αφού σε πολλές περιπτώσεις οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ήταν άκρως δελεαστικές για το χρόνο στον οποίο επιτεύχθηκαν.

Πέρα από τις καθυστερήσεις που είναι πια μέρος του προγράμματος, η εβδομάδα παρουσίασε αξιόλογη κινητικότητα καθώς εντείνονται οι ρυθμοί των ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις, συνοδεύεται από ικανοποιητικά μερίσματα και η επίπτωση των αλλαγών, λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΠ, θετική ως προς την βελτίωση των μελλοντικών λειτουργικών επιδόσεων, όσων εταιρειών έχουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Η ένταση των ανακοινώσεων υποστηρίζει το επιλεκτικό ενδιαφέρον, το οποίο κινείται και από την προσδοκία εξαγορών και συγχωνεύσεων σε κλάδους αιχμής, όπως οι Κατασκευές, η Ενέργεια, η εκμετάλλευση Ακινήτων, τα Νοσοκομεία και οι Μεταφορές. Η διάχυση του ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει κλειδώσει εντός Αγοράς τα κέρδη από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, διατηρώντας την συναλλακτική δραστηριότητα σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε σε δυναμική όταν προσέγγισε τις 730 μονάδες και έκτοτε κινείται διορθωτικά με αποκορύφωμα την πίεση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η τάση ωστόσο δεν έχει αλλάξει, καθώς το υποστηρικτικό ανοδικό κανάλι βρίσκεται κοντά στις 695 μονάδες.

Η άμεση προσέγγιση της περιοχής αυτής, θα ενεργοποιήσει, σε πρώτη φάση, ανοδική αντίδραση, από την ένταση της οποίας θα κριθεί αν ολοκληρώθηκε η πρόσφατη διορθωτική κίνηση.

Ο MACD μετά από αρκετή κόπωση σε υπερτιμημένες ζώνες, έδωσε σήμα πώλησης στην συνεδρίαση της Τετάρτης, προϊδεάζοντας για την επερχόμενη διόρθωση, ενώ και οι ταλαντωτές έχουν πλέον αποφορτιστεί από τις ζώνες υπερβολής.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά, επηρεασμένη και από τις διορθωτικές κινήσεις που παρατηρούνται στο τέλος κάθε τριμήνου.

Η κατά μία ημέρα μικρότερη εβδομάδα, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, κάθε άλλο παρά αδιάφορη φαίνεται, καθώς σημαντικό πλήθος εταιρειών συνωστίζεται στην δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Την Τετάρτη 27/3 ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα και μέρισμα μετά το τέλος της συνεδρίασης. Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου η Μυτιληναίος μαζί με την Frigoglass ανακοινώνουν μεγέθη για την χρήση του 2018 ενώ το απόγευμα ακολουθούν Alpha Βank, Εθνική Τράπεζα, Lamda Development και Αεροπορία Αιγαίου.

Την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει την αυλαία των αποτελεσμάτων, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τις λιανικές πωλήσεις για τον Ιανουάριο του 2019” σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχετική επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρούν Πετρέλαιο και Ευρώ, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει ο Χρυσός.

Για το Πολύτιμο Μέταλλο, απαιτείται αυξημένη προσοχή, αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των $1346 ανά ουγκιά, καθώς, τεχνικά, θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, παράταση ως τις 22 Μαΐου έδωσαν στο “Brexit” οι Αρχηγοί των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι.

Όπως αναφέρεται σε προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου της Ε.Ε., είναι αδύνατο να υπάρξει παράταση του “Brexit” πέρα από την ημερομηνία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι Ηγέτες επανέλαβαν ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί.

Πολύ χειρότερα του αναμενόμενου ήταν τα στοιχεία για τον PMI της Ευρωζώνης τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit, η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων, σχεδόν, έξι ετών.

Ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης μειώθηκε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, έναντι του 51,9 που ήταν το Φεβρουάριο και των 52 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης PMI του τομέα Μεταποίησης συρρικνώθηκε περαιτέρω, στο 47,6 τον Μάρτιο, από 49,3 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013. Σημειώνεται πως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο PMI υπηρεσιών θα ενισχύονταν λίγο, στο 49,5.

“Αν οι Ευρωπαϊκές Αυτοκινητοβιομηχανίες φτιάξουν Μονάδες στις ΗΠΑ, τότε δεν θα έχουν δασμούς”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox Business Network, ενώ, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε πως “πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία”.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 21 μηνών υποχωρεί τον Μάρτιο ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit στις ΗΠΑ, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του τομέα Υπηρεσιών αποδυναμώνεται σε χαμηλό δύο μηνών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο ΡΜΙ Μεταποίησης διολίσθησε στις 52,5 μονάδες, από 53 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης από τις Υπηρεσίες υποχώρησε στις 54,8 μονάδες, από 56 τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τη “National Association of Realtors”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών έκαναν άλμα κατά 11,8%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,51 εκατ. τον περασμένο μήνα. Ήταν το πιο υψηλό σημείο από τον Μάρτιο του 2018 και αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 5,1 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 723 (+0,71%) και 707,33 μονάδων (-1,47%), επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στις 17.00, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 708,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,35%.

Ο τζίρος στα 47 εκατ., από τα οποία τα 10,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απέσπασαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν “κοκκίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Grivalia, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, όμως για 15 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.179 συμβόλαια).

Στα 5.856 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.822 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 903, 880 για τον Απρίλιο, 23 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.855) κινήθηκε μεταξύ 1.845 και 1.885 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (140.943 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.365), Alpha Bank (4.498), Πειραιώς (7.045), ΔΕΗ (271), Εθνική (8.026), Ελλάκτωρα (653), ΟΤΕ (365), ΓΕΚ (1.362), Μυτιληναίο (231), Viohalco (346), MIG (2.170), ΑΔΜΗΕ (556), Τρ. Αττικής (189), Τέρνα Ενεργειακή (245), Ελ. Πετρέλαια (146), Jumbo (115), ΟΠΑΠ (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.754, Alpha Bank 33.065, Εθνική 34.119, MIG 63.479, ΔΕΗ 16.604, Πειραιώς 21.827, Ελλάκτωρα 10.989.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                Name of Issuer                          NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,31%

2019-03-12

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.178.804 τεμ., (από 40.178.804 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.471.099 τεμ. (25.528.442), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 91.057.949 τεμ. (93.732.711), Εθνική 12.348.846 τεμ. (12.348.846), ΟΠΑΠ 1.339.137 τεμ. (1.339.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v