Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 710 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών να εντείνονται. Πτώση άνω του 5% για Εθνική, Πειραιώς. Ανοδικά η Coca Cola. Αύξηση συναλλαγών στον ΟΤΕ. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Πιέζονται οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κρατά το θετικό πρόσημο το ΧΑ, κόντρα στη διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών.

Με μέτριες συναλλαγές/τζίρο συνεχίζεται η συντήρηση δυνάμεων στο χρηματιστήριο, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές και στη Wall Street τα futures παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στο ΧΑ, οι long έχουν σταθερά μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα, με μόνο ένα μικρό διάλειμμα λίγο πριν τις 12:00. Συνεδρίαση διατήρησης κεκτημένων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η σημερινή, τελευταία της εβδομάδας και με την αργία της Δευτέρας να ακολουθεί δικαιολογώντας τις μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Σε τηλεπικοινωνίες και τραπεζικό κλάδο το 58% της αξίας συναλλαγών, με τον δείκτη να κυμαίνεται υψηλότερα των 1.870 μονάδων, την ώρα που ο Δείκτης Τραπεζών ενισχύεται ελαφρώς στις 573 και ο Γενικός Δείκτης στις 720 μονάδες.

Στο επίκεντρο, λόγω πρώτης κατοικίας μεν ο τραπεζικός κλάδος, με τη Μαρίνα Μάνη να σημειώνει πως η κατάθεση της νέας ρύθμισης στην Βουλή αναμένεται να γίνει σήμερα αλλά ακόμη και εάν πάει για την επόμενη εβδομάδα, θα είναι για καλό. Ανεξάρτητα από το πότε θα κατατεθεί, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ψηφισθεί μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά μετά το EwG της Δευτέρας. Από τη μέχρι τώρα εικόνα του τραπεζικού κλάδου, της αγοράς κρατικών τίτλων αλλά και όσων συζητήθηκαν στην εκδήλωση της Morgan Stanley στο Λονδίνο (για τις τράπεζες), επικρατέστερο παραμένει το σενάριο της «ομαλής συμφωνίας» δανειστών - ελληνικής πλευράς.

Αυτό αποτυπώνεται και σήμερα στη ροή συναλλαγών και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, με τον τζίρο σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προηγηθεί στη διάρκεια της θεαματικής ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά των 370 μονάδων (την 1η Φεβρουαρίου, κυρίως όμως από τις 465 της 22ας Φεβρουαρίου). Στα 4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, που έχει γίνει στις τράπεζες, με μεγαλύτερη στην Alpha Bank.

Ωστόσο «μετοχή της ημέρας» είναι ο ΟΤΕ, και λόγω αυξημένων συναλλαγών και με αφορμή το θετικό «γύρισμα» από τα 11,12 πάνω από τα 11,30 ευρώ. Η... επιστροφή της μετοχής στα επίπεδα των αρχών Μαρτίου πραγματοποιείται με κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, ένδειξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πως στον τίτλο του Οργανισμού τοποθετούνται «ισχυρά χέρια». Στα 12,05 ευρώ η υψηλή τιμή και στόχος για τους long, στην περίπτωση που συντηρηθεί το ανοδικό momentum. Στα 6,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 13:50, με δεύτερη στη σχετική κατάταξη τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Με πωλήσεις από τα 9,03 έως τα 8,97 ευρώ, στον τίτλο του Οργανισμού.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές η μετοχή της Coca Cola επανέρχεται υψηλότερα, από τα 30,02 έως τα 30,63 ευρώ, πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά στα τοπικά υψηλά των 31,90 (από την συνεδρίαση της 18 Ιουλίου). Με Coca Cola και ΟΤΕ σε άνοδο και με αυξημένες συναλλαγές στον Οργανισμό, οι long έχουν προβάδισμα έναντι των short.

Ανοδικά με αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco αλλά και Grivalia, Motor Oil, ΟΛΠ, EXAE, ΕΛΠΕ, Fourlis.

Στις 13:55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 46/41 (καλύτερη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση).

Κινητικότητα σε Foodlink, Attica Bank, Νηρέας, Μουζάκης, Asco, Αλουμύλ, ΕλβάλΧαλκόρ, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, ΕΚΤΕΡ, Πλαστικά Θράκης, Profile.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v