Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η πίεση στις τράπεζες και στα blue chips αντίβαρο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Οι διαφωνίες κυβέρνησης - δανειστών για το νέο νόμο Κατσέλη βαραίνουν στον τραπεζικό κλάδο. Ποιες μετοχές έπαιξαν άμυνα την Παρασκευή, πού ποντάρει τώρα η αγορά.

ΧΑ: Η πίεση στις τράπεζες και στα blue chips αντίβαρο

Διατηρούν το προβάδισμα που είχαν αποκτήσει από τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι short, με συνέπεια η σημερινή συνεδρίαση να προεξοφλείται πως θα εξελιχθεί σε «μάχη» πωλητών-αγοραστών γύρω από σημαντικές στηρίξεις-αντιστάσεις.

Εκτός και συγκεκριμένα στη Wall Street, οι traders επέλεξαν την αναμονή, με τον S&P 500 οριακά χαμηλότερα στις 2.798,36 και ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 2.740 μονάδες. Εκτός εάν μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναστραφεί η τάση, με την προσοχή να επικεντρώνεται στην ανακοίνωση στοιχείων του ΑΕΠ των ΗΠΑ (τέταρτο τρίμηνο). Για τους long, μόνο μία ενδεχόμενη κίνηση επαναφοράς προς τις 2.850 μονάδες θα βελτίωνε προς όφελός τους το κλίμα.

Εντός, δηλαδή στο EwG, χωρίς... λευκό καπνό ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για την πρώτη κατοικία. Για πρόοδο αλλά όχι συμφωνία κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με ορισμένες πηγές να βλέπουν καθυστέρηση που μπορεί να τραβήξει έως τον Μάιο. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, με ερώτημα να παραμένει η στρατηγική που θα επιλέξει η Αθήνα.

Κλάδος-κλειδί της σημαντικής ανοδικής διόρθωσης που έχει προηγηθεί ο τραπεζικός, με υπεραπόδοση (για τον Μάρτιο) μέχρι και την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και τοπική κορυφή τις 603,74 μονάδες της προηγούμενης Δευτέρας.

Οι εξελίξεις στον κλάδο και οι ανησυχίες για... μονομερή κίνηση από την πλευρά της Αθήνας έφεραν το μείον 6,22% της Παρασκευής και την ενεργοποίηση σήματος εξόδου, σε αντιδιαστολή με την υπόλοιπη αγορά. Πρακτικά για τον ΔΤΡ στις 535,77 μονάδες το σήμα είναι short, την ώρα που για τον ΓΔ το stop για τους long είναι στις 698 μονάδες και για τον FTSE25 στις 1.802 μονάδες.

Η διαφοροποίηση ΔΤΡ έναντι FTSE25 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καλή εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα και τη βελτίωση -προς το τέλος- για τη μετοχή της Coca Cola. ΟΤΕ και Coca Cola με 0,44% και 1,40% λειτούργησαν την Παρασκευή, προκειμένου να αμβλυνθεί η συνολική διόρθωση στο μείον 1,35% για τον ΓΔ.

Στο τελευταίο σχόλιό μας αφήναμε ένα μικρό περιθώριο για τους long για σήμερα, στην περίπτωση που έβγαζε ισχυρή αντίδραση η Νέα Υόρκη ή προέκυπτε συμφωνία στις Βρυξέλλες. Για τον μεν πρώτο, υπάρχει χρονικό περιθώριο 1-3 συνεδριάσεων, ενώ για τον δεύτερο, ο ορίζοντας εκτείνεται μέχρι το άτυπο Eurogroup της 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Συνεπώς σήμερα οι short ξεκινούν με πλεονέκτημα, χωρίς ωστόσο να πρέπει να θεωρούν δεδομένη την επικράτησή τους χαμηλότερα των στηρίξεων (των 698 για τον ΓΔ, προς τις 1.802 για τον 25άρη). Το πιθανότερο είναι πως ο τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί υπό πίεση και δεδομένου ότι η απόδοση σε μηνιαίο είναι θετική, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέου γύρου ρευστοποιήσεων, προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες (μηνιαίες) θέσεις.

Στο 7,33% η θετική απόδοση για τη μετοχή της Alpha Bank, σε διάστημα μηνός, στο 8,87% για την Εθνική, στο 3,39% για τη Eurobank και στο 26,92% για την Πειραιώς.

Για τον ΔΤΡ, όλη η περιοχή χαμηλότερα των 548 μέχρι τη ζώνη των 510 μονάδων μπορεί να αποτελέσει εύρος αγορών, στην περίπτωση που δανειστές-Αθήνα συμφωνήσουν στο θέμα της πρώτης κατοικίας και ο κλάδος αντιδράσει ισχυρά από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μέχρι τότε, και εάν όντως επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, το βάρος της... άμυνας πέφτει σε ΟΤΕ και Coca Cola και τη δεύτερη ταχύτητα των βαρύτερων μετοχών του δείκτη. Motor Oil με 1,66% και Jumbo με 0,14%, αλλά και Viohalco με 1,86% και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 5,04 έβγαλαν αντίδραση την Παρασκευή. Σήμερα;

Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο, σήμα long έχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕλβάλΧαλκόρ, Entersoft από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Πρόκειται για ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς στη διάρκεια της συνεδρίασης θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε σε μετοχές με τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v