Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, χωρίς όμως να γίνει το «κάτι παραπάνω». Η αντίδραση των τραπεζών και οι διιστάμενες απόψεις των αναλυτών. Η σημασία της αύξησης του όγκου συναλλαγών και τα «όρια κίνησης» των δεικτών.

Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που αναλώθηκε με κίνηση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 720 μονάδων, η σημερινή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, η ενδείξεις κόπωσης ήταν περισσότερο και από ευδιάκριτες.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η θετική, τελική, εικόνα στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, η διστακτικότητα στα περισσότερα μη Τραπεζικά blue chips, η νέα παραμονή του καθαρού τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και η συνεχιζόμενη, φθίνουσα πορεία του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω μικτών προσήμων στην Ευρώπη, θετικού ξεκινήματος στην Wall Street (έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ η Θερινή ώρα) και με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να υποχωρεί στο 3,741%.

Διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, όμως όλοι συμφωνούν ότι με αυτούς τους τζίρους, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι διορθώσεις εξαντλούνται ενδοσυνεδριακά, ή σε λίγες συνεδριάσεις και μπορούν να θεωρηθούν “βατές” ως προς την προσφορά που βγαίνει, δεδομένων των πολύ ικανοποιητικών κερδών που έχουν σημειωθεί στο δίμηνο ράλι ανόδου του ΓΔ.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους περισσότερο επιφυλακτικούς, “η κόπωση των τελευταίων δύο εβδομάδων όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής. Αν και το αγοραστικό σήμα συνεχίζει να διατηρείται ανέπαφο στην Αγορά, οι διαγραμματικές ενδείξεις προβληματίζουν και αφήνουν αιχμές για μία επικείμενη διόρθωση, κυρίως με την συμβολή των Τραπεζικών τίτλων”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Σήμερα αναμένονται τα ετήσια αποτελέσματα του Τιτάνα, της CNL Capital και της Μοτοδυναμικής. Η Επενδυτική Κοινότητα θα αξιολογήσει τις αποφάσεις της Federal, σύμφωνα με τις οποίες παγώνουν για φέτος τα παρεμβατικά της επιτόκια, καθώς αναγνωρίζει την επερχόμενη επιβράδυνση της Αμερικανικής Οικονομίας. Η Wall Street ήδη αντέδρασε αρνητικά, προεξοφλώντας τη διάβρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ημέρα με αρκετή δουλειά για όσους παρακολουθούν τα αποτελέσματα, αφού η Τιτάν ανακοινώνει πριν το άνοιγμα και ανακοινώνουν επίσης Μοτοδυναμική, Autohellas και CNL Capital. Το ενδιαφέρον των Επενδυτών στο νέο Νόμο Κατσέλη και πιθανότατα θα τηρήσουν στάση αναμονής”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Οριακά θετική συνεδρίαση χθες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 715 μονάδες. Το momentum παραμένει ουδέτερο, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 720 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 710 μονάδες”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Οριακή άνοδος για το Χ.Α. χθες, με συνέχεια διόρθωσης και μεταβλητότητας στις Τράπεζες και ‘συντήρηση’ στα υπόλοιπα blue chips. Ο όγκος συναλλαγών στα συνηθισμένα πλέον επίπεδα στα 42 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 698 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1820 και αντίσταση στις 1902. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 525 μονάδες και αντιστάσεις στις 603 - 618. Συμπερασματικά: Ουσιαστικά αμετάβλητος ο ΓΔ ο οποίος κινείται εντός καναλιού και συντηρεί την ανοδική τροχιά του. Ο Τραπεζικός δείκτης με μεγαλύτερα περιθώρια διόρθωσης (πρώτη στήριξη 525) δείχνει πιο αδύναμος και πιέζει και τον ΓΔ, ο οποίος θα χρειαστεί βοήθεια από τα υπόλοιπα blue chips”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Alpha Bank (+2,29%), ενώ Εθνική (+0,79%), Eurobank (+1,44%) και Πειραιώς (+2,40%), “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 580,95 μονάδες (+3,51%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 571,81 (+1,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 571,29 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,79%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης κινείται μεταξύ 547 και 623 μονάδων, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγους αύξησης, ή μείωσης θέσεων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα θετικά αντιμετώπισαν οι Fund Managers και οι Εκπρόσωποι Επενδυτικών Εταιρειών τους Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριο της Morgan Stanley, με θέμα τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Κοινός τόπος των επενδυτών ήταν οι επικείμενες εκλογές, με αιχμή το γεγονός ότι όποτε κι αν γίνουν, εντός του 2019, η Οικονομία και η σταθερότητα της Χώρας δεν απειλούνται, καθώς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις. Για τις Ελληνικές Τράπεζες, η συζήτηση αναλώθηκε γύρω από το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως όμως τις κινήσεις που ετοιμάζουν Τράπεζες και Κυβέρνηση με στόχο την πιο δραστική αντιμετώπισή τους.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταμάτη Ζησίμου, “σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που έχουν στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τόνωση της ανάπτυξης, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, με ένα ‘πακέτο’ Νόμων, το Υπουργείο φιλοδοξεί να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες οι οποίες: θα συμβάλουν στην προσέλκυση Στρατηγικών Επενδυτών, θα ενισχύσουν την παροχή ρευστότητας στην Αγορά, θα διευκολύνουν τους μετασχηματισμούς Επιχειρήσεων, θα καταστήσουν πιο ευέλικτη την υλοποίηση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων και θα αναμορφώσουν το πλαίσιο εποπτείας των Επιχειρήσεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι περισσότεροι από τους αναλυτές θεωρούν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, με την προσοχή των ενεργών παικτών να είναι στραμμένη στις εξελίξεις αναφορικά με το νέο Νόμο Κατσέλη, αλλά και στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Αεροπορία Αιγαίου (+1,54%), ενώ συμπλήρωσε 10 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Στα 8,08 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 7,66 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Μόνο λίγες δεν είναι οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τα Ελ. Πετρέλαια (-0,48%).

Στα 8,58 ευρώ η πρώτη αντίσταση, στα 8,07 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, γύρισαν σε πλαγιοκαθοδική κίνηση τα Πλ. Θράκης (-2,18%), ενώ νέος σημαντικός πωλητής εμφανίστηκε στην Frigoglass (-11,56%).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Τρ. Αττικής (+14,46%), επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την “ήρεμη δύναμη” που ακούει στο όνομα Μουζάκης (+6,11%), επιστροφή αγοραστών σε Creta Farm (+2,20%) και Cenergy (+1,69%), τα αποτελέσματα 2018 έτυχαν θετικής υποδοχής για την ΕΛΧΑ (+5,17%), ενώ η Mermeren (+8,14%) ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά (!).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει υψηλότερα των 690 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα υποστηρίζουν ότι τα ηνία της τάσης τα διατηρούν οι αγοραστές.

Άνω όριο κίνησης οι 736 – 738, 744 και 759 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτη σημαντική στήριξη στις 1863 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1912 και 1963 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αναμενόμενη η κόπωση στην κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις Τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να διατηρήσουν το ανοδικό momentum αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική” αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η προεξόφληση για εύρεση λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ Τραπεζών – Θεσμών και Κυβέρνησης, αλλά και η πρόσφατη “προστατευμένη” έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με 10ετες ομόλογο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις όσον αφορά την επόμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, λειτούργησαν ως “καύσιμο” της τελευταίας ανοδικής κίνησης, αλλά πλέον οι περισσότερες αποτελούν παρελθόν.

Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο, αλλά η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί θετικά, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές.

ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τα γνωστά προβλήματα και όλοι ευελπιστούν σε μία γρήγορη λύση, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Για 1η φορά όμως η Κίνα αναγνωρίζοντας τις επερχόμενες αναταράξεις, εξετάζει την μείωση της φορολογίας(!!), προσπαθώντας να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και να συγκρατήσει την πτωτική τάση στον ρυθμό ανάπτυξης της.

Από την άλλη, στην Ελληνική Αγορά, παρά την πρόσφατη εντονότατη ανοδική κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, οι Ξένοι Επενδυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να αυξάνουν τις πωλητικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποιος τελικά θα κερδίσει τον “ακήρυχτο Τραπεζικό πόλεμο”.

Τεχνικά οι Τράπεζες είναι κοντά σε σημαντικές αντιστάσεις, που για την ΑΛΦΑ να εντοπίζεται στα (1,3420 KMO 200ημ expo), την ΕΤΕ στο (1,7230 ΚΜΟ 200ημ expo), την ΕΥΡΩΒ στο (0,7050),ενώ είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200ημ expo (0.6330). Όσον αναφορά την ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν διπλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,7470).

Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους. Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση μετοχικών τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, στοχεύοντας σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

“Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον μπορεί να χειροτερεύσει γρήγορα, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για διαφορά ανοικτά προβλήματα” τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, όμως το σύνολο των Επενδυτών προσπαθεί να τιμολογήσει τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν χθες, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αναμένουν πλέον ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προχωρήσει με πιο αργό ρυθμό.

Οι Αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Για το 2020, εκτιμούν ότι θα γίνει μια αύξηση.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Fed προέβλεπε ότι θα αυξήσει τουλάχιστον μια φορά το επιτόκια εντός του 2019.

“Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει την απόφαση της Fed να παγώσει τις αυξήσεις επιτοκίων ως μια συνετή κίνηση”, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι “θα αφήσει τους δασμούς που επέβαλε σε εισαγωγές Κινεζικών Προϊόντων για αρκετό διάστημα”.

“O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους Διαπραγματευτές του να πείσουν την Κίνα να συμφωνήσει στην αγορά περισσότερων Αγαθών”, σύμφωνα με δύο πηγές του CNBC.

“H Κίνα έχει προσφερθεί να κάνει αγορές ως και $1,2 τρισ. στους τομείς της Ενέργειας, της Γεωργίας και της Αεροπορικής Βιομηχανίας, σε διάστημα έξι ετών. Αλλά ο Τραμπ θέλει ένα ποσό διπλάσιο, ή τριπλάσιο από αυτό των $1,2 τρισ.”, πρόσθεσαν οι πηγές.

Από εκεί και πέρα, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%. Διατηρείται επίσης το επίπεδο αγορών Εταιρικών και Κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντιστοίχως.

Όπως σημείωσε, “οι οικονομικές προοπτικές θα συνεχίζουν να εξαρτώνται σημαντικά στη φύση και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης από την ΕΕ”.

“Νέα συνάντηση των Ευρωπαίων Ηγετών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, εάν το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει για τρίτη φορά τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις -7,2 μονάδες αυτόν τον μήνα, από -7,4 τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο -7,1.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο -7,1.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4.000 και έφτασαν τις 221.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 16 Μαρτίου. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 225.000

Ανέκαμψε τον Μάρτιο ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, στην εποχικά προσαρμοσμένη ανάγνωση των 13,7 μονάδων, από μείον 4,1 τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα ανέμεναν να φτάσει στο σημείο των 3 μονάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 11,7, από 10,8 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα της Aegean καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 8,5 ευρώ και σύσταση "accumulate".

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει αύξηση εσόδων 4% στα 1,17 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Aegean προβλέπεται να ανέλθουν στα 63 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 4%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 714,33 (-0,16%) και 722,87 μονάδων (+1,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 718,35 (+0,40%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 717,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος στα 61,3 εκατ., όμως από αυτά τα 26,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΕΥΡΏ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 58,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν “κοκκίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Σαράντης και Jumbo.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.453 συμβόλαια).

Στα 5.822 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.641 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 874, 830 για τον Απρίλιο, 44 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.870) κινήθηκε μεταξύ 1.858 και 1.882,5 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.462 Eurobank, 50.000 Alpha Bank, 7.500 Lamda Development, 18.300 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.252), Alpha Bank (4.298), Πειραιώς (5.587), ΔΕΗ (900), Εθνική (3.400), Ελλάκτωρα (165), ΟΤΕ (122), ΓΕΚ (104), Μυτιληναίο (195), Viohalco (341), MIG (787), Cenergy (233), Τρ. Αττικής (473), Τέρνα Ενεργειακή (116).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.340, Alpha Bank 34.276, Εθνική 33.522, MIG 63.162, ΔΕΗ 16.725, Πειραιώς 21.093, Ελλάκτωρα 10.977.

Ας σημειωθούν τα 70 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, από τα οποία τα 20 λήξεως Απριλίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ, τα 20 λήξεως Μαϊου με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ και άλλα 30, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ.

Τα 60 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, τα 30 με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ, τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ και τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ, όλα λήξεως Μαϊου.

Τέλος τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,62%

2019-03-08

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,31%

2019-03-12

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.178.804 τεμ., (από 40.214.359 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.528.442 τεμ. (25.516.442), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 93.732.711 τεμ. (93.932.711), Εθνική 12.348.846 τεμ. (12.348.846), ΟΠΑΠ 1.339.137 τεμ. (1.405.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v