Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνουν άμυνες στο Χρηματιστήριο

Κρατά το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης παρά το «βαρύ» κλίμα στις διεθνείς αγορές. Κέρδη στον τραπεζικό κλάδο, ξεχωρίζει η Alpha με άνοδο σχεδόν 2%. Βαρίδι η πτώση της Coca Cola. Υπεραποδίδει η Viohalco.

Βγαίνουν άμυνες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα κίνηση του ΧΑ στη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Εως 1,04% χαμηλότερα στις 11.485 μονάδες νωρίτερα ο DAX, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται για τις μετοχές της Deutsche Bank (3,73%), του Deutsche Boerse (4,04%) και της Heidelberg Cement (2,77%). Είναι προφανές πως οι χθεσινές παραδοχές του επικεφαλής της Fed λειτουργούν περισσότερο σαν προειδοποίηση ακόμη και για την... ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μίας οικονομίας που σε ένα μεγάλο ποσοστό (υπολογίζεται ότι φθάνει έως το 45%), η ανάπτυξη οφειλόταν στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτών των... QEs που τόσο επίμονα «πολέμησε» το Βερολίνο, φτάνοντας μάλιστα με αιχμή τον Jens Weidmann (δλδ. τον Wolfgang Scheuble) να βάλλει ευθέως κατά της πολιτικής του Mario Draghi. Επιμένω σε αυτό το θέμα, καθώς τα... επίχειρα της ανερμάτιστης πολιτικής του Βερολίνου τα πληρώνει ήδη η Ευρώπη και ακόμη είμαστε στη... μέση της διαδρομής.

Σε αυτό το περιβάλλον, εκτός, είναι άξιον αναφοράς πως στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και νωρίτερα διαμορφώνεται -με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό- σε θετικό έδαφος.

Στο εύρος των 714,33 έως 722,87 μονάδων ο ΓΔ, με τους traders περισσότερο προσεκτικούς και επιφυλακτικούς όσον αφορά στις κινήσεις τους. Συνεκτιμώντας τις εξελίξεις από το μέτωπο της «πρώτης κατοικίας» και την αργία της Δευτέρας, οι όποιες κινήσεις μερικής κατοχύρωσης θέσεων θα πρέπει να θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές.

Στις 568 μονάδες ο ΔΤΡ μπορεί να μετρά απώλειες, 2,39% σε διάστημα εβδομάδας, αλλά σε αυτά τα επίπεδα αποφέρει κέρδη 20,72% σε διάστημα μηνός. Εύλογες, συνεπώς, οι όποιες εντολές δίνονται στις μετοχές του κλάδου για λογαριασμό των πωλητών.

Το 29% πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, πλην όμως ένα κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό -32%- έχει γίνει στη μετοχή του ΟΤΕ.

Στα 11,09-11,23 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού με συναλλαγές αξίας 8,4 εκατ. ευρώ (στις 15:15), λες και έχει βαλθεί μόνος του ο Οργανισμός να συντηρήσει το ανοδικό momentum της μεγάλης κατηγορίας. Σημειωτέον πως για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή πραγματοποιούνται τόσο αυξημένες συναλλαγές, παραπέμποντας σε κινήσεις «ισχυρών χεριών». Στα 12,05 ευρώ τα υψηλά 52 εβδομάδων (από τις 30 Απριλίου), θυμίζοντας πως εισφέρει σχεδόν 15% στα αποτελέσματα της μητρικής και βασικού μετόχου, της Deutsche Telekom. Είναι δε ενδεικτικό πως νωρίτερα η μετοχή της D.T ήταν η μία από τις 5-6 εκ των 30 του δείκτη με θετικό πρόσημο, στα 15,742 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές όμως και σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Grivalia, Viohalco, Jumbo κ.α.

Στα 6,52 ευρώ με άνοδο η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, θυμίζοντας πως αύριο (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματά της. Σειρά έχουν από εβδομάδα οι ΟΠΑΠ (27/3), Alpha Bank, Εθνική αλλά και Μυτιληναίος, Aegean, Lamda (28/3), Πειραιώς (29/3), με τα μεγέθη 2018 (Q4) να επηρεάζουν τουλάχιστον τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στις 43/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις Attica Bank, ΒΙΟΤΕΡ, ΕλβάλΧαλκόρ, Μουζάκης, Ιντρακάτ, Attica Συμμετοχών κ.α. να ξεχωρίζουν.

Κινητικότητα στις μετοχές του ομίλου Viohalco, με πηγές της διοίκησης να διαψεύδουν -για πολλοστή φορά- σενάρια που κυκλοφορούν σε χρηματιστηριακά γραφεία για σκέψεις για... placement και άλλους τέτοιους... δράκους.

Τέλος, όσον αφορά στις διεθνείς αγορές, στα υπόψη ότι την Τετάρτη αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία Draghi στις Βρυξέλλες και μία μέρα αργότερα η ανακοίνωση της δεύτερης εκτίμησης για το GDP των ΗΠΑ για το Q4.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v