Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι επενδυτές

Ανάσα από τη διαφαινόμενη διευθέτηση του θέματος της πρώτης κατοικίας αλλά και ανησυχίες για τις διεθνείς αγορές. Η σημασία του τραπεζικού κλάδου και τα δύο blue chips που κάνουν τη διαφορά. Ανοδικό το ξεκίνημα.

ΧΑ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι επενδυτές

Ευκαιρία για υψηλότερα ή παγίδα για αγοραστές; Αμφίσημη η χθεσινοβραδινή εικόνα στη Wall Street, καθώς ο S&P 500 μπορεί να έβγαλε αντίδραση από τα όρια των 2.800, πλην όμως το «κλείσιμο» στις 2.818,46 μονάδες αφήνει τους traders με πολλά ερωτήματα.

Το πιθανότερο να απαντηθούν σήμερα έως Παρασκευή, ενδεχομένως με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, κάτι που θα αποτυπωθεί με την επιβεβαίωση (ή όχι) των 2.814 μονάδων ως σημείου αναφοράς. Ανακατάληψη και ενδοσυνεδριακή κατοχύρωση των 2.814 ή... τελευταίος ασπασμός προς τους long το βραδινό στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το χαρακτηριστικό ερώτημα/δίλημμα έμπειρου αναλυτή.

Με την «αγορά των αγορών» να μη δίνει ξεκάθαρο σήμα ούτε στους μεν (short) ούτε στους δε (long), αυτές οι συνεδριάσεις και το «κλείσιμο» εβδομάδος και μηνός μεθαύριο Παρασκευή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Συνεπώς, ασχέτως των εξελίξεων που μας αφορούν άμεσα -και αναφέρομαι στο μείζον, όπως εξελίχθηκε θέμα της πρώτης κατοικίας-, πολλά για τη στάση traders και επενδυτών θα εξαρτηθούν από την κατεύθυνση της Wall Street (*).

Στο ΧΑ, η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να ειπωθεί πως είχε... δύο πρόσωπα, ένα επιφυλακτικό, αρνητικό για τον τραπεζικό κλάδο και ένα βελτιωμένο, ενθαρρυντικό, με τη στάση των βραχυπρόθεσμων να μεταβάλλεται άρδην με αφορμή πληροφορίες (από τραπεζικούς κύκλους) πως επιτυγχάνεται συμφωνία στο θέμα της «πρώτης κατοικίας». Η διακύμανση του ΔΤΡ από τις 518,65 έως τις 546,36 και τη διολίσθηση προς τις τελικές 534,21 μονάδες «δείχνει» το πώς ο κλάδος-κλειδί είναι αυτός που επηρεάζεται άμεσα, παράγει μεταβλητότητα, δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης ακόμη και μέσα στην ίδια συνεδρίαση, σε διάστημα μισής-μίας ώρας.

Περί τα 17 εκατ. ο τζίρος στις τράπεζες, σε σύνολο 56 εκατ., με τεράστιο τζίρο -για πολλοστή συνεδρίαση- στη μετοχή του ΟΤΕ, που χθες θα έλεγε κάποιος πως ήταν σχεδόν... μισή αγορά μόνος του.

Στα «ψιλά γράμματα» στην προστασία πρώτης κατοικίας αναφερόταν νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου και εύλογα η προσοχή των traders είναι επικεντρωμένη στον κλάδο. Ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή), ένας έμπειρος άνθρωπος της αγοράς, θεωρεί πως «...η κυβέρνηση έχει ακόμη μία ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς μεταξύ 1-4 Απριλίου, στην Αθήνα, καθώς το ζήτημα έχει αυξημένο πολιτικό βάρος, προκαλώντας εύλογες τριβές...». Ετσι όσο η αγορά δεν αποκτά ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι, θα συντηρείται η αβεβαιότητα με τα περιθώρια κίνησης λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένα. Μεταξύ 730 και 710 για τον ΓΔ και αντίστοιχα μεταξύ 550-510 για τον ΔΤΡ. Ωστόσο, αυτή η αβεβαιότητα θα αρθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με εύλογη τη στάση αρκετών βραχυπρόθεσμων που με αυτή την προσέγγιση συνεχίζουν να «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους σε διάστημα μηνός. Θυμίζοντας πως για τον ΔΤΡ η απόδοση παραμένει σταθερά θετική, με 6,89% για τον κλαδικό δείκτη στις 534,21 μονάδες.

Ομως δεδομένης της αβεβαιότητας στον τραπεζικό, έχουμε εστιάσει στα δύο βαρύτερα «χαρτιά» του χρηματιστηρίου, σε ΟΤΕ και Coca Cola, καθώς «βαραίνουν» σχεδόν κατά 1/5 στη συνολική στάθμισή της, λειτουργώντας σαν δύο... πυλώνες αντιστάθμισης για τους long.

Μεγαλοπρεπής η παρουσία του ΟΤΕ, ειδικότερα χθες, που με συναλλαγές 17,4 εκατ. αντέδρασε 2,30% στα 11,58, έχοντας κάνει και 11,69 ευρώ, θυμίζοντας τα υψηλά των 12,05 από τη συνεδρίαση της 30ής Απριλίου, πέρυσι. Σαν να ήρθε η ώρα για «νέα υψηλά» για τη μετοχή του ΟΤΕ. Αλλά και η Coca Cola δείχνει σαν σε... εφεδρεία για κάθε ενδεχόμενο, με συναλλαγές έως τα 30,80, κλείσιμο στα 30,74, δηλαδή σε μικρή απόσταση από τα υψηλά των 31,90 της 18ης Ιουλίου. Και η Coca δείχνει ώριμη για νέα υψηλά.

Με ΟΤΕ και Coca Cola να υπεραποδίδουν (κυρίως ο πρώτος), οι κινήσεις των traders έχουν σχετική ασφάλεια και αφήνουν περιθώρια για βελτίωση των θέσεών τους σε blue chips της δεύτερης ομάδας, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ κ.α.

Παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους ενεργούν σε χαμηλότερες κατηγορίες να συνεχίζουν υψηλότερα, ενίοτε με αφορμή την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων ή επιχειρηματικών εξελίξεων. Ενδεικτική της πρώτης η περίπτωση για τη μετοχή του ΚΡΙ-ΚΡΙ, που χθες με συναλλαγές 32.262 ευρώ αντέδρασε 6,89% στα υψηλά ημέρας των 4,87 ευρώ. Μία... ανάσα από τα ιστορικά υψηλά των 4,90 ευρώ, το... αγριοκάτσικο των Σερρών. Η μετοχή ήταν από τις λιγοστές με ξεκάθαρη long τάση και γι' αυτό είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, χθες Τρίτη.

Ανάλογες περιπτώσεις (ή στο περίπου) μετοχών χαμηλότερων κατηγοριών με τάση, οι ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΚΕΚΡΟΨ, ΚΛΜ, Ικτίνος, Εβροφάρμα, Μέρκο, ΕΛΒΕ, Creta Farms κ.α.

Οσον αφορά στις επιλογές των επαγγελματιών της αγοράς, ο Γιώργος Α. Σαββάκης από νωρίς έχει αναφερθεί στα top picks πέντε μεγάλων ΑΧΕ, Alpha Finance, Εθνική Securities, Euroxx, Pantelakis και Πειραιώς χρηματιστηριακή.

(*) λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που δίνουμε στη Wall Street, στον S&P 500 ανεβάσαμε χθες (Εκηβόλο) διάγραμμα και μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) του «δείκτη των δεικτών».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v