Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση αλλά με πωλητές στις τράπεζες

Τα blue chips και η Eurobank σήκωσαν το βάρος της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη. ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Coca Cola στους πρωταγωνιστές. Εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο στην προσπάθεια ανάτασης.

ΧΑ: Αντίδραση αλλά με πωλητές στις τράπεζες

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, σχετικά γρήγορα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και προσπάθησαν να “ρεφάρουν” μέρος από τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής και ταυτόχρονα να ξαναδώσουν στον Γενικό Δείκτη, σχετική απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η όλη προσπάθεια συνετελέσθη στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του EwG, που δεν έδωσε την θετική είδηση για την Αγορά και εν μέσω θετικών προσήμων για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κερδοφόρου ξεκινήματος για το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, ενώ οριακή αύξηση παρουσίασε η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, Κρατικού, τίτλου, στην Αγορά ομολόγων (3,784%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής, πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, η σχετική αύξηση του τζίρου, η σαφώς καλύτερη εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η έκδηλη νευρικότητα των συναλλασσόμενων στο Τραπεζικό ταμπλώ και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών παικτών έπαιξε και η είδηση σύμφωνα με την οποία τα γνωστά Ξένα Funds αύξησαν έτι περαιτέρω τις “απαισιόδοξες” θέσεις τους στις Τραπεζικές μετοχές.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ετήσιων αποτελεσμάτων συνέχεια στην εβδομάδα που ξεκίνησε (ΟΠΑΠ την Τετάρτη, Μυτιληναίος – Frigoglass –Alpha – ΕΤΕ – Aegean - Lamda την Πέμπτη, Πειραιώς την Παρασκευή). Η ολοκλήρωση του ΕWG χωρίς συμφωνία με τους Θεσμούς επιβαρύνει αρνητικά την ατμόσφαιρα, από κοινού με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη Βρετανία, προϊδεάζοντας για μια ακόμη συνεδρίαση με τους πωλητές να αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο”, εκτιμούσε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στα εταιρικά αποτελέσματα και αναμένεται να σταθεροποιήσει την Αγορά. Τα νέα από τον νέο Νόμο Κατσέλη, θα καθορίσουν την τάση”, ανέφερε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή κάτω από τις 710 μονάδες. Το momentum έχει γυρίσει αρνητικό, με το πρώτο σημείο αντίστασης στις 702 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών), ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 715 μονάδες. Υπήρξε πρόοδος αλλά όχι συμφωνία στο EwG χθες, όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύμφωνα με πηγές των Δανειστών θα διαρκέσουν μέχρι το ‘ορόσημο’ της 5ης Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Βαριά πτώση στις Τράπεζες την Παρασκευή, που επηρέασε και το υπόλοιπο ταμπλώ και κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας με το συνηθισμένο, πλέον, όγκο συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 703 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1818 και αντίσταση στις 1902. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 522 μονάδες και αντιστάσεις στις 603 - 618. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με πίεση από τις Τράπεζες, κινείται πλέον προς το κάτω όριο του καναλιού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 699. Εκεί η Αγορά θα μας δείξει, αν έχει τις δυνάμεις να κινηθεί πάλι προς τις 730, ή θα συνεχίσει την διόρθωση, με βασική στήριξη τις 685”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η νευρικότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν, στα σημεία, οι πωλητές.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ο τίτλος της Alpha Bank (-2,41%) να κινηθεί μεταξύ 1,19 (-4,42%) και 1,255 ευρώ (+0,80%), της Εθνικής (+0,26%) μεταξύ 1,478 (-3,71%) και 1,583 ευρώ (+3,13%), της Eurobank (+2,50%) μεταξύ 0,6295 (-1,79%) και 0,6635 ευρώ (+3,51%) και της Πειραιώς (-0,33%) μεταξύ 1,145 (-4,58%) και 1,239 ευρώ (+3,25%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 518,65 (-3,20%) και 546,36 μονάδων (+1,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 535,25 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 534,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής, ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 604 μονάδες και τις επόμενες στηρίξεις στις 487 και 447 μονάδες, ενώ δεν θεωρείται θετική ένδειξη ότι στα υψηλά ημέρας δεν μπόρεσε να δώσει κίνηση υψηλότερα των 548 μονάδων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “Νέους επιθετικότερους στόχους τριετίας ( 2019 - 2021) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) θα υποβάλουν στα τέλη του μήνα οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες, αξιοποιώντας τη …δεύτερη ευκαιρία, που σηματοδοτεί η Πανευρωπαϊκή υποβολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα πλάνα θα προβλέπουν, για φέτος, μείωση των NPEs, κατά τουλάχιστον 23,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε προς τα άνω αναθεώρηση και των στόχων τριετίας. Να συνυπολογισθεί ότι από τον Μάρτιο του 2016 (κορύφωση των NPEs) ως τις 30/9/2018 τα NPEs μειώθηκαν κατά 22,5 δισ. ευρώ”.

Όσον αφορά τον Νόμο Κατσέλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύμφωνα με πηγές των Δανειστών, θα διαρκέσουν μέχρι το ‘ορόσημο’ της 5ης Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Βουκουρέστι. Ευρωπαϊκές πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η συζήτηση να τραβήξει και μετά το Eurogroup του Απριλίου και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση δεικτών και επιμέρους τίτλων, θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις Διεθνείς Αγορές, τις εξελίξεις στον νέο Νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι εισηγμένες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η μέχρι στιγμής εικόνα συνεχίζει να δείχνει ικανοποιητική, όπως και οι διανομές, είτε με την μορφή μερισμάτων, είτε με τις επιστροφές κεφαλαίων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου όπως προαναφέρθηκε η εικόνα ήταν σχετικά βελτιωμένη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,23%), ΒΙΟ (-1,37%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,20%), ΕΧΑΕ (-0,24%), ΜΟΗ (-1,40%), ΟΛΠ (-0,12%), ΟΠΑΠ (-0,44%) και ΤΙΤΚ (-0,21%).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν με τη DG COMP θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Αυτό επεσήμαναν κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ‘Euro2day.gr’. Τα χρονοδιαγράμματα δεν αλλάζουν, θα ακολουθήσει η υποβολή των προσφορών και η όλη διαδικασία θα κλείσει περί τον Ιούνιο, με τη γενική συνέλευση της Επιχείρησης που θα επικυρώσει και το αποτέλεσμα”.

Σήμερα ο τίτλος της Επιχείρησης (+0,83%) προσπάθησε να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,68 ευρώ (κλείσιμο 14/3).

Στα 1,44 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 1,74 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ίδιου, “στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα είναι έτοιμο για τη διαγωνιστική διαδικασία και την υποδοχή των οικονομικών προτάσεων των δύο Κοινοπρακτικών Σχημάτων που διεκδικούν το 50,1% των Ελ. Πετρελαίων. Δεν αποκλείεται μετά την 3η Απριλίου να οριστεί νέα ημερομηνία για βελτιωτικές προσφορές, οπότε και τότε θα γίνει γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ αν οι προτάσεις ανταποκρίνονται στην αποτίμηση, προκειμένου να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο διαγωνισμός θα αποβεί άγονος”.

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος των ΕΛΠΕ (+3,41%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας.

Στα 8,07 το ημερήσιο “stop long”, στα 8,58 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, η αναφορά θα μπορούσε να ξεκινήσει και να τελειώσει με τα “ανδραγαθήματα” της Mermeren (+11,67%), ο τίτλος της οποίας ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 331 εκατ. ευρώ (!)

Από εκεί και πέρα, αντίδραση για τον Κέκροπα (+4,22%) μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Αλουμύλ (+2,27%), ενώ είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές, επιστροφή αγοραστών σε ΚΛΜ (+3,51%) και Άνεμο (+3,93%), ενώ συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Κρι Κρι (+6,80%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+2,69%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την Creta Farm (+5,46%), τρεις ανοδικές και δύο αμετάβλητες, με λίγες συναλλαγές, για την Medicon (+6,38%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Τρ. Αττικής (+0,42%), ενώ εμφανή ήταν η παρουσία πωλητή στην MIG (-2,84%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη, οι 721 μονάδες έχουν γίνει κοντινή σημαντική αντίσταση με το 735 και 750 κύρια. Το 700 αντίστοιχα είναι σημαντική στήριξη με το “stop long”, να είναι στις 689 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” είναι το 1802 σε κλείσιμο. Το 1882 είναι κοντινή αντίσταση με επόμενη και κύρια το 1905.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Θεσμούς και Κυβέρνηση, σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των ‘κόκκινων’ δανείων συνεχίζονται, χωρίς ακόμα να έχει βγει ‘λευκός καπνός’ διακινδυνεύοντας να χάσουμε την δόση του 1 δισ.”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Τρόικα έρχεται αρχές Απριλίου με βασικό θέμα την πρώτη κατοικία, με τα επιχειρηματικά δάνεια να φαίνεται ότι βγαίνουν εκτός. Ήδη οι Δανειολήπτες είναι εκτός, με τον Νόμο Κατσέλη να έχει λήξει.

Φαίνεται ότι η Ευρωπαίοι έχουν στην κορυφή των θεμάτων τα δάνεια και δύσκολα κάνουν πίσω σε θέματα του Τραπεζικού κλάδου, με την Κυβέρνηση να κερδίζει ανούσια χρόνο, εκτός και αν έχει σκοπό να πάει σε πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει λύσει το θέμα.

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, μένοντας να δούμε το μέγεθός της.

Οι διανομές (μερίσματα – επιστροφές κεφαλαίου) αυξημένες σε σχέση με το 2018, ενώ σίγουρα η μείωση του φόρου στα μερίσματα θα επηρεάσει θετικά αυτές.

Μία μείωση επιτοκίων στην Χώρα μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο θετικά τις εισηγμένες, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και αυξάνοντας περαιτέρω την κερδοφορία.

Οι πωλητές είναι διστακτικοί, ενώ σε περίπτωση που έχουμε πρόωρες εκλογές, οι πωλητές θα εξαφανιστούν τουλάχιστον σε χαμηλές τιμές και σε όγκους.

Ο Τραπεζικός κλάδος σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο για την συνέχεια με ουσιαστική επόμενη στήριξη τις 470 μονάδες.

Είμαστε αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, με τις διορθώσει να είναι απαραίτητες και υγεία.

Η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά κάνει αγώνα δρόμου για τα προαπαιτούμενα, με την ΔΕΗ να βγάζει και πάλι προς πώληση τις Λιγνιτικές Μονάδες και με τους Ενδιαφερόμενους να αυξάνονται, μιας και άλλη μία Κινέζικη εταιρεία μπαίνει στο παιχνίδι, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι ψάχνει αύξηση των εσόδων της, με μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς και πιθανότατα και αναζήτηση αύξησης των τιμολογίων.

Θυμίζουμε ότι πλησιάζει η πώληση των ΕΛΠΕ, που πιθανότατα θα συνοδευτεί και με το ξεκίνημα του Ελληνικού αμέσως μετά.

Οι Ξένες Αγορές σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν την Ελληνική, παρόλα αυτά φέτος το Χ.Α. φαίνεται να έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια.

Μην ξεχνάμε πως το Χρηματιστήριο λειτουργεί προεξοφλητικά, με τους Ξένους Επενδυτές ακόμα να μην το έχουν στον επενδυτικό χάρτη.

“Σε κάθε περίπτωση και σε μεγάλη εικόνα, ή ζώνη του 750 με ‘extreme’ την ζώνη του 800, είναι σημαντικότατη μεσοπρόθεσμη αντίσταση και σε περίπτωση επιβεβαιωμένης κατοχύρωση μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της Αγοράς μακροπρόθεσμα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχετική επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, το θέμα της καμπύλης αποδόσεων για τα Αμερικανικά ομόλογα δεν έχει λήξει και θα επαναφέρει, πιθανούς, προβληματισμούς, στις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η τελευταία πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές, έστρεψε τους Επενδυτές προς τα ομόλογα, αναγκάζοντας το spread μεταξύ των τρίμηνων εντόκων γραμματίων και των δεκαετών τίτλων να αντιστραφεί και η απόδοση του 10ετους να βρεθεί χαμηλότερα από αυτή του 3μηνου εντόκου. Η λεγόμενη καμπύλη αποδόσεων, στην οποία το επιτόκιο του πιο μακροπρόθεσμου χρέους υποχωρεί κάτω από αυτό του πιο βραχυπρόθεσμου, αντιμετωπίζεται από τους Αναλυτές σαν ένας δείκτης - προάγγελος ύφεσης.

“Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων μπορεί να στέλνει σήμα ότι θα χρειαστεί μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά δεν στέλνει σήμα επερχόμενης ύφεσης”, υποστήριξε η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, στο συνέδριο “Credit Suisse Asian Investment” στο Χονγκ Κονγκ.

Στο ίδιο συνέδριο, ο Αξιωματούχος της Fed, Τσαρλς Έβανς, τόνισε πως “είναι κατανοητό να ανησυχούν οι Αγορές όταν η καμπύλη αποδόσεων έχει τη σημερινή μορφή”.

Από εκεί και πέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες της σε περίπτωση “διαζυγίου” χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία, μια προοπτική που μοιάζει όλο και πιο πιθανή στις 12 Απριλίου.

“Ημερομηνία παραίτησης της αναμένεται να καθορίσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στους βουλευτές του κόμματός της”, σύμφωνα με την εφημερίδα “Sun”.

Στην οργάνωση της αυριανής διαδικασίας στη Βουλή και στον τρόπο που θα διεξαχθούν οι ενδεικτικές ψηφοφορίες για την αναζήτηση άλλων επιλογών στο “Brexit”, που θα έχουν την πλειοψηφία του Σώματος, επικεντρώνεται η ομάδα των βουλευτών που κατάφερε χθες να περάσει την τροπολογία της για την ανάληψη του ελέγχου της διαδικασίας αποχώρησης.

“Η διάθεση των Γερμανών Καταναλωτών αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα τον Απρίλιο, μετά τη θετική έναρξη του 2019”, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ερευνών GfK.

Ο δείκτης που αφορά τον επόμενο μήνα δείχνει ότι θα διαμορφωθεί στις 10,4 μονάδες, μετά την καθοδική αναθεώρηση των 10,7 μονάδων τον Μάρτιο. Η πρώτη ανάγνωση για τον τρέχοντα μήνα ήταν 10,8 μονάδες.

Σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κατάφερε να διατηρήσει η Γαλλική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τη Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία (ΙNSEE), η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, που είχε επίσης αναπτυχθεί με ίδιο ρυθμό.

Η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,6% την τελευταία χρονιά, ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 1,5%.

Υποχώρησαν οι εκκινήσεις νέων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Φεβρουάριο.

Οι εκκινήσεις νέων κατοικιών κινήθηκαν αρνητικά κατά 8,7%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος του 1,162 εκατ. τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου προέβλεπαν ότι οι εκκινήσεις νέων κατοικιών θα υποχωρούσαν στο 1,213 εκατ. Η ποσοστιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ μηνών.

Απότομη πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταγράφεται τον Μάρτιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 124,1 μονάδες, από 131,4 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσο (CBO) στις ΗΠΑ. Ήταν η δεύτερη πιο χαμηλή ανάγνωση της τελευταίας χρονιάς.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch ανέμεναν να φτάσει στις 133 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” με τιμή - στόχο στα 12 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα 2018 αύριο, Τετάρτη, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 705,93 (-0,33%) και 717,28 μονάδων (+1,28%), στις 17.00 βρέθηκε στις 712,75 (+0,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 712,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,57%.

Ο τζίρος στα 55,8 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 49,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ, ενώ δεν “πρασίνισε” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν τα Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό οι Motor Oil και Τιτάν.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.294 συμβόλαια).

Στα 5.533 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.856 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.129, 1.104 για τον Απρίλιο, 25 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.866) κινήθηκε μεταξύ 1.843 και 1.876,75 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (163.171 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.527), Alpha Bank (7.335), Πειραιώς (7.625), ΔΕΗ (603), Εθνική (7.328), Ελλάκτωρα (533), ΟΤΕ (651), Μυτιληναίο (329), MIG (981), Lamda Development (224), Τρ. Αττικής (200), Τέρνα Ενεργειακή (107), Intralot (153), ΟΠΑΠ (125).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.994, Alpha Bank 34.392, Εθνική 34.008, MIG 62.598, ΔΕΗ 16.648, Πειραιώς 20.922, Ελλάκτωρα 11.209.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                      NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,40%

2019-03-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.178.804 τεμ., (από 40.178.804 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.467.000 τεμ. (25.471.099), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 90.857.949 τεμ. (91.057.949), Εθνική 12.348.846 τεμ. (12.348.846), ΟΠΑΠ 1.339.137 τεμ. (1.339.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v