Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό κρεσέντο στις τράπεζες

Με άνοδο του κλαδικού δείκτη στη ζώνη του 9%, ο ΓΔ ανέβηκε στις 740 μονάδες. Πρωταγωνιστής η Πειραιώς, ακολουθούν Εθνική και Alpha Bank. Ισχυρά κέρδη και για τη ΔΕΗ, με τον όγκο συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΧΑ: Ανοδικό κρεσέντο στις τράπεζες

Σημαντική άνοδος στο ΧΑ, με... μοχλό τον τραπεζικό κλάδο που υπεραποδίδει έναντι της αγοράς. Για ξεκάθαρο «τρέξιμο» προεξόφλησης ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί κύκλοι, παραπέμποντας στην υπερσυγκέντρωση βραχυπρόθεσμων δυνάμεων στον κλάδο-κλειδί.

Με 8,70% ο Δείκτης Τραπεζών, καλύπτοντας τον κύριο στόχο των 600 μονάδων μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση, με το 52% της αυξημένης αξίας συναλλαγών να επικεντρώνεται σε Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Στα 47 εκατ. ο τζίρος στις 14:30, δείχνοντας πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, ένδειξη πως στα ήδη ενεργά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια προστίθενται και άλλα, προσβλέποντας στην έγκριση της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή.

Συνακόλουθα αυτό το «πράσινο φως» των δανειστών θα σημαίνει ότι από την πλευρά τους συνεχίζουν να (υπο)στηρίζουν την ελληνική πλευρά, η οποία με τη σειρά της ακολουθεί έναν δρόμο συνεννόησης μαζί τους. Προοπτικά αυτό καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η DG Comp να εγκρίνει (πριν το Πάσχα το δικό μας) τις προτάσεις/σχέδια της Αθήνας για τη διαχείριση/μείωση των «κόκκινων» δανείων/ανοιγμάτων.

Το 52% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα σε υπεραπόδοση και των 4 συστημικών μετοχών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια έως την Πέμπτη-Παρασκευή.

Από τις 554,23 μονάδες, με ανοδικό χάσμα στην αρχή, και σταδιακά ανοδικά προς την ευρύτερη περιοχή των 600 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, σε μία πανηγυρική επιβεβαίωση της τεχνικότητας της όλης κίνησης. Μόλο που η ανοδική αυτή κίνηση πραγματοποιείται σε μόλις μία συνεδρίαση και όχι προοπτικά σε διάστημα περισσότερων (2-3, όπως περιμέναμε), έχει πολλά χαρακτηριστικά συνέχισής της, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εχοντας υπερβεί με χαρακτηριστική ευκολία και στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης την πρώτη αντίσταση, συνεχίζει προς τη σημαντική και κύρια των 750, με ενδιάμεση κρίσιμη στις 744 μονάδες. Σημείο όπου δεν αποκλείεται να γίνουν οι πρώτες κόντρες πωλητών-αγοραστών, αν ενεργοποιηθούν ορισμένες εντολές πώλησης, συνεκτιμώντας το 11,81% του ΔΤΡ σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Αλλωστε, στο 1,345 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, με 8,27% σε διάστημα εβδομάδος, στο 1,7455 η Εθνική με 13,75%, στο 0,736 η Eurobank με 14,82% και στο 1,415 η Πειραιώς με απόδοση 17,92% σε διάστημα εβδομάδος. Δεν τις λες και... άσχημες τέτοιες αποδόσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γεγονός που εξηγεί την επικέντρωση των funds και την ενεργοποίηση και άλλων που «παίζουν» τον κλάδο υψηλότερα.

Αλλά και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η υπεραπόδοση των τραπεζικών έχει «λύσει» εντολές αγοράς στην πλειονότητα των blue chips. Μάλιστα η άνετη υπέρβαση της αντίστασης των 1.905 μονάδων είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης εντολών και σε μετοχές του δείκτη, με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ πολύ υψηλά αλλά και Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, ΙΑΣΩ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ κ.α. να ακολουθούν.

Ενδειξη πως στην αντίδραση των τραπεζικών ανταποκρίνονται και άλλοι traders που ενεργούν σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό το ότι στις 14:45 οι πωλητές υπερίσχυαν μόνο σε Aegean, Jumbo, ΟΛΠ και ΕΛΠΕ.

Μεγαλύτερη αντίδραση, πέραν των τραπεζικών, για τίτλους των Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil.

Σταθερά υπέρ των long ο συσχετισμός, με 72 μετοχές με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό.

Από τις χαμηλότερες κατηγορίες ξεχωρίζουν: Μοτοδυναμική, Attica Bank, ΑΒΑΞ, ΛΟΥΛΗ, Περσεύς, Τεχν. Ολυμπιακή, Foodlink κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v