Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμένει από... καύσιμα η αντίδραση στο ΧΑ

Προς τις 710 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας τα πρωινά κέρδη. Στο «κόκκινο» ο τραπεζικός δείκτης, μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank, Πειραιώς. Επιμένουν ανοδικά ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo.

Ξεμένει από... καύσιμα η αντίδραση στο ΧΑ

Σε αναμονή οι διεθνείς αγορές για την ανακοίνωση, σε λίγη ώρα, των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Οριακά τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 από τις 2.808 μονάδες.

Στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στη Φρανκφούρτη για τον DAX, στις 11.440 μονάδες, μεγαλύτερα στο Λονδίνο για τον FTSE, στις 7.232 μονάδες.

Στο ΧΑ, κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης οι μάλλον μέτριες συναλλαγές -σε σχέση με τον μέσο όρο Μαρτίου- με ανάλογο τζίρο και η κλίση που έχει λάβει το τελευταίο ημίωρο ο τραπεζικός κλάδος και μία ομάδα 6-8 blue chips που υποχωρούν με απώλειες έως 2,18% χαμηλότερα.

Ετσι, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 0,91% προς τις 535 μονάδες και παρά το θετικό πρόσημο των Coca Cola - ΟΤΕ, ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί χαμηλότερα των 1.860 μονάδων.

Χωρίς ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον και δίχως... κίνητρα οι long έχουν αναδιπλωθεί, με συνέπεια ορισμένοι να επιλέγουν την τακτική της μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως για τους traders η συμφωνία για την «πρώτη κατοικία» προεξοφλήθηκε και αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με την αντίδραση του ΔΤΡ έως τις 603 και του ΓΔ έως τις 730 μονάδες. Τοπική κορυφή από την οποία ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης στο πλαίσιο «κλειδώματος» μέρους θέσεων (σε διάστημα μηνός) καθώς αύριο ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο Μάρτιος.

Ωστόσο στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να συντρέχουν λόγοι και αφορμές για μία άμεση επαναφορά του ΧΑ πέραν των 750 μονάδων, απεναντίας σε αυτή τη φάση πιθανότατα θα δοκιμασθούν τιμές χαμηλότερα και των 710 μονάδων.

Σε ΟΠΑΠ και τράπεζες έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 45% της αξίας συναλλαγών, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού να λειτουργούν σαν... δέλεαρ για αγορές στο εύρος των 9,055-8,95 ευρώ. Στη μετοχή έχουν γίνει συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. (στις 14:20), περισσότερες (μετά από καιρό) σε σχέση με τον ΟΤΕ. Αντιθέτως στη μετοχή του ΟΤΕ έχουν πέσει κάπως οι... τόνοι (στα 4,2 εκατ. ο τζίρος) ενώ μειωμένοι είναι και στην Coca Cola.

Σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbο Eurobank και Grivalia έχουν προβάδισμα οι αγοραστές καθώς στην πλειονότητα των blue chips και στις 3 τραπεζικές υπερτερούν οι πωλητές.

Σημαντικές οι απώλειες για τίτλους των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Viohalco, TITAN, Μυτιληναίο ενώ η σχέση ανοδικών-πτωτικών διαμορφώνεται στις 35-68, με σαφές προβάδισμα των πωλητών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v