ΧΑ: Ποια σινιάλα «κλείνουν το μάτι» στους αγοραστές

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη με κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Τα ορόσημα που αναμένεται να δώσουν τάση. Τα σήματα της τεχνικής ανάλυσης. Οι μετοχές που στέλνουν σήμα long και η κινητικότητα στα «μεσαία».

ΧΑ: Ποια σινιάλα «κλείνουν το μάτι» στους αγοραστές

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να 'χουμε. Ισως ο φιλικότερος μήνας για τους long και δη για το ΧΑ ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη από τις 721,37 μονάδες, τον FTSE25 από τις 1.879,40 και από τις 552,20 για τον ΔΤΡ.

Με καλούς οιωνούς τόσο εκτός (μετά τη νέα... επίθεση Τραμπ κατά της Fed) όσο εντός (μετά το κλείσιμο της Παρασκευής), αλλά και με έναν αστερίσκο που αφορά τις προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάπτυξη.

Πρώτο ορόσημο για τους traders η Παρασκευή, με το Eurogroup στο Βουκουρέστι να είναι η πρώτη αφορμή για προσπάθεια μόχλευσης και για τις δύο πλευρές και το «κλείσιμο» της συνεδρίασης να δίνει τάση για τη συνέχεια. Επιβεβαιώνοντας (ή όχι) τον κανόνα που θέλει αυτό τον μήνα να είναι ο πλέον φιλικός με τους long παίκτες. Θα επιβεβαιωθεί; θα διαψευσθεί; Θα δείξει, με τελευταίο ορόσημο αυτό της 26 του μηνός, όταν ο S&P θα βαθμολογήσει το ελληνικό outlook. Στη διάρκεια του Απριλίου, μεταξύ των άλλων, θα αναπτυχθούν και πάλι σενάρια για μία ενδεχόμενη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές, πιθανόν στην προσπάθεια της Αθήνας να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γενικότερα για κρατικούς τίτλους χωρών του Νότου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τους traders που ενεργούν να έχουν προεξοφλήσει την «ομαλή συμφωνία» δανειστών - Αθήνας για το θέμα της πρώτης κατοικίας, προσβλέποντας σε μία θετική έκβαση στο Eurogroup της Παρασκευής. Εάν στο Βουκουρέστι δοθεί η έγκριση για τα 970 εκατ., τότε οι long θα έχουν λόγους να προεξοφλήσουν αυτή τη θετική εξέλιξη. Για τον ΔΤΡ αυτό πρακτικά σημαίνει επιβεβαίωση των στηρίξεων στο εύρος των 750-745 και προσπάθεια επαναφοράς προς τις 600-605 μονάδες, όπου και η πρώτη σημαντική περιοχή κόντρας μεταξύ πωλητών - αγοραστών. Από τον κλάδο, η Eurobank είναι αυτή που συνεχίζει να έχει το καλύτερο σήμα για τους long, με βλέψεις για υπέρβαση της σημαντικής αντίστασης των 0,73-0,75 ευρώ. Προσωπικά εκτιμώ πως και η Εθνική πληροί τις προϋποθέσεις για υπεραπόδοση έναντι του κλάδου.

Από τα blue chips ξεχωρίζει ο ΟΤΕ, με τεράστια κίνηση που αποφέρει στους πιστούς ένα 24,25% στο 3μηνο, με τη Morgan Stanley να υποστηρίζει ένα λειτουργικό πρόγραμμα αγοράς ιδίων, που ως αποτέλεσμα έχει την ενεργοποίηση πολλών ξένων (αλλά και εγχώριων) funds.

Η πολύ καλή εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ την Παρασκευή θα δείξει εάν τα 11,574 εκατ. ήταν στη λογική ενός window dressing ή ως προοίμιο ενός επόμενου ανοδικού κύκλου που θα φέρει τον τίτλο πάνω από το 10άρι. Δέλεαρ η σταθερά γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση.

Για τον FTSE25, αντιστάσεις βλέπουμε στις 1.905 και υψηλότερα προς τις 1.930 και 1.950 μονάδες, ενώ στηρίξεις στις 1.850, διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να ανακόψει το ανοδικό momentum του δείκτη και της δυναμικής που έχουν αποκτήσει σχεδόν τα μισά από τα χαρτιά της κατηγορίας.

Καλό τρίμηνο για τα μεσαία και χαμηλότερα και πολύ καλός Μάρτιος με προδιαγραφές για έναν ακόμη καλύτερο Απρίλιο.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της υγείας, η δημόσια πρόταση για τον Κανάκη, η κινητικότητα στην ακτοπλοΐα, στις κατασκευές, στην ενέργεια είναι σίγουρο πως όχι μόνο θα συντηρήσουν το ενδιαφέρον (κυρίως) εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων αλλά σταδιακά θα ελκύσουν και άλλες.

Ενα-δύο deals να γίνουν αυτό τον μήνα και η μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία θα αποδειχθεί πεδίο δράσης αρκετών επενδυτικών δυνάμεων, εκτίμησή μου, των περισσότερων από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

Ενα πρώτο στοίχημα για την αγορά και άμεσο μάλιστα, θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του ΙΑΣΩ και του Oaktree; Εάν ναι, τότε η εβδομάδα θα ξεκινήσει με μόχλευση για μετοχές του κλάδου που ήδη υπεραποδίδουν.

Συν τω χρόνω θα δρομολογηθεί νέος γύρος εξελίξεων σε κλάδους αιχμής όπως λ.χ. ο κατασκευαστικός; Η κινητικότητα στο ταμπλό για κάτι τέτοιο προδιαθέτει.

Θα είμαστε εδώ στη συνέχεια της συνεδρίασης και αυτών που ακολουθούν, για να δούμε το πρώτο από τα bets αυτού του μηνός. Με ορίζοντα το Eurogroup της Παρασκευής και τη διαφαινόμενη έγκριση για την εκταμίευση του... περίφημου 1 δισ.

Ενδεικτικά για τάση, με σήμα long κατ' αρχάς ο ΟΤΕ, αλλά και Eurobank, όπως και ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, Aegean, Sarantis, ΕΧΑΕ. Από τα χαμηλότερα, ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, ΑΒΑΞ, ΟΛΘ, Quest κ.α. Οι ανωτέρω μετοχές είναι ενδεικτικές και μόνον. Στην διάρκεια της συνεδρίασης θα επιχειρήσουμε να «δούμε» και άλλες 2-3 «τασικές» μετοχές.

Και πάλι Καλό Μήνα, με υγεία, προ πάντων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v