Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζουν πόντους οι αγοραστές στο ΧΑ

Στις 720 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να περιορίζονται στα... απολύτως απαραίτητα. Μεικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο, ανοδικά ο ΟΠΑΠ, «βαρίδι» η Coca Cola. Υπεραντιδρούν Aegean, Μυτιληναίος.

Κερδίζουν πόντους οι αγοραστές στο ΧΑ

Σε αναμονή οι αγορές, από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι Λονδίνο και Αθήνα. Στο επίκεντρο οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και τα νεότερα από το... μέτωπο του Brexit.

Σταθερά ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις κινήσεις των traders να εντείνονται σταδιακά και τα αρχικά μικρά κέρδη για τους long να διευρύνονται στη συνέχεια.

Ενδεικτικά, στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 11.442 νωρίτερα στις 11.525 μονάδες, ενόσω ανέβαινε ο πήχης για τα futures στη Wall Street. Από 0,41% και τις 2.832 μονάδες πριν λίγο τα συμβόλαια του S&P 500.

Σε αντίθεση με τα ξένα χρηματιστήρια, στο ΧΑ οι traders περιορίζονται σε απολύτως απαραίτητες κινήσεις, κυρίως στο πλαίσιο ενός καλύτερου δυνατού κλεισίματος εβδομάδος/μηνός και 3μήνου.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με την αξία συναλλαγών αρκετά χαμηλότερα του ημερήσιου μέσου όρου (*), ενδεικτική της επιφυλακτικής στάσης που τηρούν βραχυπρόθεσμοι παίκτες και επενδυτές.

Πέριξ των 719 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, οριακά χαμηλότερα των 540 ο Δείκτης Τραπεζών και στην περιοχή των 1.870 ο FTSE25. Το 30% του τζίρου επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως αναλογικά χαμηλότερος του μέσου όρου εβδομάδος και Μαρτίου. Μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής, που με την Πειραιώς είναι οι 2 από τις 4 με θετικό πρόσημο του κλάδου. Στο 1,525 ευρώ η Εθνική, στο 1,216 η Πειραιώς και στο 0,685 η Eurobank, με την Alpha Bank στο 1,211 ευρώ.

Η αγορά, οι traders έχουν προεξοφλήσει και αφομοιώσει τις εξελίξεις στον κλάδο, με αφορμή τη συμφωνία για την «πρώτη κατοικία», με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να σημειώνει νωρίτερα, πως «...οι θεσμοί ξαναγράφουν την έκθεση για την πρώτη κατοικία». Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως η συνέχεια για τον κλάδο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που αφορούν στο μέτωπο της μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ηδη αυτές τις μέρες η Rothschild ολοκληρώνει την πρόταση της ΤτΕ, που στη συνέχεια μέσω του Υπ.Οικ θα υποβληθεί στην αρμόδια αρχή, στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι μετά τα μέσα Απριλίου η DG Comp θα μπορούσε να έχει δώσει το Οk για το συγκεκριμένο project. Πρακτικά η αποδοχή από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες των σχεδίων της Αθήνας (ΤΧΣ, ΤτΕ) θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο στους long να ενεργοποιηθούν εκ νέου. Μέχρι τότε όμως τα «τοπικά υψηλά» των 603,74 μονάδων (στη συνεδρίαση της 18 Μαρτίου) το πιθανότερο είναι πως θα αποτελούν... οροφή, με στήριξη στις 520 έως 505 μονάδες.

Σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης, σε... κουραστική συσσώρευση και ανοιχτά τα δύο ενδεχόμενα: τόσο αυτό της υποχώρησης προς τις 698 όσο εκείνο της επαναφοράς προς τις 540-550 μονάδες. Ενδεχόμενη εκταμίευση της δόσης (των 970 εκατ.) στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 5 Απριλίου θα ενίσχυε τους long και το ενδεχόμενο ανάκαμψης της αγοράς.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, με τα αποτελέσματα 2018 να αποτελούν ένα από τα κριτήρια επιλογής σε αυτή τη φάση της αγοράς. Ενδεικτική η περίπτωση της Μυτιληναίος, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 8,98 ευρώ και ζητούμενη την πειστική υπέρβαση του ορίου των 9 ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση και για τη μετοχή της Aegean, καθώς με αγορές επανήλθε πάνω από τα 8 ευρώ και συγκεκριμένα από τα αρχικά 7,98 έως τα 8,21 ευρώ. Με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 52/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με θετικό πρόσημο για τίτλους των Κανάκη, Foodlink, Πλαστικά Θράκης, Attica Bank, Autohellas, ΕΛΤΡΑΚ, ΚΛΜ, Ολυμπιακή Τεχνική, Λούλη κ.α.

(*) στις 14:20, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 26,5 εκατ. ευρώ, με 4,9 εκατ. στη μετοχή του ΟΤΕ, με 4,5 στον ΟΠΑΠ και με 2,3 εκατ. στη μετοχή της Κανάκης, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης της νορβηγικής Orkla Foods. Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, ο πρόεδρος της εισηγμένης Στέλιος Κανάκης σχολιάζει τη δρομολογούμενη πώληση του 80% της εταιρείας του.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v