Θετικά σινιάλα για τους long στο Χρηματιστήριο

Στοίχημα για τους αισιόδοξους η συνέχεια στο θετικό momentum της εγχώριας αγοράς. Οι υπεραποδόσεις τραπεζών και blue chips, τα ορόσημα του Απριλίου και το «greek bet» των ξένων που μέχρι στιγμής... βγαίνει.

Θετικά σινιάλα για τους long στο Χρηματιστήριο

Καλό μήνα, από αύριο Δευτέρα. Το θετικό πρόσημο με το οποίο έκλεισε ο Μάρτιος για τις αγορές και ειδικότερα η εικόνα της τελευταίας εβδομάδος προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα Απρίλιο.

Κατ' αρχήν στα των διεθνών αγορών το γεγονός πως στο πρώτο τρίμηνο (2019) δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μεγάλης μερίδας επαγγελματιών πως θα θυμίζει το αντίστοιχο περυσινό (θυμίζω οι αναταράξεις ξεκίνησαν από τις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, από την Νέα Υόρκη) ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών πως το "σύστημα" έχει μηχανισμούς "αυτοπροστασίας/ρύθμισης". Αυτό γιατί συγχρονισμένα και Fed και ECB μετέβαλαν την πολιτική τους σε επιτόκια/ομόλογα/χρέος με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών.

Οσον αφορά στις ουσιαστικές εκκρεμότητες (εμπορικός "πόλεμος" ΗΠΑ- Κίνας, Brexit) φαίνεται πως το "σύστημα" λειτουργεί με την κοινή λογική αποφεύγοντας τις αναταράξεις, τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το "άλμα" 14% για τον S&P 500 στο πρώτο τρίμηνο μόνο αμελητέο δεν είναι, με τους αναλυτές να δίνουν μεγάλη προσοχή στην περιοχή των 2.785 μονάδων. Τι σημαίνει για τις μετοχές το ράλι των ομολόγων, το εξαιρετικό άρθρο/ανάλυση (των Financial Times) με το θέμα της παγκόσμιας ανάπτυξης στο επίκεντρο.
Αυτά θα μας απασχολούν και στη συνέχεια, ξεκινώντας από τον Απρίλιο με την Ευρώπη να αποτελεί, πλέον, το εύλογο ερώτημα, καθώς πλησιάζει προς τις κρίσιμες εκλογές, στα τέλη Μαίου. Στις ευρωεκλογές και τα 3 ανοιχτά μέτωπα στην Ευρώπη αναφέρεται με ανάλυση του το Stratfor.

Στα καθ΄ημάς οι long είχαν ένα καλό πρώτο 3μηνο, που ειδικότερα όσοι ενήργησαν στον τραπεζικό κλάδο είχαν πολύ καλύτερο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Στις 721,37 μονάδες ο ΓΔ με απόδοση 19,46% στο 3μηνο, στις 552,20 ο ΔΤΡ με 32,68% και στις 1.879,40 ο FTSE25 με απόδοση περίπου όση η αγορά.

Αρχικά μέτριος ο τζίρος και σταδιακά αυξανόμενος από τα μέσα Φεβρουαρίου με επικέντρωση στον τραπεζικό κλάδο για να διαμορφωθεί σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 40 εκατ. Προσμετρώντας τον τζίρο που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα της αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου με αυτόν που ακολούθησε από τα "τοπικά υψηλά" των 603,74 μον. (18 Μαρτίου) φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων παραμένουν εντός παιδιάς. Το γιατί θα μπορούσε να αποδοθεί στις προσδοκίες όσων έχουν long θέσεις προσβλέποντας σε περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στον κλάδο με ορίζοντα την...βαθμολόγηση από τον S&P στις 26 Απριλίου.

Ενδιάμεσα μεσολαβούν 2-3 ορόσημα, με πρώτο αυτό του Eurogroup της Παρασκευής, όπου κατά πάσα βεβαιότητα θα δοθεί και το "πράσινο φως" για την επιστροφή του περίπου 1 δισ. . Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της πλειονότητας (μεταξύ αυτών και ημών, της στήλης) πως στο θέμα της "πρώτης κατοικίας" δανειστές- ελληνική πλευρά θα καταλήξουν σε "ομαλή συμφωνία", παρά τις...φωνές ορισμένων για...μονομερείς ενέργειες και άλλες τέτοιες πομφόλυγες, έχει δώσει πόντους στην ομάδα των λεγόμενων "ρεαλιστών" της κυβέρνησης. Με αυτή την προσέγγιση "έπαιζαν" την αγορά, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο τα κάθε λογής funds που από αρχές-μέσα Φεβρουαρίου έκαναν σταδιακά αισθητή την παρουσία τους.

Μέχρι στιγμής το greek bet τους βγαίνει, απόδοση 32,68% στο 3μηνο από τις τράπεζες, θεαματική απόδοση από συγκεκριμένα blue chips (λ.χ. ο ΟΤΕ έχει δώσει 24,25% ) ούτε στο καλύτερο...όνειρο τους, έχουν οδηγήσει την ελληνική αγορά μεταξύ των κορυφαίων. Και αναφέρομαι σε μετοχές και ομόλογα. Απ΄ ότι φαίνεται η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει θετικό επενδυτικό κλίμα, έχοντας αποδεχτεί τις αιτιάσεις των δανειστών, των funds πηγαίνει με τα...νερά τους (που λένε) και από αυτή την άποψη η συνέχεια προοιωνίζεται ενθαρρυντική για τους long. Με την βασική προυπόθεση πως δεν θα αλλάξει προς το χειρότερο η εικόνα διεθνώς (ένδειξη alert ενδεχόμενη υποχώρηση του S&P 500 χαμηλότερα των 2.785 μον.)

Με άνοδο 3,07% την τελευταία εβδομάδα ο ΔΤΡ, με 2,23% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 552,20 μονάδων την Παρασκευή με τους traders να δείχνουν διατεθειμένοι να προεξοφλήσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup. Εάν όντως επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τότε για τον τραπεζικό κλάδο το μεγάλο στοίχημα είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις 600-605 μονάδες. Οπότε θα ξανά κάνουμε τους υπολογισμούς μας.

Η αυριανή συνεδρίαση χρειάζεται προσοχή, καθώς θα φανεί σε ποιο βαθμό η αντίδραση της Παρασκευής είχε στοιχεία ενός window dressing. Δεδομένου ότι ο τζίρος ήταν κατακόρυφα αυξημένος (στα 72,422 εκατ. έναντι 49,7 του μέσου όρου εβδομάδος/μέχρι και την Πέμπτη) με το 31% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και από ένα 17% σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ την Δευτέρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Συνεπώς από Τρίτη θα πρέπει να περιμένουμε κινήσεις των traders με ορίζοντα την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το γεγονός, πως σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ άλλαξαν χέρια 12,344 και 11,574 εκατ αντίστοιχα σε τιμές έως τα 12,04 (τελική τα 11,94) και έως 9,27 (τελική 9,20 ευρώ) παραπέμπει σε συνέχιση του momentum, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες περιοχές αντίστασης. Ενθαρρυντικό για τους long το ότι τα stops ανεβαίνουν λίγο υψηλότερα για αμφότερες τις μετοχές. Αναλυτικά διαγράμματα/μέτρηση και τεχνικά σημεία για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Coca Cola θα έχουμε στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.

Μία άλλη παράμετρος, ενθαρρυντική για τους long είναι το θετικό momentum για αρκετές μετοχές του δείκτη, αναφέροντας ενδεικτικά τις: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis. Δηλαδή με θετικό πρόσημο (στο 3μηνο) για τα 18 από τα 21 blue chips του δείκτη.

Εξίσου ενθαρρυντική ένδειξη (για εμάς που εστιάζουμε σε μετοχές και όχι δείκτες, ...ψάχνοντας στις μεσαίες- χαμηλότερες κατηγορίες ) η συνεχιζόμενη "άνοιξη" στα ΜμΕ, με εξαιρετικό το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους "...ξένους που σκανάρουν μικρομεσαίες εισηγμένες με ουσία και διεθνοποιημένο προσανατολισμό...". Πράγματι από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία περισσότερες από 35 με θετικό πρόσημο και με 15 μετοχές να υπεραποδίδουν της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρω τις: ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, Attica Bank, Intrakat, Intracom, ΚΕΚΡΟΨ, ΚΛΜ, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΟΝ, ΙΑΣΩ, Ιατρικό, Παπουτσάνης, Profile.

Οσον αφορά στα...τεχνικά για τους 3 βασικούς δείκτες (κατά σειρά ΓΔ, ΔΤΡ και FTSE25), κέρδη λίγο κάτω από το 2% κατέγραψαν ο ΓΔ και ο FTSE25 με την τον τραπεζικό αντίστοιχα να κλείνει με άνοδο κοντά στο 3%.

Θεαματική αντοχή έδειξε η αγορά με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με αύξηση τζίρου.

Για τον ΓΔ οι 730 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση τους θα μπορούσε να οδηγήσει προς το σημαντικό επίπεδο των 750 μονάδων.

Τα stops για ΓΔ και ftse στις 689 και 1.802 μονάδες αντίστοιχα ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει short με το stop στις 603 σε κλείσιμο.

Μοναδική τράπεζα που είναι Long και κατάγραψε και νέο υψηλό είναι η Eurobank.

ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ βοήθησαν σημαντικά την αγορά με σημαντικές αντοχές στις δύσκολες συνεδριάσεις.

Η τεχνική εικόνα για Γενικό Δείκτη, FT 25 και τράπεζες

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v