Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 25% για τις τραπεζικές μετοχές το 1ο τρίμηνο

Κοντά στα υψηλά ημέρας το σημερινό κλείσιμο με όπλο την πρώτη κατοικία και τη διάθεση για «window dressing». Απόδοση 17,62% για τον Γενικό Δείκτη από τις αρχές του έτους. Οριακά τα κέρδη σε επίπεδο Μαρτίου.

ΧΑ: Κέρδη 25% για τις τραπεζικές μετοχές το 1ο τρίμηνο

Παρά το σχετικά επιφυλακτικό ξεκίνημα, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι αγοραστές ήταν σαφώς καλύτεροι, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά.

Βοήθειες στην ψυχολογία των αγοραστών έδωσαν η αύξηση των κερδών στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Βουλή των Κοινοτήτων) οι κινήσεις “window dressing” λόγω λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου, οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας έξι μετοχές του FTSE25, αλλά και το δημοσίευμα του Bloomberg.

Έτσι, “το πλαίσιο για την πρώτη κατοικία που ψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής λαμβάνει θετικά σχόλια από την πλευρά των Θεσμών”, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις Αξιωματούχους με λόγο επί του συγκεκριμένου θέματος, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας.

“Ο νόμος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ.”, είπαν δυο από τους Αξιωματούχους. Η τελική εκτίμηση πιθανότατα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, προσέθεσε ο τρίτος (άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου).

Στα παραπάνω, ας προστεθεί και η αισθητή αποκλιμάκωση της απόδοσης του Ελληνικού 10ετους ομολόγου (3,735%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, περίπου, γενική κινητοποίηση στο ταμπλώ του FTSE25 (με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ -0,23%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,01%, ΔΕΗ -0,89%, ΕΕΕ -0,81%, ΜΟΗ -0,24%, ΜΠΕΛΑ -0,13%, ΣΑΡ -0,28% και αμετάβλητος ο τίτλος του ΦΡΛΚ), οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και η σχετική αύξηση του τζίρου, με την βοήθεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Επίσης, η προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Κανάκης, με προσφερόμενο αντάλλαγμα 4,36 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή, που υπέβαλε η Νορβηγική εταιρεία Orkla Food Ingredients.

Να σημειωθεί ότι με βάση το ποσοστό των βασικών Μετόχων και τον όγκο συναλλαγών της μετοχής στη σημερινή συνεδρίαση που απορροφήθηκε από τους Προτείνοντες, φαίνεται πως ήδη εξασφαλιστεί η δημόσια πρόταση, δηλαδή η συγκέντρωση ποσοστού άνω του 90%.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του α΄ χρηματιστηριακού τριμήνου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 1,85% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 3,07%.

Ο Μάρτιος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με μηνιαία κέρδη 1,96% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 1,14% για τον Τραπεζικό δείκτη.

Όπως προαναφέρθηκε, με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και το πρώτο χρηματιστηριακό τρίμηνο, που βρήκε τον Γενικό Δείκτη με τριμηνιαία κέρδη 17,62% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με κέρδη 25,61%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού τριμήνου η Αλουμύλ, με απόδοση 143,09%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Αγορά θα αξιολογήσει σήμερα τα αποτελέσματα των Τραπεζών, από κοινού με την αναπροσαρμογή του ορίου οφειλής των Δανειοληπτών Κατόχων 1ης κατοικίας για να τύχουν προστασίας, με τον πήχη των προσδοκιών να παραμένει χαμηλά, αν δεν υπάρξει συναλλακτική βελτίωση. Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει τον κύκλο των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των συστημικών Τραπεζών”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά φαίνεται να ξεμένει από ‘καύσιμα’, αναμένοντας την εκδήλωση κάποιου μεγάλου γεγονότος. Για σήμερα το Χ.Α. θα ενσωματώσει τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Μία ακόμη συνεδρίαση συσσώρευσης είναι στα πλάνα”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακές απώλειες στις 713,66 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 720 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 704 μονάδες (ΚΜΟ 20). Τα αποτελέσματα των Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας ήταν καλά, όσον αφορά την πορεία των ΜΕΑ, αλλά αδύναμα όσον αφορά την κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου. Η Τρ. Πειραιώς ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα 4ου τριμήνου, μετά το τέλος της συνεδρίασης” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Ουσιαστικά αμετάβλητο το Χ.Α, χθες, που είδε και τα δυο πρόσημα, καταφέρνοντας τελικά να μαζέψει τις ζημιές, κλείνοντας στο μηδέν. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 706 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1848 και αντίσταση στις 1880. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 522 μονάδες και αντιστάσεις στις 571 - 603. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς παραμένει ίδια, ο ΓΔ συσσωρεύει εντός του καναλιού 700 - 730, με τον στόχο για τις 715 - 730 μονάδες να παραμένει. Η δυναμική έχει προσωρινά χαθεί, οπότε είναι πιο πιθανή, μια πλάγια κίνηση του Δείκτη μέχρι να βρεθεί η είδηση που θα δώσει μία νέα τάση”.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και σήμερα το σύνολο των τίτλων άλλαξε και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την μετοχή της Alpha Bank (+1,15%) να δείχνει πιο ευάλωτη στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ιδιαίτερα κρίσιμη δείχνει η περιοχή γύρω από τα 1,1950 ευρώ. Εάν τμηθεί καθοδικά, ανοίγει ο δρόμος για τιμές πέριξ των 1,00 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα, “είδε”, κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 533,64 (-1,21%) και 548,37 μονάδων (+1,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 547,09 (+1,28%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και στις 552,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,23%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 604 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αλλάξει κάτι επί το θετικότερον. Τις επιφυλάξεις των αναλυτών, ενισχύει και η “ιδιαιτερότητα” της σημερινής συνεδρίασης, λόγω επιχείρησης “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΔΕΗ (-0,89% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “για πρώτη φορά επίσημα η Διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται το οικονομικό αδιέξοδο της εταιρείας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά της. Στη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου ‘Power & Gas Supply Forum’, ο αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Γεώργιος Ανδριώτης έκανε λόγο για έναν ‘φαύλο κύκλο, ο οποίος αν συνεχιστεί για λίγα χρόνια, η ΔEΗ δεν θα υπάρχει…”.

Τεχνικά, η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,44 ευρώ και επόμενη τεχνική αντίσταση στα 1,739 ευρώ.

Η Αεροπορία Αιγαίου (+4,68%) ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 28ης Μαρτίου 2019, αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή τακτική γ.σ. των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η είδηση για υψηλή μερισματική απόδοση, έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά και σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Μάλιστα άφησε πίσω του τα 7,98 ευρώ, δίνοντας ημερήσιο σήμα επιβίβασης, ενώ μετά από 15 συνεδριάσεις, “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών και στον Ελλάκτωρα (+3,45%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ πέτυχε και κλείσιμο υψηλότερα από το σημαντικό επίπεδο των 1,60 ευρώ.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν θα επικρατήσουν τα “υψοφοβικά σύνδρομα” και ο τίτλος θα “ανακρούσει πρύμναν”. Σε κάθε περίπτωση, επί τέσσερις εβδομάδες κάνει πάνω σκιές στα “Heikin Ashi”, επιδεικνύοντας έντονη αδυναμία διαπερατότητας και κίνησης προς τα 1,80 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έντονη φημολογία ότι πλησιάζουν οι μετοχικές ανακατατάξεις στο Ιασώ (+2,53%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε και το Ιατρικό (+2,96%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Foodlink (+4,84%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Άβακα (+6,06%), Πλ. Θράκης (+0,90%), Τεχν. Ολυμπιακή (+9,29%), Τρ. Αττικής (+3,52%) και Μαθιό (+9,52%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα ημερήσια διαγράμματα των βασικών δεικτών.

Θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 721 μονάδων, έστω και αν θα χρειαστεί επιβεβαίωση λόγω της ημέρας. Επόμενες αντιστάσεις στις 735 και 752 μονάδες. Το 700 είναι σημαντική στήριξη με το “stop long”, να είναι στις 689 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” είναι το 1802 σε κλείσιμο. Το 1882 είναι κοντινή αντίσταση με επόμενη και κύρια το 1905 - 1908.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Διαδικαστικές ήταν οι συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 700 μονάδες αλλά δεν έδειξε δύναμη να ανέβει πάνω από τις 730 μονάδες” επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Παραμένει συνεπώς σε ένα εύρος τιμών που δεν πανικοβάλλει όσους αγόρασαν τελευταία, αλλά και δεν πιέζει να ανεβάσουν τις τιμές όσους έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα ήθελαν να αγοράσουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει μία από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς από την αρχή του χρόνου και έχει αρχίσει να συγκεντρώνει κάποιο ενδιαφέρον. Η αβεβαιότητα όμως δεν μετουσιώνει αυτό το ενδιαφέρον σε τοποθετήσεις.

Βασικός λόγος της αβεβαιότητας, είναι ότι η Ελλάδα δεν προσφέρει ένα ρεαλιστικό όραμα στον Επενδυτή. Όταν “βγήκαμε από τα μνημόνια” πέρυσι το Καλοκαίρι, η Κυβέρνηση δεν προσέφερε ένα ρεαλιστικό όραμα στους Διεθνείς Επενδυτές, όπως φρόντισαν να κάνουν άλλες Χώρες που είχαν βρεθεί στην ίδια κατάσταση στο παρελθόν.

Η Ελλάδα σίγουρα δεν μπορεί να αυξήσει το χρέος της, γιατί αυτό είναι ήδη μεγάλο, οι Αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν με το ρυθμό που είχαμε υποσχεθεί, οι Τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν όσο δεν λύνεται το θέμα με τα “κόκκινα” δάνεια και το αναπτυξιακό μοντέλο της Χώρας, περιορίστηκε στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής Τράπεζας που και αυτή κόλλησε στα “βαλτωμένα νερά” της Τράπεζας Αττικής.

Παρόλα αυτά κάποιοι Διεθνείς Επενδυτές αναγνώρισαν πως η Ελλάδα είναι επαρκώς φθηνή, για να γίνει επενδυτικός προορισμός και τοποθετήθηκαν. Σε αυτό βοήθησε το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη, που κάνει την Ελλάδα να μην ξεχωρίζει αρνητικά, αλλά και η προοπτική ότι η επόμενη Κυβέρνηση δεν θα είναι λιγότερο Φιλοευρωπαϊκή από τη σημερινή.

Τώρα περιμένουμε το δεύτερο κύμα Επενδυτών, που θα ξεκαθαρίσει την πορεία των τιμών, αλλά αυτό προσωρινά φαίνεται να περιμένει συγκεκριμένες Κυβερνητικές αποφάσεις για να εκδηλωθεί. Η ψήφιση του Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ένα πρώτο βήμα και τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όσο ο καιρός περνάει, οι Κυβερνητικές αποφάσεις δεν υλοποιούνται και η αναμονή παρατείνεται, το κλίμα βαραίνει και η τάση χάνεται.

Αν δεν δούμε σύντομα θετικές αποδόσεις με την έλευση νέων πακέτων αγορών, το κλίμα θα χαλάσει.

“Η περίοδος πριν από το Πάσχα, πάντα απαιτεί αυξημένη προσοχή για πτωτικές κινήσεις, από μεριάς των Επενδυτών”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Στη ‘συντήρηση’ έχει μπει ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πραγματοποιώντας στις τελευταίες συνεδριάσεις μια πλάγια κίνηση αμφιβόλου ποιότητας ‘καυσίμων”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος. Ο κυρίαρχος σχηματισμός στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών είναι μια πλαγιοανοδική “σημαία”, όπου έχει ως άνω πλευρά την περιοχή των 735 μονάδων και ως κάτω τις 698 μονάδες. Επιβεβαιωμένη ανοδική, ή καθοδική λύση του εν λόγω σχηματισμού, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα δώσει την απαραίτητη ώθηση είτε προς το όριο των 742 με 750 μονάδων, είτε προς τη στήριξη των 678 μονάδων. Έως τότε τα δύο “αντίπαλα στρατόπεδα” αγοραστών - πωλητών θα επιδίδονται σε κινήσεις “αναγνώρισης εδάφους”.

Σε ισχύ παραμένει το ανοδικό κανάλι του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας όμως πάρει από τις 19 Μαρτίου μια ροπή καθοδικής επαφής με τη κάτω πλευρά του, στις 1836 μονάδες.

Το πιθανό “φλερτ” του δείκτη με το επίπεδο των 1836 μονάδων, θα δημιουργήσει δύο σενάρια. Στο μεν πρώτο, η διατήρηση του καναλιού θα επιφέρει νέα ανοδική κίνηση προς την άνω πλευρά του, όπου συναντάμε και την γραμμική αντίσταση των 1953 μονάδων, ενώ στο δεύτερο σενάριο η καθοδική διάσπασή του θα είναι καταλυτική ωθώντας τον FTSE 25 πάνω στη στήριξη των 1780 μονάδων. Πάντως αρνητική είναι μέχρι τώρα η ένδειξη καθοδικής τμήσης της γραμμής τάσης στο τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI).

Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, η άρνηση ανοδικής αρπαγής των 604 μονάδων, έφερε τη γνωστή βίαιη καθίζηση, σπρώχνοντάς τον προς επαναξιολόγηση δυνάμεων μέσα στη μεγάλη ζώνη των 550 με 500 μονάδων.

Για αυτή την πτωτική κίνηση μας είχε προϊδεάσει μερικώς ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Δύναμης (RSI), καθώς όπως είχα αναφέρει στην προηγούμενη εβδομαδιαία ανάλυση, είχε προσεγγίσει επίπεδα τιμών, όπου τον Απρίλιο του 2018 ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν στις 1000 μονάδες και ξεκινούσε τη καθοδική του πορεία.

“Εδώ έντονη αλλαγή στο περιβάλλον σκηνικό καθοδικής υποψίας, θα υπάρξει μόνο με την επάνοδο του δείκτη άνω των 563 μονάδων”, εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής, της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η κατάθεση της τροπολογίας για τον νέο Νόμο Κατσέλη και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων εταιρειών, έφεραν εκ νέου ενδιαφέρον στην Αγορά, η οποία εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων”, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Εύκολα ή δύσκολα, με καθυστερήσεις ή στην ώρα τους, τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιλύονται, ξεκλειδώνοντας αβεβαιότητες οι οποίες είχαν τιμολογηθεί μέχρι πρότινος στις αποτιμήσεις.

Χωρίς υπερβολή, μετά από μια Οδύσσεια πολλών ετών, οι Τράπεζες μπαίνουν στο τελικό στάδιο της εξυγίανσης των μη ενήμερων ανοιγμάτων τους, έχοντας εξοφλήσει πλήρως τον ELA, μειώσει το οργανικό κόστος και έχοντας ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του SSM, σε ότι αφορά την προοδευτική μείωση των NPEs.

Το εγχείρημα φαίνεται να προσελκύει ενδιαφέρον το οποίο πατάει και στην ανάκαμψη του ΑΕΠ, με παράπλευρες αναγνώσεις στην ζήτηση και τις τιμές των ακινήτων. Η χορήγηση των πρώτων δανείων, μετά από καιρό, όπως επικοινωνήθηκε στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις, είναι μια ένδειξη επιστροφής στην παραδοσιακή Τραπεζική, η οποία είχε και το σχετικό “άκουσμα” στο ταμπλώ.

Μετά το θετικό χρηματιστηριακό πέρας και του Μαρτίου, η χρονιά μετράει τρία στα τρία σε ανοδικούς μήνες από το ξεκίνημα της, ένα φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το 2014, όσον αφορά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας για το Χ.Α., καθώς η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη τα τελευταία 15 χρόνια ήταν 3,78%, με ποσοστό ανοδικών κλεισιμάτων 80%. Αν και ο μήνας έχει μόνο 18 συνεδριάσεις, λόγω των αργιών του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα το πλήθος και η σημασία των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα, δημιουργούν προϋποθέσεις, αν μη τι άλλο, διατήρησης του ενδιαφέροντος, ανεβάζοντας το θερμόμετρο πριν τον έτσι και αλλιώς προεκλογικό Μάιο.

“Κερασάκι στην τούρτα” η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P, στο τέλος του μήνα, μια αξιολόγηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την θετικότερη οπτική των Ξένων Επενδυτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε σε στενό σχετικά εύρος συναλλαγών, σεβόμενος υποδειγματικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης, η οποία λειτουργεί ως στήριξη ακολουθώντας τον Δείκτη από τα χαμηλά των 700 μονάδων. Η συσσώρευση αποφόρτισε την εικόνα των ταλαντωτών και την υπεραγορασμένη εικόνα του MACD, χωρίς να απειληθεί κάποιο κρίσιμο τεχνικό επίπεδο, παρά την κατοχύρωση κερδών που έχει πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνους.

Η υπέρβαση ωστόσο των προηγούμενων υψηλών θα απαιτήσει περισσότερη ενέργεια, καθώς η συντήρηση στις 700 μονάδες μπορεί να μην είναι μια ακριβή διαδικασία, η κίνηση, ωστόσο, πάνω από τις 730 και έως τις 800 μονάδες έχει διαδοχικά επίπεδα αντιστάσεων.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των φετινών υψηλών, έχοντας καλύτερες προϋποθέσεις από πλευράς νέων.

Ζητούμενο παραμένει ο τζίρος, ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο μήνα στα 56 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει συμβάλει στην σταθεροποίηση της Αγοράς και την διάχυση του ενδιαφέροντος πέρα από το παραδοσιακό τμήμα των Δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η κατάθεση προσφορών για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, την ερχόμενη Τετάρτη, δεσπόζει στην οικονομική ατζέντα της εβδομάδας.

Η εβδομάδα ξεκινάει με την τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου στην έκθεση του διοικητή θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χρονιάς.

Την Τετάρτη αναμένεται και η καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων.

Χωρίς το μέρισμα (€0,672) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΤτΕ την Πέμπτη.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις των Eurobank και Grivalia, προκειμένου οι Μέτοχοι των εταιρειών να δώσουν το “πράσινο φως” στην ανακοινωθείσα συγχώνευση.

“Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, εκτός από το Eurogroup που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αναμένονται τα αποτελέσματα χρήσης των Quest, Intralot και ΕΥΔΑΠ” σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικός ο βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

“Η Κίνα θα χαλαρώσει περαιτέρω τους ελέγχους για πρόσβαση στην Κινεζική Αγορά και θα μειώσει την αρνητική λίστα για τις ξένες επενδύσεις”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ Μποάο για την Ασία.

Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος στο Γερμανικό Λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,9%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και κατά 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία τον Μάρτιο. Μειώθηκε στο 4,9%, από το 5%, το χαμηλότερο από την επανένωση Γερμανίας το 1990. Ο αριθμός των Ανέργων μειώθηκε κατά 7.000 στα 2,231 εκατομμύρια, βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση κατά 10.000 άτομα.

Αύξηση 0,2% σημείωσε το ΑΕΠ στη Μεγάλη Βρετανία το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε ετήσια βάση, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4%.

Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη διαδοχική φορά. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η κα. Μέι δήλωσε πως οι συνέπειες της απόφασης των βουλευτών είναι οδυνηρές. Όπως τόνισε, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση πρέπει να έχει επαρκή δικαιολόγηση, προσθέτοντας πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πρέπει να διενεργηθούν Ευρωεκλογές.

Ο δείκτης πληθωρισμού, με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης (PCE) διολίσθησε στο 1,4%, τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, από 1,8%. Ήταν το πιο χαμηλό επίπεδο από το 2016 και πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ενισχύθηκε περισσότερο από ότι είχε αρχικά μετρηθεί τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 98,4 μονάδες, από 93,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, έναντι αρχικής μέτρησης 97,8 μονάδων.

Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 88,8 μονάδες, από 84,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 113,3 μονάδες, από 108,5 τον Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,9% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 667.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 710,41 (-0,46%) και 722,94 μονάδων (+1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 720,87 (+1,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 721,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,08%.

Ο τζίρος στα 72,4 εκατ., από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΛΣ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 44,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Grivalia, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου και Ελ. Πετρέλαια.

Στα υψηλά ημέρας και η τελική εικόνα, με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.351 συμβόλαια).

Στα 6.074 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.837, 1.715 για τον Απρίλιο, 122 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.882,75) κινήθηκε μεταξύ 1.857,25 και 1.890,75 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.047 Eurobank, 105.100 ΟΤΕ, 22.383 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.400), Alpha Bank (4.625), Πειραιώς (4.939), ΔΕΗ (194), Εθνική (4.963), Ελλάκτωρα (993), ΟΤΕ (589), Μυτιληναίο (464), MIG (238), Τέρνα Ενεργειακή (165), Τρ. Αττικής (412), Intralot (137), ΟΠΑΠ (305), Cenergy (100), ΓΕΚ (342), Ιντρακόμ (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 60.996, Alpha Bank 36.136, Εθνική 34.996, MIG 62.893, ΔΕΗ 17.226, Πειραιώς 23.432, Ελλάκτωρα 11.248.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                              Name of Issuer                               NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,40%

2019-03-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.561.804 τεμ., (από 40.281.612 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.286.099 τεμ. (25.454.000), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 90.262.379 τεμ. (90.512.379), Εθνική 13.148.381 τεμ. (12.947.381), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v