Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς σαφή κατεύθυνση κινείται ο Γενικός Δείκτης

Ηπιες συναλλαγές και οριακές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Οι τραπεζικές μετοχές προσπαθούν να κινηθούν λίγο υψηλότερα, ενώ πιέσεις καταγράφονται στη μετοχή της Coca Cola.

ΧΑ: Χωρίς σαφή κατεύθυνση κινείται ο Γενικός Δείκτης

Θετικό πρόσημο στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας στο επίκεντρο.

Στις 11.465 μονάδες ο DAX, στις 7.265 ο FTSE, την ώρα που τα futures στη Wall Street δείχνουν άνοιγμα από λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ενδεικτικό το 0,24% στις 2.824 μονάδες του S&P 500.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, σήμερα, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος και μηνός, στο ΧΑ οι traders έχουν ξεκινήσει προσεκτικά με κινήσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε μερική κατοχύρωση θέσεων. Αυτό γιατί με τον Γενικό Δείκτη στις 712 μονάδες -με απώλειες 0,22%- η απόδοση παραμένει οριακά θετική τόσο σε διάστημα εβδομάδος (0,56%) όσο σε μηνιαίο (0,65%) και κατά 16,11% από την αρχή του έτους. Συνολικά στο 17,85% η απόδοση 3μήνου, σε ένα ομολογουμένως καλό ξεκίνημα του χρηματιστηρίου.

Σε αυτά τα διαστήματα, πρωταγωνιστικός ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου (με 28,92% στο 3μηνο και 22,05% από την αρχή του έτους για τον ΔΤΡ), με την αγορά να ποντάρει στις εξελίξεις για πρώτη κατοικία και προτάσεις της ελληνικής πλευράς (ΤΧΣ, ΤτΕ) για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Οπως σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, στην αντίδραση του ΔΤΡ έως την περιοχή των 605 μονάδων αποτυπώθηκε η προεξόφληση της επίτευξης μίας «ομαλής συμφωνίας» μεταξύ δανειστών - Αθήνας για την πρώτη κατοικία. Οπως επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας, μέχρι σήμερα που περνά από τη Βουλή, η αγορά σε κανένα σημείο δεν θεώρησε ως πιθανό το ενδεχόμενο μίας... ρήξης μεταξύ των δύο πλευρών. Απεναντίας τόσο το χρηματιστηριακό ταμπλό όσο και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων έδειχναν πως η αγορά είχε ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της συμφωνίας με εκατέρωθεν συμβιβασμούς (προφανώς τους περισσότερους από την ελληνική πλευρά).

Ξαναγράφουν οι θεσμοί την έκθεση για την πρώτη κατοικία, σημείωνε νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, προτίμησε τη μεγάλη εικόνα αντί της ρήξης στο Eurogroup η κυβέρνηση επιβεβαίωνε η Μαρίνα Μάνη, με τις εξελίξεις να δικαιώνουν όσους εξαρχής προσέβλεπαν σε αυτή την εξέλιξη. Σε αυτή τη λογική και η προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη για το window dressing στα βαριά χαρτιά, δεδομένου του κλεισίματος εβδομάδος, μηνός και 3μήνου.

Στις 535 μονάδες ο ΔΤΡ χαμηλότερα κατά 0,88% καθώς συνεχίζεται η ρευστοποίηση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων, με τις συναλλαγές ενδεικτικές της στάσης που ακολουθούν οι επενδυτές.

Σε λιγότερα από 3 εκατ. ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί (*) και στις 4 συστημικές τραπεζικές, σε μία -μέχρι νωρίτερα- μάλλον μέτριων τόνων συνεδρίαση. Περιορισμένες συγκριτικά οι συναλλαγές, χαμηλότερα του μέσου ημερήσιου τζίρου (στα 47,9 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), με το 30% να πραγματοποιείται στις τράπεζες και να ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος κ.α.

Ωστόσο ένα από τα θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία, από νωρίτερα, είναι οι εξελίξεις στην Κανάκης. Η δημόσια πρόταση της νορβηγικής Orkla Foods Ingredients για το 100% της εισηγμένης έχει δημιουργήσει και αυξημένη προσφορά και άνοδο της τιμής της μετοχής. Ενα σημαντικό μέρος μετοχών, περί τις 300 χιλιάδες, έχει περάσει μέσω του ταμπλό σε τιμές έως 10,10% υψηλότερα, στα επίπεδα των 4,36 ευρώ. Οι Νορβηγοί έχουν θέσει τον πήχη στα 4,36 ευρώ ακριβώς εκεί που βγαίνει η προσφορά, με την αντίστοιχη αποτίμηση της εταιρείας στα 32,7 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, περιορισμένο το ενδιαφέρον σε μετοχές των BriQ, J&P Αβαξ, Πλαστικά Θράκης, ΙΑΣΩ, Autohellas κ.α. Στις 33/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

(*) στις 11:55

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v