Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιρασμένο το «παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 745 μονάδες επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω διάχυσης του ενδιαφέροντος στα blue chips και κινήσεων κλειδώματος βραχυπρόθεσμων κερδών στις τράπεζες. Ξεχωρίζει η Εθνική, βοήθειες από Coca Cola, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μοιρασμένο το «παιχνίδι» στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική τάση στα χρηματιστήρια. Με θετικό πρόσημο 0,55% στις 11.746 μονάδες ο DAX, σε θετικό άνοιγμα έχουν «γυρίσει» τα futures του S&P 500 από τις 2.872 μονάδες και στο ΧΑ,
με νέα ανοδικά βήματα, οι traders οδηγούν την αγορά προς τις 750 μονάδες.

Ικανοποιητικές συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι χθες, ωστόσο στα μεγέθη/μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Κλάδος-μοχλός της ανοδικής αντίδρασης ο τραπεζικός, με κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων και με το 27% του τζίρου να πραγματοποιείται σε μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Alpha Bank, Πειραιώς.

Στην περιοχή προς τις 750 μονάδες ο ΓΔ αλλά σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, με... διανομή ρευστότητας/ενδιαφέροντος και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Μυτιληναίου, Motor Oil, Jumbo, Lamda Development, Grivalia, ΙΑΣΩ, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν, βραχυπρόθεσμα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εντάσσουν τη σημερινή αντίδραση της αγοράς στο πλαίσιο προεξόφλησης ενός θετικού αποτελέσματος στο Eurogroup της Παρασκευής και της έγκρισης για τη διάθεση του ενός δισ. στην ελληνική πλευρά. Θεωρούν πως έως την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων, προεξοφλείται η έκβαση στη συνάντηση του Βουκουρεστίου, που σε δεύτερο χρόνο θα «ξεκλειδώνει» εξελίξεις θετικές κατ' αρχήν για τον τραπεζικό κλάδο αλλά ευρύτερα για την αγορά. Ενα Οk των δανειστών προς την Αθήνα θα προοιωνίζονταν ενθαρρυντικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο όσον αφορά στο πράσινο φως της DG Comp στα σχέδια για τη διαχείριση/μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και στη συνέχεια, ενδεχομένως -υπό προϋποθέσεις- μία θετική βαθμολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's στις 26 Απριλίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ σε δοκιμασία -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- στην περιοχή των 600-605 μονάδων, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» πάνω από το άνω όριο των 605 μονάδων.

Κινητικότητα και στον χώρο των blue chips, όπου χαρακτηριστική είναι η αύξηση των συναλλαγών/τζίρου, κάτι που παραπέμπει σε ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» σε ανοδικό momentum συγκεκριμένων τίτλων.

Με αγοραστές στη μετοχή της Coca Cola, με πωλητές στον ΟΤΕ, με εμφανείς τις κινήσεις μετακύλισης από τη μία βαριά στην άλλη βαριά μετοχή του δείκτη. Εως τα 30,98 ευρώ η μετοχή της πρώτης, έως τα 11,91 της δεύτερης. Στη μετοχή του Οργανισμού, για ακόμη μία συνεδρίαση, πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές όπως σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τα 10,70 ευρώ.

Μέχρι τώρα φαίνεται πως οι traders στην πλειονότητά τους επιλέγουν και να κατοχυρώσουν ένα μικρό μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και να παραμείνουν εντός παιδιάς. Ενδεικτικά στην περίπτωση του Οργανισμού, η απόδοση είναι θετική σε διάστημα εβδομάδος (3,11%) και 8,95% σε μέτρηση μηνός.

Με αγοραστές στις μετοχές των: ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 54/40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για ΕΛΓΕΚΑ, Κρητών Αρτος, Μοτοδυναμική, Centric, MIG, Revoil, ΑΒΑΞ, ΚΕΚΡΟΨ, AsCo.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v