Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθούν οι επόμενες μάχες αγοραστών-πωλητών

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αιφνιδιαστική ανοδική κίνηση των τραπεζών και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί. Σε ποια επίπεδα βρίσκονται οι σημαντικότερες αντιστάσεις. Οι πιθανότητες αποκόμισης υπεραξιών και η εικόνα στα «μεσαία».

ΧΑ: Πού θα κριθούν οι επόμενες μάχες αγοραστών-πωλητών

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street, με ώθηση από Κίνα. Με 1,16% ο S&P 500 στις 2.867,19, ξεπερνώντας τον... σκόπελο των 2.850 μονάδων. Είχε προηγηθεί ισχυρή αντίδραση στην Ευρώπη, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Στο ΧΑ, ομολογουμένως εντυπωσιακό το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών, σε ένα ξεκάθαρο «τρέξιμο» προεξόφλησης που έφερε τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 600 μονάδων, με την πλειονότητα των blue chips υψηλότερα και 85 μετοχές με θετικό πρόσημο (έναντι 24 με αρνητικό). Συναλλαγές 76,609 εκατ., με το 40% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της εστίασης κυρίως από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια και traders.

Εύλογο το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά τη χθεσινή αντίδραση, που έφερε βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς σε σημεία αιχμής μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση και όχι σε διάστημα 2-3, όπως ανέμεναν αρκετοί επαγγελματίες της αγοράς. Υπάρχουν περιθώρια άμεσης συνέχισης και με τι ρυθμό της ανοδικής κίνησης, θα εξακολουθήσουν οι τράπεζες στο momentum που τις φέρνει πολύ μπροστά σε απόδοση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι πού αντέχουν συγκεκριμένα blue chips και τι γίνεται στη λεγόμενη περιφέρεια;

Ενα ένα, στις 741,01 μονάδες ο ΓΔ και κρίσιμη θεωρείται η προσέγγιση των 744, όπου πιθανόν να υπάρξουν κόντρες πωλητών-αγοραστών. Ενδεχόμενη πειστική υπέρβασή τους ενισχύει το σενάριο της άμεσης προσέγγισης των 750 plus μονάδων, όπου οι long θα έχουν δυσκολότερο έργο. Η αγορά χρειάζεται προσοχή σε αυτά και λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να πρέπει να υπερβεί σε κλείσιμο τις 605-610 μονάδες. Χθες αντέδρασε έως τις 608,61, για να διαμορφωθεί τελικά περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα, με άνοδο 8,33% και 11,65% σε μέτρηση εβδομάδας. Συνεπώς στον κλάδο θα πρέπει να θεωρηθεί ως απολύτως φυσιολογική η όποια ενέργεια «κλειδώματος» μέρους σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός retest των στηρίξεων, πριν το επόμενο ανοδικό βήμα. Θυμίζουμε πως βάσει του αρχικού σχεδιασμού μας (όπως έχει αναλυθεί στα σχόλια της Κυριακής και στο προσυνεδριακό της Δευτέρας), ορίζοντας αυτού του bet είναι το Eurogroup της Παρασκευής, «καύσιμο» η προεξόφληση της έγκρισης των 970 εκατ. και αιχμή οι τράπεζες.

Στις 1.918,49 μονάδες ο FTSE25 με αυξημένες συναλλαγές, για πολλοστή συνεδρίαση, στη μετοχή του ΟΤΕ και μεγάλους τζίρους σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia, Μυτιληναίο, ΙΑΣΩ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Motor Oil, Aegean, TITAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, Coca Cola, Viohalco.

Απ' όλες αυτές τις μετοχές που αναφέρθηκαν, μόλις δύο (Aegean, Jumbo) με αρνητικό πρόσημο, στοιχείο που παραπέμπει σε δυνατότητα συνέχισης, για τον δείκτη, προς τις 1.905 μονάδες, όπου και θα δοθεί μάχη πωλητών - αγοραστών. Με βάση την εξέλιξη της όλης κίνησης για τον FTSE25, είναι εφικτές οι 1.930 και οι 1.950 μονάδες, πλην όμως θα πρέπει να μεσολαβήσει επιβεβαίωση των τεχνικών σημείων (μέχρι τελευταία αντιστάσεων, που τείνουν να γίνουν στηρίξεις) και αυτό, κατά την εκτίμησή μου, δύσκολα θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Θα φανεί, μετά και το Eurogroup για την προσεχή εβδομάδα, εάν ο δείκτης «μπορεί» προς τις 1.950 μονάδες. Αυτό προϋποθέτει τιμές υψηλότερες για ΟΤΕ, Coca Cola και 3-5 βαριά blue chips, σημειώνοντας το χθεσινό νέο υψηλό στα 12,05 του ΟΤΕ και τα 30,92 της Coca Cola, σχεδόν 1 ευρώ χαμηλότερα της υψηλής τιμής. Επίσης για Motor Oil, Jumbo κ.α. θα πρέπει να αναζητηθούν υψηλότερες τιμές.

Το ενθαρρυντικό της όλης κατάστασης, που διαμορφώνεται στο ΧΑ, η ζωηρή κινητικότητα σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, δικαιώνοντας όσους εδώ και καιρό επέμεναν σε εισηγμένες/μετοχές αυτών των κατηγοριών. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε και η στήλη, με τις μικρές της δυνάμεις...

Επιχειρηματικές εξελίξεις, μετοχικές ανακατατάξεις, ενεργοποίηση επενδυτικών σχημάτων, μερική... αφύπνιση εγχώριων δυνάμεων και επαγγελματιών φέρνει τα θετικά αποτελέσματα που καθημερινά βλέπουμε στο ταμπλό. Επιμέρους stories, φήμες και σενάρια δημιουργούν προϋποθέσεις μόχλευσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για αυτές τις κατηγορίες εισηγμένων. Αρκετές οι υποτιμημένες εταιρείες, σημαντικά τα περιθώρια ενίσχυσης υγιών εισηγμένων που, επιτέλους μετά από πολύ καιρό, δίνουν μία άλλη, σαφώς πιο ενθαρρυντική αίσθηση στη χρηματιστηριακή καθημερινότητά μας. Και το τελευταίο είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος για μία αγορά που για μήνες ήταν στην απαξίωση.

Συνεπώς, για σήμερα, προσοχή στα τεχνικά σημεία μας, φυσιολογικό ένα μικρό πέρασμα από το... ταμείο, ζητούμενο ένα retest στον τραπεζικό κλάδο και βλέπουμε. Για μετοχές δεν θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτό το σχόλιο και αυτό γιατί μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση για τις 7 στις 10 μετοχές, η τρέχουσα τιμή έχει ξεπεράσει τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, σε ένα ξεκάθαρα long momentum. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v