Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβει το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών

Στις 741 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τον όγκο συναλλαγών στα 77 εκατ. ευρώ. Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank ηγήθηκαν της κίνησης. Κέρδη και για τη ΔΕΗ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα της αγοράς.

ΧΑ: Τι κρύβει το ανοδικό ξέσπασμα των τραπεζών

Μπορεί οι αγοραστές να επέλεξαν, σήμερα, Πρωταπριλιά, να επιχειρήσουν και να πετύχουν τον επόμενο ανοδικό τους αιφνιδιασμό, όμως το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά 8 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/8 (742,96 μονάδες), είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές εκμεταλλεύθηκαν το θετικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το “πράσινο” ξεκίνημα της Wall Street και με τον Τραπεζικό κλάδο στην “θέση του οδηγού”, έσπρωξαν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η νέα ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων), η συμμετοχή και του μη Τραπεζικού 25αρη στην ανοδική κίνηση (μόνο οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου -0,85% και Jumbo -0,13%, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και αμετάβλητος ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή), η, μάλλον, επιφυλακτική εικόνα, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και η αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.

Εκτός από τις κινήσεις “stop short”, “καύσιμα” στη σημερινή ανοδική κίνηση έδωσαν τα δύο επόμενα “στοιχήματα” της Αγοράς.

Το πρώτο, απόλυτα βραχυπρόθεσμο, που έχει σχέση με το επερχόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου και την πιθανή απόφαση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και το επόμενο, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που εμπεριέχει αισιόδοξα πονταρίσματα και τα οποία αφορούν την ετυμηγορία της S&P για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο “χρησμός” της S&P αναμένεται στις 26/4, όταν το Χ.Α. θα είναι σε αργία λόγω της Μ. Παρασκευής.

Στα παραπάνω, ίσως αξίζουν αναφοράς και κάποιες τοποθετήσεις από απόλυτα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, τα οποία ποντάρουν στο σενάριο επίσπευσης των Εθνικών εκλογών, όμως αυτός ο παράγοντας είναι ο μεγάλος “Άγνωστος Χ”, για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από την άλλη, οι σημερινοί αγοραστές δεν έδειξαν να πτοούνται από τις επιφυλακτικές προβλέψεις της ΤτΕ για την Ελληνική Οικονομία, όμως αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από την εικόνα και των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σήμερα σε δραστική μείωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο 1,9% για το 2019, διαπιστώνοντας μεν βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και σειρά προκλήσεων που συνδέονται τόσο με το εξωτερικό περιβάλλον, όσο και τους εγχώριους πολιτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους, υπό το βάρος του εκλογικού κύκλου και σειρά δικαστικών αποφάσεων για διεκδικήσεις αναδρομικών. Οι παράγοντες αυτοί είναι ικανοί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στην εβδομάδα που ξεκινά, αναμένονται οι τελικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ, από τα 2 Υποψήφια Σχήματα, με την πήχη των προσδοκιών να παραμένει ψηλά ως προς τα ποσά που θα προσφερθούν, ενώ την Παρασκευή το Eurogroup θα αποφασίσει για την τύχη της ζωτικής σημασίας για την Ελληνική Οικονομία εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ. Η έκβαση επομένως αυτών των ζητημάτων, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις, προεξάρχοντος του ‘Brexit’, θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση του Γ.Δ. και στο Χ.Α.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Στη σημερινή ατζέντα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει γενική συνέλευση, θα δημοσιεύσει την πολύ σημαντική έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και θα δώσει κάποιες νεότερες εκτιμήσεις για το 2019. Η Aegean έχει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών. Για τη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε μία συνέχεια της ανοδικής κίνησης της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει νεότερα υψηλά για το έτος”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 721,37 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 730 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 710 μονάδες. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup στις 5 Απριλίου. Τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς ήταν μικτά. Τέλος, η πώληση του ποσοστού της ΕΤΕ στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ έχει θετική επίδραση στην κεφαλαιακή της επάρκεια”, τόνιζε η Merit Sec.

“Μετά από αδύναμο ξεκίνημα, η Αγορά σιγά - σιγά ανέβασε στροφές και κατάφερε στο τέλος να κλείσει κοντά στα υψηλότερα της ημέρας, την Παρασκευή, με δυνατή αύξηση του όγκου συναλλαγών και των αποτιμήσεων, τα τελευταία λεπτά. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1848 και αντίσταση στις 1902. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 522 μονάδες και αντιστάσεις στις 571 - 603. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, κινείται εντός του καναλιού 700 - 730 και οι ταλαντωτές δείχνουν πάλι άνοδο, με επόμενο στόχο τις 730 - 743. Η συνεδρίαση της Παρασκευής αφήνει ερωτηματικά, για το εάν πρόκειται για πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον, ή απλώς για ωραιοποίηση αποτιμήσεων λόγω τριμήνου. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να ισχυροποιήσουν την άνοδο, διαφορετικά θα επανέλθουμε στη συσσώρευση 710 - 705”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, ασφαλώς και το +7,79% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, κινήθηκαν χωρίς να έλθουν σε επαφή με το “κόκκινο”, ενώ ΑΛΦΑ (+7,62%), ΕΤΕ (+12,47%) και ΠΕΙΡ (+16,26%) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 608,61 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 595,46 (+7,83%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 595,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 7,79%.

Τεχνικά, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 582 μονάδων, γύρισε τον ΔΤΡ σε ημερήσιο “long”, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 624 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “λιγότερες από 48 ώρες απομένουν για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένει μεθαύριο Τετάρτη τις δεσμευτικές προσφορές από τα δύο Κοινοπρακτικά Σχήματα. Πρόκειται για μία σύνθετη συναλλαγή με δύο Πωλητές, το Ελληνικό Δημόσιο και την ‘Paneuropean Oil & Industrial Holdings’. Το Δημόσιο πουλά το 20%, από το 35,48% που κατέχει σήμερα και η εταιρεία του ομίλου Λάτση το 30,1%, από το 45,47%. Τα σενάρια, λένε οι πληροφορίες, είναι ανοικτά ως προς τη συμμετοχή, ή μη στον διαγωνισμό των δύο κοινοπρακτικών σχημάτων (Glencore - Carlyle και Vitol - Sonatrach)”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+1,75% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, όμως είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 8,21 ευρώ, όμως για να αλλάξει επίπεδο, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 8,80 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον Τιτάνα (+1,14%).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, “μπορεί η δημόσια πρόταση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να μην πέτυχε, παρόλα αυτά η ζώνη του 18,50 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν στήριξη μεσοπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, είσοδο έχουμε στο 19,72, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο. Σε μήνα είμαστε ‘long’ με το ‘stop’ στα 18,22 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μπορεί οι περισσότεροι Αναλυτές να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς η άνοδος έχει αρχίσει να συνοδεύεται και από ικανοποιητικές συναλλαγές, όμως δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα τα “έκδηλα φτηνά χαρτιά”, στην υψηλή κεφαλαιοποίησης και αυτό απαιτεί αυξημένη προσοχή, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στην Αγορά με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Κατηφορίζοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της εταιρείας Βαρβαρέσος, συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 03/04/2019.

Από την άλλη, με ταχύ ρυθμό τρέχουν οι εξελίξεις στο Ιασώ (+1,69%) καθώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κατατέθηκε από την Oaktree Capital η δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στην εισηγμένη, κίνηση για την οποία είχε προϊδεάσει η στήλη στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής.

Η προσφορά προβλέπει τίμημα 1,50 ευρώ ανά μετοχή και αφορά στην απόκτηση του 51% της μητρικής του ομίλου.

Εν τω μεταξύ, επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Creta Farm (+5,29%), BriQ (+3,60%), Attica Group (+4,92%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πιστώθηκαν οι Άβαξ (+5,71%), Λούλη (+1,63%), Τρ. Αττικής (+5,67%), Τεχν. Ολυμπιακή (+5,50%), Έλτον (+2,01%), Πλ. Θράκης (+2,68%), Ιντρακόμ (+3,76%), ΚΛΜ (+1,96%) και Cenergy (+1,85%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση ο Νηρέας (+2,67%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,88%), δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις για την Ίλυδα (+1,94%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ χρήζει αυξημένης προσοχής η ΕΛΒΕ (+1,09%), καθώς ο Βασικός Μέτοχος αύξησε το ποσοστό του.

Τεχνικά, αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο βηματισμό, για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 750 – 760 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1921 και 1935 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Αγορά μας κινείται σχετικά παράλληλα με τους Ξένους, με μεγαλύτερο ‘beta’ στην άνοδο και με αμυντικές κινήσεις στις διορθώσεις, κάτι που είχαμε να δούμε πολύ μεγάλο διάστημα”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Απρίλιος που ξεκίνησε φαίνεται να κρύβει νέα, με την βαθμολόγηση της S&P στις 26 του μήνα, ενώ σίγουρα υπάρχουν και αγοραστές που προσδοκούν σε πρόωρες εκλογές, κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει σίγουρα τα δεδομένα.

Η σταθερότητα του Τραπεζικού δείχνει να προεξοφλεί λύση με την πρώτη κατοικία, θυμίζοντας ότι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, μπορεί να δώσει την έγκριση της επιστροφής του 1 δισ. που τόσο ανάγκη έχει το Ταμείο του Κράτους.

Δεν μπορεί παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, τόσο στο τεχνικό σκέλος, όσο και στο οικονομικό, μιας και το μόνο μας μέλημα είναι το μέγεθος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Τουρισμός, Real Estate και Ενέργεια είναι οι κλάδοι που πρωτοστατούν, ενώ όπως όλα δείχνουν οι Κατασκευές και η Βιομηχανία παίρνουν την θέση τους για το αύριο.

Ο Τραπεζικός, σε κάθε περίπτωση, θα είναι αυτός που όταν λύσει τον “γόρδιο δεσμό” τόσων ετών, θα δώσει μεγάλη ορμή στην Οικονομία, μιας και μέχρι τώρα η Οικονομία λειτουργεί με πολύ μικρή συμμετοχή του. “Τεχνικά η ζώνη του 750 - 800 είναι σοβαρή αντίσταση που θέλει προσοχή και μία κατοχύρωσή της μπορεί να αλλάξει κάθετα τα δεδομένα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τα στοιχεία από την Κίνα, έφεραν την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας (PMI) στην Κίνα καταγράφηκε στις 50,5 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι 49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίες (NBS).

Τον χειρότερο μήνα των τελευταίων έξι ετών είχαν τον Μάρτιο τα Εργοστάσια της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο τελικός μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε για όγδοο μήνα, στις 47,5 μονάδες, από 49,3 τον Φεβρουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρώτη εκτίμηση και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,4% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανάγνωση είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες (1,5%) και από την προηγούμενη ετήσια μέτρηση του Φεβρουαρίου που ήταν στο 1,5%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική τόνωση για την καταπολέμηση των κινδύνων που σχετίζονται με γεωπολιτικές αβεβαιότητες”, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην ετήσια έκθεση της τράπεζας για το 2018.

Υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, σημειώθηκε πτώση κατά 0,2% τον Φεβρουάριο, μετά την ανοδική αναθεώρηση του 0,7% τον Ιανουάριο.

Ο τομέας της Μεταποίησης στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον Μάρτιο από τα χαμηλά τριών ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στις 55,3 μονάδες, από 54,2 τον Φεβρουάριο, το οποίο ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις 54,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 1,60, από 1,80 ευρώ θέτει η NBG Securities σε έκθεσή της, ενώ διατηρεί τη σύσταση "neutral".

Τις εκτιμήσεις της και τις τιμές – στόχους για τις επιλογές της από το ταμπλώ του Χρηματιστηρίου καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, στην μηνιαία έκθεση στρατηγικής για τον Απρίλιο.

Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση “buy” για την Alpha Bank, με στόχο τα 1,52 ευρώ, για τη Eurobank με στόχο τα 0,76 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα, με στόχο τα 2,04 ευρώ. Παράλληλα, δίνει σύσταση “neutral” για την Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή - στόχο στα 1,47 ευρώ.

Δίνει τιμή - στόχο στα 4,7 ευρώ για την Ελληνικά Χρηματιστήρια (neutral), στα 13 ευρώ για τον ΟΤΕ (buy), στα 12 ευρώ για τον ΟΠΑΠ (buy), στα 0,49 ευρώ για την Intralot (neutral), στα 18,2 ευρώ για τη Jumbo (buy), στα 6,2 ευρώ για τη Fourlis (buy), στα 7,5 ευρώ για τη Σαράντης (neutral), στα 30,5 ευρώ για την Coca Cola (neutral), στα 6,3 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ (accumulate), στα 8,5 ευρώ για την Aegean (accumulate), στα 23,2 ευρώ για τη Motor Oil (accumulate), στα 9 ευρώ για τα ΕΛΠΕ (buy), στα 19 ευρώ για τον Τιτάνα (reduce) και στα 13,2 ευρώ για τη Μυτιληναίος (buy).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει αμετάβλητος τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στις 101,3 μονάδες (στην ίδια τιμή με τον Φεβρουάριο) και σε επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2018 και επίσης υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης (99,0).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 744,71 μονάδες (+3,24%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 740,14 (+2,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 741,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,72%.

Ο τζίρος στα 76,6 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΑΡΑΙΓ δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο”.

Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Viohalco, Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές, έναντι 26 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε ο νέος μήνας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερές έμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση σημείωσε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.029 συμβόλαια).

Στα 6.486 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.074 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.892, 1.649 για τον Απρίλιο, 225 για τον Μάιο και 18 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.927) κινήθηκε μεταξύ 1.898 και 1.940 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.384), Alpha Bank (10.770), Πειραιώς (13.372), ΔΕΗ (1.060), Εθνική (13.506), Ελλάκτωρα (669), ΟΤΕ (335), Μυτιληναίο (579), MIG (1.954), Lamda Development (227), Τρ. Αττικής (1.074), Intralot (272), ΟΠΑΠ (129), ΕΧΑΕ (681), ΓΕΚ (261), Ελ. Πετρέλαια (174), Viohalco (247).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 60.700, Alpha Bank 38.496, Εθνική 36.290, MIG 66.085, ΔΕΗ 17.334, Πειραιώς 24.609, Ελλάκτωρα 10.921.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                    Name of Issuer                    NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,40%

2019-03-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.148.804 τεμ., (από 40.561.804 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.277.099 τεμ. (25.286.099), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 87.107.573 τεμ. (90.262.379), Εθνική 13.320.381 τεμ. (13.148.381), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v