Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων και… stock picking στο ΧΑ

Το profit taking που επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο βρέθηκε αντιμέτωπο με τις αγορές σε Coca Cola, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και άλλα blue chips. Μικρά κέρδη για τον ΓΔ. Ελαφρά μειωμένος ο όγκος συναλλαγών.

Συντήρηση δυνάμεων και… stock picking στο ΧΑ

Περισσότερο επιτόπιο βηματισμό θύμισε η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, παρά τις εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, με όσους προχώρησαν σε κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών να μην επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις και τους αγοραστές να δείχνουν αποφασισμένοι να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα.

Εντύπωση προκάλεσαν οι αμυντικές διαθέσεις του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος, παρά τα σημαντικότατα κέρδη που έχουν προηγηθεί, δεν έδειξε διαθέσεις υποχώρησης σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και η όποια προσφορά απορροφήθηκε λίγο χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως στο εν λόγω κομμάτι του ταμπλώ η διστακτικότητα ήταν περισσότερο από εμφανής και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, οι πτωτικές μετοχές να είναι περισσότερες από αυτές με θετικό πρόσημο, κάτι που άλλαξε οριακά με τις τελικές δημοπρασίες.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω συγκρατημένα θετικού κλίματος στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και την απόδοση του Ελληνικού Κρατικού 10ετους ομολόγου, να υποχωρεί οριακά στο 3,686%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η αισθητά βελτιωμένη τεχνική εικόνα, σε συνέχεια και της σταθεροποίησης της συναλλακτικής βελτίωσης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ακόμη προσπάθεια με στόχο την περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ. Ωστόσο, το ισχυρό δέλεαρ για κατοχύρωση κερδών είναι πιθανό να προκαλέσει αυξημένες ρευστοποιήσεις, προϊδεάζοντας για μία συνεδρίαση με μεταβλητότητα και ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την τελική επίδοση του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι Τράπεζες θα καθορίσουν τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανοδική τάση. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των Επενδυτών έχει ενισχυθεί και μπορεί να βοηθήσει στην άμεση απορρόφηση των υψηλότερων συναλλακτικών επιπέδων της Αγοράς”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 741,01 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 750 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 730 μονάδες. Η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2019, από 2,3% στην προηγούμενη πρόβλεψή της τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση περιμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% και η Κομισιόν κατά 2,2%”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Καθαρά θετική συνεδρίαση, η χθεσινή, με νέα υψηλά, γενική κινητικότητα σε όλο το ταμπλώ και ιδιαίτερα εντυπωσιακό τον Τραπεζικό κλάδο. Οι συναλλαγές, βελτιωμένες στα 72 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 720 και αντιστάσεις 764 – 787. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 552 μονάδες και αντιστάσεις στις 618 - 671. Συμπερασματικά: Νέα υψηλά για τον ΓΔ, που κινείται στο πάνω μέρος του ανοδικού καναλιού, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη δυναμική, με τους τεχνικούς δείκτες να έχουν και άλλα περιθώρια ανόδου. Η Αγορά, πλέον, με στόχο τις 764 και σε πιθανά πισωγυρίσματα, στα επίπεδα 720 - 710 οι στηρίξεις. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κινήθηκε αντίθετα στο κλίμα ευφορίας. Ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει από το 2,3%, στο 1,9%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση των NPEs ο ρυθμός δεν ικανοποιεί”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, άλλαξε και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κάτι το οποίο συνέβη και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 605,29 (+1,70%) και 587,06 μονάδων (-1,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 592,51 (-0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 591,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Η μικρή ημερήσια μεταβολή, ασφαλώς και δεν αλλάζει τα τεχνικά δεδομένα για τον ΔΤΡ.

Έτσι, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Τραπεζικός δείκτης είναι “long” με “stop” τις 533 μονάδες και ενδιάμεσες στηρίξεις στις 588 και 562.

Σε περίπτωση νέας ανοδικής κίνησης, η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 637 – 640 και η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 730 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, “το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί σύντομα να υλοποιηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Χώρα να ισχυριστεί πως έχει κάνει ένα ακόμα βήμα προς την οικονομική εξομάλυνσή της”, γράφει το Bloomberg.

Όπως αναφέρει, “η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, αποτελεί από καιρό φιλοδοξία της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να μειώσει τα κόστη αναχρηματοδότησης των δανείων της”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των Αναλυτών, οι οποίοι επισημαίνουν πως “παρά τα σημαντικά κέρδη που έχει καταγράψει η Εγχώρια Αγορά από την αρχή του έτους, η διατήρηση του θετικού κλίματος και η καταγραφή νέων υψηλών, δείχνει σαν το επικρατέστερο σενάριο, χωρίς να αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Όμως οι κινήσεις μπορούν να απορροφηθούν από τους αγοραστές χωρίς να πιέσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (-2,32%), Ελ. Πετρέλαια (-0,69%), ΕΧΑΕ (-1,33%), Motor Oil (-0,67%), Jumbo (-0,47%) και Τιτάν (-0,41%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και Φουρλή.

Στη διαβάθμιση “ΒΒ” επαναξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της Τέρνα Ενεργειακή (+0,78%) η ICAP Group A.E.

Ο τίτλος συμπλήρωσε δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τρεις. Συνεχίζει να κινείται σε στενό εύρος, δείχνοντας διστακτικότητα να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 6,64 ευρώ, που είναι και η πρώτη αντίσταση. Στα 6,26 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΠ (+1,65%), που σήμερα αύξησε και συναλλαγές. Στα 15,94 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 17,50 ευρώ, η πρώτη, σημαντική, αντίσταση.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,15%). Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “συνεχίζεται το ‘φλερτ’ με το επίπεδο των 5,40 ευρώ, που ουσιαστικά είναι και η σημαντική αντίσταση. Ο ταλαντωτής μας, με αυτή την κίνηση διόρθωσε και έχει, πλέον, δώσει σημάδια ότι μπορεί να δοκιμάσει και πάλι ανοδική κίνηση. Το ημερήσιο ‘stop long’ πολύ κοντά και πιο συγκεκριμένα στα 4,94 ευρώ, σε κλείσιμο, με τα 4,88 ευρώ να είναι επίσης στήριξη. Σε εβδομαδιαίο παραμένει ‘long’ με ‘stop’ στα 4,735 ευρώ”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα με απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “ΚΑΖΑΡ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Ντρουκφάρμπεν, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας εταιρείας στο Χ.Α.

Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “HELLENIC HELTHCARE SINGLE-MEMBER HOLDINGS S.A.” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Υγεία, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χ.Α.

Επίσης, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “NEXANS PARTICIPATIONS S.A.” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Nexans Hellas, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+4,62%), ο οποίος αν δώσει ανοδική διαφυγή ψηλότερα από το σημερινό κλείσιμο, θα κινηθεί προς νέα υψηλά 6ετιας και πλέον, ενώ αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών αγοράς ήταν το σημερινό +9,64% της Ελγέκα και το +9,60% του Παϊρη.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μοτοδυναμική (+6,38%), που έχει μπροστά της Α.Μ.Κ., αύξησε συναλλαγές η Revoil (-3,82%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+1,66%), ΕΛΧΑ (+2,11%) και Άβακα (+1,89%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η MIG (+4,61%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά με λίγες συναλλαγές η Byte (+4,03%), τέσσερις συνεδριάσεις χωρίς αρνητικό κλείσιμο για την AS Company (+1,16%), επιστροφή αγοραστών στην Centric (+6,15%), ενώ πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το Πλαίσιο (-5,07%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να μην έδωσε σημαντικές μεταβολές, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι τα “stops” στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν αναρριχηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Γενικό Δείκτη το “stop long” ανέβηκε στις 705 μονάδες, με πρώτες στηρίξεις τις 732 και 721 μονάδες και επόμενη αντίσταση την ζώνη 750 – 765.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1844 μονάδες, με πρώτη στήριξη στις 1882. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1918 μονάδων, παραμένει σε ισχύ το σενάριο αναμέτρησης με την ζώνη 1946 – 1966.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Παρατεταμένο θετικό momentum βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς διάθεση κατοχύρωσης των αξιοσημείωτων κερδών που έχουν καταγραφεί, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο (πάνω από 30% από την αρχή του έτους)”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και αν η ανοδική συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής σαν τελευταία ημέρα του 1ου τριμήνου, εξηγείται από τη συνήθη διάθεση των Διαχειριστών για επιλεκτικό “καλλωπισμό” στις αποτιμήσεις των Δεικτοβαρών τίτλων, η συνέχιση της ανόδου με περαιτέρω βελτιωμένες συναλλαγές, συνδέεται με άλλες προσδοκίες που αφορούν πιθανές ευνοϊκές εξελίξεις στις αμέσως επόμενες ημέρες του νέου μήνα.

Οι προσδοκίες αφορούν τη έγκριση της καταβολής της δόσης ύψους 1 δισ. από το Eurogroup της Παρασκευής, σε συνέχεια των υποχωρήσεων που έκανε η Κυβέρνηση για το νέο νομοθέτημα που θα αφορά την προστασία Δανειοληπτών 1ης κατοικίας, μέχρι το τέλος του έτους. Τη δρομολόγηση διαδικασιών επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Τραπεζών, κατά τα 2/3 του συνόλου τους μέχρι το τέλος του 2021, σε συνέχεια των εγκρίσεων των σχετικών σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

Την υποβολή προσφορών για τα ΕΛΠΕ με τίμημα - έκπληξη (πάνω από 9 ευρώ) κατά την αυριανή καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους δύο Μονομάχους, την “Glencore” και τη “Vitol”, διαμορφώνοντας “άλλο” κλίμα για τις Ιδιωτικοποιήσεις στη Χώρα μας.

Οι πιο αισιόδοξοι, βιάζονται να προεξοφλήσουν και αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου την Μ. Παρασκευή 26/4 από την S&P, ενώ κάποιοι άλλοι ποντάρουν και σε πρόωρες Εθνικές εκλογές !

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθούν οι αισιόδοξες, για την Ελληνική Οικονομία, εκτιμήσεις που προαναφέρθηκαν, έχοντας βελτιώσει την τεχνική εικόνα, με τους Αναλυτές να βλέπουν την περιοχή των 780 μονάδων ως την επόμενη αντίσταση, με την οποία θα κληθεί να αναμετρηθεί ο Γενικός Δείκτης.

Επί του παρόντος πάντως, ο διοικητής τη ΤτΕ βλέπει φετινό ρυθμό μεγέθυνσης κάτω από το 2%, ζητεί αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερο φορολογικό βάρος, μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με αύξηση του ΠΔΕ και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η έξοδος του Κανάκη από το Χ.Α., σε συνέχεια και άλλων εξαιρετικών εταιρειών που πρόσφατα έφυγαν από το Χ.Α. (Μινωικές Γραμμές, Υγεία, Nexans, Κρητών Άρτος και πολλών άλλων παλιότερα) αυξάνει τον προβληματισμό, καθώς η συρρίκνωση του αριθμού των εισηγμένων συνεχίζεται.

Στις Διεθνείς Αγορές, τα δεδομένα συνεχίζουν να τροφοδοτούν με αβεβαιότητα το περιβάλλον και να δημιουργούν προϋποθέσεις αναταράξεων.

Στη Βρετανία, ένα άτακτο “Brexit” είναι πιο πιθανό από ποτέ, καθώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίπτει όλες τις προτάσεις.

Οι Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο συνεχίζονται με άγνωστο τo χρόνο ολοκλήρωσής τους. Και οι Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία επιφύλασσαν την ήττα για τον Ερντογάν στις μεγάλες Τουρκικές Πόλεις, ελέω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που φτωχοποιεί τα μεσαία στρώματα.

“Διαμορφώνονται έτσι προϋποθέσεις να γίνει η Τουρκία ένας ακόμη ‘μαύρος κύκνος’ καθώς $150 δισ. Δημόσιου χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στο επόμενο δωδεκάμηνο”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Συγκρατημένα θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) αποφάσισε τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου της στο 1,50%, όπως ανέμεναν οι Αγορές.

Το βασικό σενάριο της RBA προβλέπει πληθωρισμό στο 2% το 2019 και 2,25% το 2020.

“Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, φαντάζει πιθανότερη μέρα με τη μέρα”, ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Μπλοκ για το “Brexit” Μισέλ Μπαρνιέ.

“Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για να προστατευθεί ο Χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ευρώπης, στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

“Ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει αναστάτωση στις Αγορές και πιθανόν να επηρεάσει την ρευστότητα των Χρηματοοικονομικών Αγορών”, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση των οικονομολόγων.

Στις Χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Σε μια έρευνα 20 Χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των Οικονομιών που είναι ευάλωτες.

“Χαμηλότερα κατά 0,3% κινήθηκε το Παγκόσμιο Εμπόριο το τέταρτο τρίμηνο του 2018”, όπως ενημέρωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% φέτος, κατεβάζοντας ταχύτητα από την ανάπτυξη ύψους 3% το 2018 και ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για 3,7%.

“H Παγκόσμια Οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά θα αποφύγει την ύφεση λόγω της ‘πιο υπομονετικής’ Fed και της τόνωσης από την Κίνα”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια τόνισε πως το 70% της Παγκόσμιας Οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος. Όπως επισήμανε, το ΔΝΤ αναμένει μια ανάκαμψη της ανάπτυξης προς το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και το 2020.

Υποχώρησαν οι παραγγελίες για διαρκή Αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο. Κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,6%, μετά την άνοδο κατά 0,4% ένα μήνα νωρίτερα. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέμεναν πτώση κατά 1,8%.

“H Παγκόσμια Οικονομία είναι πολύ πιθανό να διολισθήσει σε ύφεση, αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εντός τριών μηνών”, σύμφωνα με την Moody’s.

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους 12 - 18 μήνες, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό για τα Ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τους τίτλους με κάλυψη ενυπόθηκα δάνεια (EMBS) και τις Ελληνικές Τράπεζες”, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με τον Οίκο, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά ένα μέσο 1,5% το 2018, για πρώτη φορά την τελευταία 10ετια, κυρίως λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των Ξένων επενδύσεων στο Ελληνικό real estate.

“Τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των Ελληνικών Τραπεζών αποκάλυψαν σταθεροποίηση στα καθαρά έσοδα από τόκους, μετά από συνεχόμενα τρίμηνα πιέσεων και νέους στόχους μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων”, υπογραμμίζει η Alpha Finance σε έκθεσή της μετά και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Τραπεζών.

Η Alpha Finance διατηρεί σύσταση “neutral” και για τις τρεις Τράπεζες, με τιμή - στόχο στα 0,72 ευρώ για τη Eurobank, στα 1,62 ευρώ για την Εθνική και στα 0,89 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 747,76 (+0,91%) και 739,65 μονάδων (-0,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 743,67 (+0,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 743,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Ο τζίρος στα 65,1 εκατ., από τα οποία τα 10,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 34,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΔΕΗ και με το θετικό τα ΕΛΠΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Σαράντης και Viohalco και στο χαμηλό Alpha Bank και Αεροπορία Αιγαίου.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αισθητή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.768 συμβόλαια).

Στα 6.816 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.486 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 906, 858 για τον Απρίλιο, 48 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.931) κινήθηκε μεταξύ 1.922 και 1.940 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.008 Eurobank, 133.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.392), Alpha Bank (4.936), Πειραιώς (5.585), ΔΕΗ (668), Εθνική (5.118), Ελλάκτωρα (561), ΟΤΕ (345), Μυτιληναίο (781), MIG (2.096), Lamda Development (132), Τρ. Αττικής (465), Intralot (272), ΟΠΑΠ (105), ΑΔΜΗΕ (630), ΓΕΚ (662), Ιντρακόμ (251), Τέρνα Ενεργειακή (219).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.215, Alpha Bank 39.961, Εθνική 35.879, MIG 64.371, ΔΕΗ 17.681, Πειραιώς 26.269, Ελλάκτωρα 11.060.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                    Name of Issuer                     NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,40%

2019-03-21

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.997.145 τεμ., (από 41.148.804 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.292.099 τεμ. (25.277.099), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 87.107.573 τεμ. (87.107.573), Εθνική 13.420.381 τεμ. (13.320.381), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v