Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνες στις 750 μονάδες στο ΧΑ

Ελεγχόμενη υποχώρηση στο Χρηματιστήριο, με τις απώλειες Coca Cola και ΟΤΕ να βαραίνουν τον δείκτη. Μεικτά πρόσημα στις μετοχές των τραπεζών, κίνηση υψηλότερα για Πειραιώς. Χαμηλότερος του μέσου όρου ο τζίρος.

Αμυνες στις 750 μονάδες στο ΧΑ

Σε ήπιους ρυθμούς τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να κινούνται λίγο χαμηλότερα. Οριακή μεταβολή, από τις 2.893 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Συνεδρίαση περισσότερο συντήρησης και όχι αποσαφήνισης της τάσης στο ΧΑ, με την αξία των συναλλαγών ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σήμερα και μέχρι τώρα στο χρηματιστήριο. Τζίρος χαμηλότερος του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (*), με το 35% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά ικανοποιητικό ποσοστό σε μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Ιντρακόμ, Grivalia, αλλά και Κανάκης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ κ.α.

Σε εύρος 10 μονάδων η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, με άνω όριο τις 757,02 μονάδες, από τις 612 μονάδες βγήκε αντίδραση για τον Δείκτη Τραπεζών, στην περιοχή των 1.925 μονάδων ο FTSE25. Εντός τεχνικών ορίων και οι τρεις βασικοί δείκτες, αλλά χωρίς κανείς να δίνει κατεύθυνση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε αρνητικό έδαφος οι δύο βαρύτερες μετοχές του ΧΑ, Coca Cola και ΟΤΕ, με 0,83% και 0,57% αντίστοιχα, επηρεάζοντας ανάλογα την τάση για τον δείκτη. Εάν σε αυτό προστεθεί και το μείον 1,03% του ΔΤΡ σε συνδυασμό με τη... χαμηλή πτήση άλλων 2-4 blue chips, η εικόνα της αγοράς διαμορφώνεται απόλυτα φυσιολογικά, και το σημαντικό για τους long, χωρίς να απειλείται το momentum που παραμένει ανοδικό.

Αλλωστε, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η ροή εντολών είναι τέτοια που απορροφάται χωρίς δυσκολία από όσους είναι «στημένοι» λίγο χαμηλότερα.

Από τον τραπεζικό κλάδο, στη μετοχή της Alpha Bank συναλλαγές γίνονται πέριξ του 1,394 ευρώ, στην Εθνική πέριξ του 1,859, στη Eurobank στο 0,704 ενώ στην Πειραιώς στο 1,64 ευρώ. Σημειωτέον πως στο μείον είναι οι 3 από τις 4, με μεγαλύτερες απώλειες (2,02%) για τη Eurobank ενώ στο συν είναι η Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον είναι πως στον τίτλο της Πειραιώς η προσφορά που βγήκε έως τα χαμηλά ημέρας του 1,592 (στο διάστημα 12:15-12:20) απορροφήθηκε, για να ακολουθήσουν εντολές αγοράς προς το 1,64, με υψηλό ημέρας στο 1,667 ευρώ. Η δεύτερη μετοχή που ακολούθησε την Πειραιώς ήταν η Αlpha Βank, καθώς λίγο πριν τις 15:00 «γύρισε» σε θετικό πρόσημο, στο 1,404 ευρώ.

Βελτιωμένη, σε σχέση με την αρχική αναφορά μας, η σχέση ανοδικών/πτωτικών για τις μετοχές του δείκτη, με τη ΔΕΗ να αντιδρά έως 3,37% στο 1,716, με υψηλό ημέρας το 1,729 ευρώ. Η κίνηση για τη μετοχή της Επιχείρησης πραγματοποιείται με αυξημένο τζίρο.

Με θετικό πρόσημο οι ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, ΟΛΠ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 37/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για Σελόντα, Νηρέα, Χαϊδεμένο, Autohellas, Κυριακούλη κ.α.

Στα υπόψη το ότι νωρίτερα η απόδοση του 5ετούς υποχωρούσε στο 2,28%, δηλαδή χαμηλότερα από το αντίστοιχο αμερικανικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v