Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βλέπει» τις 770 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρή ώθηση και επιστροφή στις επιδόσεις του περασμένου Ιουνίου για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο, που κινείται άνω των 760 μονάδων. Σε χαμηλό 14 ετών η απόδοση του 10ετούς. Σε αναμονή οικονομικών αποτελεσμάτων η Wall.

«Βλέπει» τις 770 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε αναμονή της αυλαίας για την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου η Wall Street, με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να δίνουν τόνο και τάση στην «αγορά των αγορών» (*).

Με μία μάλλον μέτριου κόστους προσπάθεια οι long οδηγούν το ΧΑ υψηλότερα και των 760 μονάδων, δημιουργώντας προϋποθέσεις λύσης της συσσώρευσης και κίνησης υψηλότερα. Με 36,5 εκατ. (στις 14:25) ο ΓΔ ενισχύεται 1,40% προς τις 766 μονάδες, δηλαδή «επιστρέφοντας» στα επίπεδα Ιουνίου του 2018.

Το συνεχιζόμενο bet των funds στον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με επιθετικές κινήσεις σε επιμέρους εισηγμένες-μετοχές θερμαίνουν το κλίμα, καθώς σταδιακά μετά τις 11:30-11:45 οι αγοραστές ανέβασαν στροφές σε Πειραιώς, ΔΕΗ και ακόμη 2-4 μετοχές του δείκτη, διαμορφώνοντας ανάλογο κλίμα. Κλίμα που δεν άφησαν να πάει ανεκμετάλλευτο «ισχυρά χέρια» αλλά και εγχώρια επενδυτικά σχήματα που ενεργούν σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν τις 14:00, με θετικό πρόσημο ήταν 65 μετοχές έναντι 40 με αρνητικό, ενώ σε πλειάδα μετοχών των χαμηλότερων κατηγοριών, η άνοδος συντελούνταν με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και τζίρους.

Μετοχές των Quest, Δρομέα, Profile, MIG, ΕΚΤΕΡ κ.α. αντιδρούν με τζίρους υψηλούς για τα δεδομένα μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως «...η κορύφωση μίας ανοδικής κίνησης είθισται να σηματοδοτείται από... ξέσπασμα των μετοχών χαμηλότερων κατηγοριών, πλην όμως τώρα η άνοδος συντηρείται στα περισσότερα blue chips και καθοδηγείται από τις τραπεζικές...». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; το πιθανότερο συνέχιση της κίνησης που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και φέρνει πλέον βασικούς δείκτες και μετοχές/σηματωρούς πάνω από σημαντικές τεχνικές περιοχές (ΚΜΟ 200 ημερών).

Προς τις 650 μονάδες ο ΔΤΡ, με την Πειραιώς να συνεχίζει υψηλότερα και να υπεραποδίδει έναντι των άλλων σε διάστημα εβδομάδος/μηνός. Στο 1,872 ευρώ η μετοχή «επιστρέφοντας» σε τιμές Οκτωβρίου 2018, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει εάν τις υπερβεί. Στο 1,871 ευρώ η Εθνική, στο 1,49 η Alpha Bank και στο 0,713 η Eurobank.

Το ενδιαφέρον και το trading παραμένουν επικεντρωμένα στον κλάδο, με το 42% του τζίρου να πραγματοποιείται στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Η εικόνα στις τράπεζες σε συνδυασμό με την... προδιαγεγραμμένη αντίδραση της ΔΕΗ έχουν θερμάνει το κλίμα για τις μετοχές του δείκτη, με αποτέλεσμα με πωλητές να είναι μόνον τα ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αλλά με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 0,28%.

Ισχυρότερη άνοδος, εκτός από τη ΔΕΗ -που νωρίτερα έφτασε μέχρι το 1,807 ευρώ-, για τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis κ.α.

Στο 3,34% διαμορφώνεται το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, ενώ του πενταετούς βρίσκεται στο 2,18%.

(*) Αύριο Παρασκευή ξεκινά με αποτελέσματα JP Morgan, Wells Fargo, τη Δευτέρα Citigroup, Goldman Sachs, την Τρίτη Black Rock, BofA, United Health, Johnson & Johnson, την Πέμπτη Morgan Stanley. Η επόμενη εβδομάδα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς και ακολουθεί αμέσως μετά εκείνη των Ορθοδόξων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v